Asherman Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Asherman Sendromu Nedir?

Asherman Sendromu, uterus boşluğunda skar oluşumu ile karakterize, sıklıkla rahim ameliyatları sonrasında ortaya çıkma eğiliminde olan bir hastalıktır. Birçok durumda uterin sineşi adını verdiğimiz rahim içi yapışıklıklar oluşur. Bu yapışıklıkların boyutu hastalığın şiddetini belirleyecektir. Vasküler yapıları genellikle etkilemez. Bu durum hastalığın tedavisinde bizlere yardımcı olacaktır.

asherman sendromu tedavisi
Asherman sendromuyla ilişkili görsel.

Bu sineşilere bağlı olarak menstrüel kan akışında azalmalar görülmeye başlanır ve infertiliteye kadar gidebilir.

Asherman Sendromu Belirtileri

Asherman hastalarının birçoğunda amenore adını verdiğimiz durum görülmekte ancak tamamen normal dönemlere sahip hastalarında varlığı bilinmektedir. Sıklıkla görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Amenore ( Her 2 hastanın 1 tanesinde görülmektedir. )
  • Karın ağrıları
  • Karın ve kasık bölgelerinde kramplar
  • Adet düzensizlikleri
  • Adet kanamasının miktarında azalma

Yukarıda bahsi geçen yapışıklıklar zamanla uterus hacmini azaltacak ve bu bölgede enfeksiyona zemin hazırlayacaktır. Hastalar çoğu zaman hekimlere adet görme problemleri ve gebe kalamama şikayetleriyle başvurmaktadır.

asherman sendromu nedenleri
Asherman sendromunda görülen uterin sineşi adını verdiğimiz yapışıklıklar ile ilişkili görsel.

Bazı hastalarda uterus yapışıklıklar her ay adet döneminde akması gereken kanın boşalamamasına neden olur. Bu hastalarda her ay olması gereken zamanda başlayan ağrılar aslında menstruasyonun başladığını gösterir. Ek olarak tekrarlayan düşükler ve infertilite de asherman sendromu semptomlarından birkaçıdır.

Asherman Sendromu Nedenleri

Asherman hastalığına sıklıkla rahim ile ilgili yapılan operasyonlar neden olmaktadır. Zaten tıp dünyasında bu durum çoğu zaman bir komplikasyon olarak anılmaktadır. Genelde küretaj ya da kürtaj işlemi yapılan hastaların rahimlerinde kalan artık dokuların temizlenmesi için yapılan işlemler sonrası ortaya çıkar. Diğer nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Abortus görülmesi
  • Myomektomi adı verilen miyom ameliyatı
  • Sezaryen ile doğum
  • Rahim içi kanamalar

Bazı durumlarda menopoz sonrasında kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir.

Asherman Sendromu Tanısı

Hastalığın teşhisi histereskopi yoluyla uterusun görselleştirilmesi neticesinde konulabilmektedir. Ayrıca HSG ve sonohisterografi kullandığımız diğer tanı araçlarıdır.

asherman sendromu nedir
Asherman hastalığı ile ilişkili görsel.

Bu hastalıkta görülen yapışıklıklar progresif özellik göstermektedir ve derhal tedavi edilmelidir. Bu yapışıklıkların 3 derecesi vardır. Bunlar:

Ağır Derece

Rahim içinin %75 inden fazlasında yapışıklıklar vardır.

Orta Derece

Rahim içinde % 50 civarından yapışıklıklar vardır.

Hafif Derece

Rahim içinin % 25 inden az bir kısmında yapışıklıklar görülür.

Asherman Sendromu Tedavisi

Asherman sendromunun tedavisi deneyimli cerrahlar tarafından histeroskopi ile yapılmaktadır. Tedavide cerrahların temel amacı uterusdaki yapışıklıkları gidererek normal boyutlarına getirmek ve normal fonksiyonların devamlılığını sağlamaktır.

asherman sendromu tanisi ve teshisi
Asherman sendromunda adezyon ve sineşiler görülür.

Küçük boyutlarda kamera yardımıyla girilen rahmin içerisinde bulunan yapışıklıklar giderilir. Tekrar yapışmaların engellenmesi için bir takım tedaviler uygulanır. Hormon takviyeleri ve uterus içerisine balon yerleştirme gibi yöntemler bunlardan birkaçıdır. Östrojen tedavisinde temel amaçlarımızdan bir tanesi operasyon nedeniyle zarar gören yüzeylerin onarımını sağlamaktır. Enfeksiyonların giderilmesi ve profilaktik tedavi için antibiyoterapi uygulanabilir. Asherman sendromu tedavi edilmezse kısırlık ortaya çıkabilir.

Şimdi sıklıkla sorulan bazı soruların cevaplarını verelim:

Asherman Sendromu Olup Hamile (Gebe) Kalan Var mı?

Asherman sendromunda eğer rahim yapışıklıkları ağır dereceyse gebe kalma olasılığı oldukça azalacaktır ancak çoğu zaman bu rahim içi yapışıklıklar giderilerek hamilelik sağlanabilir.

Asherman ameliyatı sonrası gebelik geçiren kadınlarda plesentanın yerleşimi genellikle normal olmamaktadır. Bu operasyon sonrasında gebe kalan kadınlarda birçok komplikasyon görülmektedir ancak gerekli önlemler alındığında sorunsuz bir gebelik şansı artacaktır.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. http://www.motherhoodconsultancy.com//srv/htdocs/wp-content/uploads/2016/07/Hysteroscopy_of_Ashermans_Syndrome.jpg
  2. https://images.radiopaedia.org/images/16449250/24717fcd100b33829022a928e0f693_jumbo.jpeg

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın