Ayak Yanması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Basit bir ağrı gibi gözükse de insanın yaşam kalitesini düşürebilecek kadar kötüdür. Çok fazla sayıda insanın başına geldiği gibi bu sorunun bir çok farklı sebebi vardır.
Çoğu zaman ayak tabanında oluşan yanma hissi bazı kişilerde bilek ve baldırlara kadar çıkabilir. Toplumda çoğunlukla kadınlarda görünmekte olan rahatsızlık, genel olarak 50 yaşından fazla kişilerde o14lmaktadır. Fakat 25-50 yaş arasındaki insanlarında başına gelebilmektedir. Ortaya çıkardığı sorunları yazmak gerekirse yanma hissi, ağrı, kızarıklık bunlara örnek olacaktır.

“Ayak tabanı yanması problemleriniz için nöroloji veya endokrinoloji (metabolizma hastalıkları uzmanı) bölümüne başvurmanız gerekmektedir.”

Ayak Tabanı Neden Yanar?

Bu sorunun birden fazla nedeni olabilir, aşağıda bunlardan bazıları örneklendirilmiştir.

Travmalar:

Ayakların daha önce kazalar dolayısıyla hasar görmesi, kırık oluşması gibi nedenlerden dolayı yanması söz konusu olabilir. Fazla yürümek, aşırı kilolu olmak, ayaklara çok fazla yüklenmek, ayağın burkulması ve konforsuz ayakkabılar yanmaların sebeplerinden olarak kabul edilir.

Sinir sıkışması:

Genel olarak ayakta üçüncü ve dördüncü parmak arasında ki bölgede bulunan sinirlerin doku büyümesidir. Gerçekleşen bu doku büyümesi ile sinirler rahatsız olduğundan yanmalar başlar.

Ayak mantarı:

Ayaklarda yaşanılan mantar rahatsızlığından dolayı yaşanabilir. ılık ve nemli ciltte oluşur. Uzun süre ayakkabı giymek zorunda kalan ve çok fazla terleyen bireylerde oldukça sık görülür. Sporla çok fazla haşır neşir olan insanlarda bu sorun daha sık görülür. Ciltte yanmanın yanı sıra kuruma, pullanma, kaşıntı ve sızlama şikayetleride görülür. Dilerseniz bu noktada ayak kokusu hakkındaki yazımı https://doktordanhaberler.com/ayak-kokusu-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkinden okuyup geri dönünüz.

Alerjik sebepler:

Alerjik nedenlerden dolayı yanmalar oluşabilir. Çorap, ayakkabı, deterjan ve sabunlara karşı alerjisi olan kişilerde yanmalar yaşanabilir. Tespit edildiği taktirde ürünü kullanmadığınızda yanmalarınız son bulabilir.

Diyabetik nöropati:

Şeker rahatsızlığı olan kişilerde görülür. Ayak ve bacak sinirlerinin hasar görmesi sonucu kişinin kanında bulunan glikoz seviyesinin yükselme göstermesiyle meydana gelir. Geceleri aşırı derecede uyutmayacak şekilde yanmalar söz konusu olur. Yanmanın yanı sıra uyuşma ve karıncalanma şikayetleride görülmektedir.

B5 Vitamini:

Pantotenik asit yani B5 vitamini genelde insan vücudunda eksiklik bakımından nadir bulunan birşeydir. Bağırsaklarda ki besinlerin emiliminin bozulması sonucunda oluşur. Bu vitaminin eksikliğinde depresyon, kişilik değişimleri, kalp hastalığı, sık enfeksiyon, yorgunluk, karın ağrısı, uyku bozuklukları, uyuşma, karıncalanma, kas güçsüzlüğü ve kramplar görülebilir. Özellikle de ayaklarda yanma problemine sebep olmaktadır.

Ayak Tabanı Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer bu sorundan siz de yaşıyorsanız mutlaka hekime görünmenizi öneriyoruz. Alt tarafı bir yanık mantığıyla düşünürseniz üzülen taraf olabilirsiniz. Çünkü önemsenmeyen ufak yaralar zaman geçtikçe hem artıp hem de gecelerinizi kabusa çevirebilir. Yazıma ayak tırnağı hastalıklarını anlatan yazıma https://doktordanhaberler.com/ayak-tirnagi-hastaliklari/ linkiyle devam etmenizi öneriyorum.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Ayak Yanması İçin Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. Slm ben ismail erzurumdan yaziyorum benim sağ ayagimda yanik var 5 parmagimda iptal aakere gondermediler madi durumum iyi degil 4cocuk babasiyim magdurum maduren emükli olmak istiyorum onceki raporum 100/30yeni rapor almam lazim bana yardimci olurmusunus saygilarimla

    Cevapla

Yorum yapın