Yanıktan Sonra Su Toplaması Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Cilt üzerine temas eden yüksek ısı ciltte yanığa neden olmaktadır. Yanıklar ise 1 ,2, 3 ve 4. dereceden yanıklar olarak sınıflandırılmaktadır. Özellikle 2.ve 4.derece arası yanıklarda yanığın olduğu yerlerde su toplaması görülmektedir. Yanıktan sonra su toplaması sonrasında genel olarak kırmızı renkli ufak şişlikler oluşmaktadır. Bu şişliklere temas edildiğinde ise yanığın derecesine göre ağrı vermektedir. Oluşan bu su toplanmış bölgelere özellikle kirli el ile dokunmaması ve kapatmaması çok önemlidir.

yaniktan sonra su toplamasi
Yanıktan sonra su toplaması sık görülen durumlardan biridir.

Yanık sonrasında oluşan su toplamaları soyulmamalıdır. Bu konuda doktor tarafında verilen ilaçlar kullanılarak su toplamış bölgenin ve yanığın tedavisi sağlanmalıdır. Eğer su toplanan deri soyulursa acı vereceği gibi ciltte yanığın izinin kalma olasılığını da oldukça artıracaktır.

Yanıktan Sonra Neden Su Toplanır?

Vücut karşılaştığı sağlık sorunlarına karşı kendi savunma sistemini devreye sokmaktadır. Birçok hastalık için oluşan sorunlara karşı vücut savunma sistemini çalıştırarak çeşitli belirtiler verir. Yanıktan sonra neden su toplanır sorusunun cevabı vücudun savunma sistemini devreye sokmasıdır. Yanık sonrasında vücut yanığın olduğu bölgede bir savunma sistemi oluşturarak su toplaması gerçekleşir.

yanıktan sonra neden bül oluşur
Yanıktan sonra oluşan bül aslında bir iyileşme mekanizmasının parçasıdır.

Bül Nedir?

Bül içi sıvı dolu 5 mm boyutundan büyük lezyonlara verilen isimdir. Detaylı bilgi için aşağıdaki yazımı okumanızı öneririm.

Yanık üzerinde suyun toplanmasının en önemli nedenlerinden biride ölü hücrelerdir. Yanık sonrasında ortaya çıkan ölü hücreler derinin kabarmasına ve su toplamasına neden olmaktadır. Yanığın şiddetine göre de su kabarcıklarının boyutlarında büyüme olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise bu kabarcıkların el ile soyulmaması çok önemlidir. Aksi halde deri üzerinde enfeksiyon oluşma riski artabileceği gibi cilt üzerinde iz kalma olasılığı da yükselmektedir.

Su Toplayan Yanık Patlatılır mı?

Yanıkta su toplayan bölge patlatılır mı konusunda su toplamış bu kabarcıkların patlatılmamasına özen gösterilmelidir. Su toplama sonucunda oluşan su kabarcıklarının patlatılmamasının çeşitli nedenleri vardır. Bunlardan biri bu katmanın kalması ile derinin içine ulaşım olacağı için enfeksiyon kapma riskinin artmasıdır. Ayrıca su kabarcığının patlatılması cilt üzerinde oluşan tahribatın daha da arması söz konusu olmaktadır.

Aman Dikkat !!!

Su toplayan yanık lezyonlarını patlatmamanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Patlatma sonrasında iyileşme sürecinde gecikme yaşanabileceği gibi verilen hasar artabilir.

Su toplamasının patlatılması aynı zamanda tedavinin de süresini uzatabilmektedir. Cilt üzerindeki deformasyonun daha da artmasına neden olan bu durum yanık sonrasında yanık izinin kalmasının da en önemli sebepleri arasındadır. Su toplaması patlatılması sonrasında güneş ışınları bu bölgeye daha derin zararlar verebilmektedir. Bu nedenle su toplaması patlatılmamalıdır ve bu konuda gerekli tedavi yöntemlerine sadık kalınmalıdır.

Yanıktan Sonra Su Toplaması Nasıl Geçer?

Genel olarak su toplayan yanık nasıl geçer konusunda çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Tedavinin hızlı bir şekilde sonuç vermesinde yanığın derecesi de önem arz etmektedir. Yanık ne hafif olursa yanık sonrası oluşan su toplaması o kadar hızlı geçer. Öncelikle yanık ne şekilde olursa olsun doktora başvurulması ve su toplama ile yanık için gerekli ilaçlar temin edilmelidir. İleri dereceli yanıklarda doktor gözetimi altında tedavi gerekebilir.

Doktor tarafından özellikle derecedeki yanıklarda cerrahi müdahaleler gerekebilir. Yanık ve su toplama sonucu şiddetli ağrılar görülebilir. Bu gibi durumlarda ağrı kesici kullanılabilir. Su toplamalarının hafiflemesi için çeşitli kremler bulunmaktadır. Doktorun tavsiye ettiği kremler belirtilen miktarlarda ve sayılarda su toplanan alana uygulanmalıdır. Kişi bu bölgeyi her zaman hijyenik tutmalıdır.

Yanık Su Toplaması Kaç Günde Geçer?

Su toplayan yanık kaç günde geçer sorusunun cevabı ise su toplamasının derecesi ve nedenidir. Birçok yanık cinsi vardır. Ateş, kimyasallar, güneş gibi birçok nedenden dolayı yanık sonrası su toplaması görülebilir. Hafif yanıklarda gerekli tedavi yöntemlerinin kullanılması ile kısa sürede su toplaması geçtiği gibi yanıkta etkisini kaybetmektedir. Ancak ileri derecede oluşan yanıklarda su toplaması daha çok görüldüğü gibi gerekli tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra su toplamaları indikten sonra tekrar kendini gösterebilir.

Su toplamalarının kısa sürede ortadan kalkması için gerekli ilaçların doğru kullanılması gerektiği gibi kişinin su toplamasının olduğu bölgeyi temiz tutması gerekir. Çünkü bu bölgeye gerekli özen gösterilmezse su toplaması enfeksiyonlara dönüşebilir.

Bül Tedavisi için Hangi Bölüme Gidilir?

Yanıktan sonra su toplaması sonucu oluşan büller bir süre sonra geçmezse veya enfeksiyon kaparsa tıbbi yardım almanız zorunlu hale gelebilir. Bu noktada yanık izleri için plastik cerrahi bölümüne giderek destek almalı ve lezyonların tedavisini yaptırmalısınız.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

1. Management of burns blisters (nih.gov) Erişim Tarihi: 15.02.2022 - Arşiv Görüntüsü

2. Delayed Burn Blister (nih.gov) Erişim Tarihi: 15.02.2022 - Arşiv Görüntüsü

(Bu yazı ilk defa 29 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 15 Şubat 2022 yılında güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Yanıktan Sonra Su Toplaması Neden Olur?” üzerine bir yorum

  1. Hocam benim parmak uçlarında yanık oluştu ve su topladı. Bende bilmediğimden dolayı o bülleri patladım (soydum) çabucak iyileşmesi için ne yapmalıyım

    Yanıtla

Yorum yapın