Yeşil Tırnak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Yeşil Tırnak Sendromu, pseudomonas aeruginosa adlı bakterinin enfeksiyona yol açarak tırnaklarda yeşil görüntü oluşumuna sebebiyet verdiği bir hastalıktır. Genel olarak çeşitli kimyasal maddelerle sık temas sonucunda ortaya çıkan bu hastalık tırnak çevresinde kızarıklığa yol açar. Tedavisinde ise antibiyoterapi uygulanır. Bu yazımda hastalığı bazı yerlerde YTS olarak kısaltacağım. Yeşil tırnak sendromu hakkında detaylı bilgi almak için okumaya devam edin.

Yeşil Tırnak Sendromu Nedir?

Tırnklarda yeşil bir görüntü ile kendini gösteren Yeşil Tırnak Sendromu enfeksiyondan kaynaklı bir hastalıktır. Pseudomonas aeruginosa adı verilen bakteri çeşitli sebeplerle bağışıklık sistemi zayıflayan bireylerde görülür.

yeşil tırnak sendromu görseli
YTS’li hastayı görmektesiniz.

Bu bakteriler çeşitli pigmentler salgılayarak tırnak ve tırnak yatağının yeşil renkte görünmesine sebebiyet verirler.

Yeşil Tırnak Sendromu Neden Olur?

Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan temel etken pseudomonas aeruginosa bakterisidir. Temelde bu bakterinin bir yolunu bularak tırnak yatağına yerleşmesi ve burada çoğalmasıyla birlikte oluşur.

Bu bakterinin tırnak yatağına kolayca yerleşebilmesi aşağıdaki etkenlerden dolayı görülür:

  • Tırnakların sık sık suya maruz kalması
  • Deterjanlara uzun süre maruz kalma
  • Diğer çeşitli kimyasal maddelerle aşırı uğraşılması
  • Sık sık tırnak bölgesinde travma yaşanması

Bu bakteri genelde havasız ve nemli ortamları sevmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar YTS açısından risk altındadır.

Yeşil Tırnak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tırnaklarda yeşil renk görünümü Yeşil Tırnak Sendromu’nun en belirgin belirtilerinden biridir. Tırnaklar yeşilin açık ve koyu tonlarında olabileceği gibi griye doğru hafifçe dönüşüm gösterebilir.

yeşil tırnak sendromu bakterisi
Tırnağın bır kısmı tutulmuş.[1]Going green: The complexities of the green nail syndrome (aad.org)

Tırnağın tamamı veya bir kısmı etkilebilir. Çoğu zaman yalnızca bir tırnağı tutar ancak bu durum diğer tırnakları tutmayacağı anlamına gelmez.

Bu hastaların cildinde kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ileri vakalarda onikomikozis gibi mantar enfeksiyonu da eşlik edebilir.

Yeşil Tırnak Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

YTS tanısı koyabilmek için öncelikle kapsamlı bir fizik muayene gereklidir. Bu hastalarda hastanın öyküsü de çok önemlidir. Öyküde kimyasallara sık maruziyet olması bizim için kıymetlidir.

Lezyonun olduğu tırnaklarda alınan örnekler çalışılarak neden olan etken tespit edilirse tanının koyulması oldukça kolaylaşır. Tırnaktan alınan kültür ve biyopsi bu açıdan önemlidir. Tırnak mantarı varlığında daha kolay tanınabilir.

Sarı Tırnak Sendromu ve Sararan Tırnaklar hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Yeşil Tırnak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

YTS’nin tedavisi hastaya özel olarak belirlenir. Her hastaya standart bir tedavi uygulanmaz. Hastanın tırnağının durumuna göre yapılacaklar belirlenir ve tedaviler uygulanır.

Tırnak eğer tırnak yatağından ayrılmışsa ilgili bölge kesilebilir veya tamamen çıkarılabilir. Bunu tırnağın durumu belirleyecektir.

İlgili bölgeyi nemli bırakmamak ve kuru tutmak bir diğer önemli faktördür. Topikal antibiyotik tedavilerinin aylar boyunca uygulanması gerekebilir. Gentamisin, tobramisin, polimiksin B, mupirosin veya klorheksidin içeren ilaçlar sıkça kullanılır.

Sonuç olarak YTS tedavisi oral yoldan alınan antibiyotikler, topikal antibiyotikler ve cerrahi tedavi seçeneklerini barındırabilir.

Tırnakta Psoriasis hakkında bilgi almak ve benzer bu hastalığı incelemek için tıklayınız.

Yeşil Tırnak Sendromu Nasıl Önlenir?

YTS tırnakların sürekli suya maruz kalması veya travmaya uğraması gibi nedenlerden dolayı oluştuğu için aşağıdaki faktörlere dikkat edilmesi durumunda bu hastalık önlenebilir:

  • Tırnaklar kuru tutulmalıdır.
  • Tırnak hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Düzgün ve kısa tırnak kesimi yapılmalıdır.
  • Tırnak makası ve törpü gibi hijyen araçları temiz olmalıdır.
  • Tırnak darbe ve travmalardan korunmalıdır.
  • Kimyasallarla temasdan kaçınılmalıdır.
  • Tırnak batması gibi durumlardan uzak durulmalıdır.

Tırnak hastalıkları için doktora başvurmak ve doğru bölüme gitmek önemlidir.

Tırnakların yeşil olması ile karakterize olan Yeşil Tırnak Sendromu hakkındaki söyleyeceklerimi bitirmiş bulunuyorum. Bu konuyla alakalı merak ettiklerinizi alt tarafta bulunan yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın