Enfeksiyon hastalıkları ya da intaniye bölümü, bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar ve bu enfeksiyonların vücutta neden olduğu hastalıklar ile ilgilenen bir tıp branşıdır. Enfeksiyon bölümü hangi hastalıklara bakar sorusuna cevap vermeden önce intaniye hekimlerinin 6 yıllık tıp fakültesi eğitiminin ardından 4 yıllık uzmanlık eğitimi aldıklarını belirtelim. Peki, intaniye hangi hastalıklara bakar?

İntaniye neye bakar sorusunun en temel cevabı şudur: Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşmuş olan tüm enfeksiyonlar ile ilgilenir. Şimdi bu enfeksiyonlar hakkında detaylı bilgiler vererek açıklamaya çalışalım.
Enfeksiyon Bölümü Neye Bakar?
Enfeksiyon hastalıkları bölümünün baktığı hastalıklar hakkında kısaca bilgiler vererek geniş bir liste yapacağız. Bu hastalıkların bazıları virüsler, bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar tarafından oluşturulur.
İntaniye Neye Bakar?
- İdrar Yolu Enfeksiyonları : Enfeksiyon hastalıkları bölümünün baktığı hastalıklardan biridir. Mesanede ve diğer idrar yollarında bazı bakterilerin üremesi sonucu ortaya çıkar. İdrar renginde koyuluk yapabilir.
- Solunum Yolu Enfeksiyonları : Solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonların varlığında görülür. Günlük hayatta çok sık bir şekilde karşımıza çıkar ancak tedavisi çoğu zaman aile hekimliklerinde yapılır.
- Bağırsak Enfeksiyonları : Baırsak bölgesinde bazı bakterilerin normalden fazla üremesi sonucu gelişir. Gastroenterit olarak ta bilinen bu durum sıkça karşımıza çıkar.
- Aktinomikoz : Kronik süreçle seyreden ve genellikle fistül oluşumuna neden olan bir hastalıktır.
- Şarbon : Özellikle kırsal bölgelerde yaygın olarak görülen, hayvanlardan insanlara geçiş gösteren nadir bir hastalıktır.
- Brusella : Sıklıkla çiğ et ve pastorizasyonunda sorun olan peynir gibi ürünler aracılığıyla insana bulaşan tehlikeli bir rahatsızlıktır.
- Kedi Tırmığı Hastalığı : Bartonella Henselae isimli bakterinin sebep olduğu tehlikeli olmasa da kontrol altında olması gereken hastalıklardan biridir. Detaylı bilgi için buraya tıklayınız.
- Kolera : Genellikle olumsuz koşullara bağlı olarak salgın şeklinde ortaya çıkan ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir rahatsızlıktır.
- Dizanteri : Yüksek seviyedeki bulaşıcılığı ile kendini gösteren ve ishalin eşlik ettiği tehlikeli hastalıklardan biridir.
- Bel Soğukluğu : aynı zamanda üroloji bölümününde ilgi alanına giren bu hastalık, cinsel yolla bulaşan enfektif hastalıklardan birisidir. Üroloji bölümünün baktığı hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız.
- Cüzzam : Lepra olarak ta bilinen bu hastalık çeşitli cilt lezyonlarına ve sinir problemlerine neden oluşuyla bilinir.
- Lyme Hastalığı : Kenelerle ilişkili olan ve tedavi edilmediğinde tehlikeli olabilen hastalıklardan biridir. Bu hastalık ile ilgili hazırlamış olduğumuz detaylı yazıya ulaşmak için buraya tıklayınız.
- Farenjit : Boğaz ağrısı ve bu bölgede ortaya çıkan belirtilerle kendini gösterir.
- Veba : Salgınlarıyla adından söz ettiren bu hastalık zamanında müdahale edilmediğinde ölümcül olabilir.
- Zatürre : Tıp dilinde pnömoni olarak ta bilinen bu hastalıkta akciğerlede yüksek seviyelerde enfeksiyon oluşur. Bu durum derhal tedavi edilmelidir.
- Reiter Sendromu : Reaktif artrit olarak ta bilinir ve eklemlerde şişlik ile kendini gösterir.
- Kızıl : Sıklıkla çocuklarda görülen ve döküntülerin eşlik ettiği tehlikeli hastalıklardan biridir.
- Sifiliz : Frengi olarak ta bilinen bu rahatsızlıkta vücutta bir takım yaralar oluşur ve cinsel yolla bulaşım gösterir.
- Tetanoz : Genellikle paslı metaller ile gerçekleşen yaralanmalarda insanlara bulaşan bu rahatsızlıkta vücutta kasılmalar görülür. Derhal tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir.
- Tüberküloz : Halk dilinde verem olarak bilinen bu rahatsızlıkta ise akciğerlerde yoğun enfeksiyon vardır. Antibiyotiklerle belirli süre tedavi edilmelidir.
- Tularemi : Ölümcül bir hastalık olan Tularemi aynı anda birden fazla sistemi etkileyerek hastayı ölüme götürebilir.
- Tifo : Genellikle içtiğimiz sulardan ve temiz olmayan yiyeceklerden bulaşma eğilimi gösterir.
- Üretrit : Üretra adı verilen erkeklerde penisin uç kısmının iltihaplanması anlamına gelir.
- Vajinit : Kadınlarda vajinanın iltihaplanması manasına gelir.
- Boğmaca : Akciğerlerde ortaya çıkan bulaşıcılığı fazla olan bir rahatsızlıktır.
- Pamukçuk : Genellikle ağız içinde çıkan yaralarla kendini gösteren bir hastalıktır.
Bunların dışında intaniye neye bakar diye soracak olursanız cevabım şu şekilde olacaktır. Kuş gribi, domuz gribi, zona, ebola, AIDS gibi onlarca hastalıkla daha ilgilenmektedir. Bu listeyi daha yüzlerce hastalık ismi yazarak uzatabiliriz. Enfeksiyon hastalıkları bölümü ilgi alanı oldukça geniştir. Bu nedenle sizde merak ettikleriniz veya kendi durumunuzu alttaki yorum bölümünden yazarak bana ulaşabilir ve cevaplamamı bekleyebilirsiniz.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
(Bu yazı ilk defa 23 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 22 Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.)
Diş ağrısı için gittiğim diş doktoru diş te çürük olmadığını diş diplerinde iltihap oldugunu söyledi antibiyotik başladık antibiyotik kullanırken geçti gibiydi bitimine yeniden ağrı başladı tekrar gittiğimde yeniden antibiyotik başlayalım ama dişi çekelim dedi .. sağlam dişimi cektirmek istemiyorum.. bu arada tüm vucudumda kırıklık başım da ağri var napabikurim dişimi çektirmelimiyim