Plastik Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Plastik Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar konusuna geçmeden önce kısaca birkaç bilgi verelim. Genel tanımı ile “Plastik Cerrahi”, rekonstrüktif ve estetik cerrahi gibi kendi içinde belirgin cerrahi dallar olarak ayrılmaktadır.

Vücudumuzda yer alan çeşitli yapıların yeniden şekillendirilmesi, bozuk olan dokunun iyileştirilmesi, hastanın talepleri üzerine gerçekleştirilen her türlü estetik girişimin cerrahi operasyonlar ile müdahale edilmesi, Plastik Cerrahinin görev alanına girmektedir.

Doğası itibariyle genel olarak vücutta yer alan doku bozuklukları, cerrahi operasyonlar sonrası vücutta yer eden ameliyat izleri ve olası kazalar sonrası yaşanan sarkmalar, doku bozulmaları gibi patolojik rahatsızlıklarla ilgilense de, hastanın kişisel taleplerine göre de müdahalede bulunmaktadır.

Plastik Cerrahi Nedir?

Plastik cerrahi bölümü, temel olarak biçimlendirme ve yeniden şekillendirme üzerine odaklanan tıp branşlarından bir tanesidir. Vücudumuzda ve yüzümüzde bulunan kusurların giderilmesi ve fonksiyon kazandırılması amaçlanır. Farklı teknikler kullanarak çeşitli ameliyatlar yapılabilmektedir. Plastik cerrahi alanında uzmanlaşan hekimlere plastik cerrahi uzmanı adı verilir. 6 yıl süren tıp eğitiminin ardından 4 yıl uzmanlık eğitimi alındıktan sonra plastik cerrahi uzmanı olmaya hak kazanırlar. Diğer tıbbi branşlarda olduğu gibi plastik cerrahinin de alt dalları bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber plastik cerrahi ameliyatlarında artık ileri teknolojik cihazlar kullanılmakta ve başarı oranları yükselmektedir. Aşağıda bu bölümle ilgili bazı yazılar bulacaksınız.

Alıntı Kaynağı: https://doktordanhaberler.com/kategori/cerrahi-bilimler/plastik-cerrahi/

Doğuştan meydana gelen çeşitli doku ve şekil bozuklukları dışında sonradan meydana gelen bozukluklarda da plastik cerrahi bölümü tedavi amaçlı devreye girmektedir. Şimdi plastik cerrahiyi ilgilendiren hastalıklar hakkında bilgiler verelim.

Plastik Cerrahi Neye Bakar?

Globalleşen dünyada hızlı popülerleşen plastik cerrahi bölümü temel olarak iki ana dala ayrılır. Bu dalları şu şekilde sıralayabiliriz:

Rekonstrüktif Plastik Cerrahi

Genel olarak vücudumuzda bulunan veya sonradan oluşan anormal yapılarla ilgilenir.

Kozmetik Plastik Cerrahi

Genel görünümü daha iyi hale getirebilmek için vücudun normal dokularını onarmak ya da yeniden şekillendirmek mantığıyla hareket eder.

Ana dal olarak hizmet veren plastik cerrahinin baktığı hastalıkları maddeler hâlinde sıralamak gerekirse:

  1. Vücutta doğuştan ya da sonradan meydana gelen yara izleri
  2. Hassasiyete bağlı olarak şekil bozukluklarına neden olan yanık izleri
  3. Doğumda meydana gelebilecek çeşitli hasarlar: Şekil bozuklukları gibi.
  4. Deride oluşabilecek yanıklar
  5. İyileşmeyen ve bölgedeki fonksiyonları kısıtlayan yara ve yara izleri
  6. Dudak, burun, yanak ya da yüzümüzün belirli bölgelerinde oluşan şekil bozuklukları: Yarık dudak vb. gibi.
  7. Yarık damak. Sıkça rastlanan önemli bir rahatsızlıktır.
  8. Et benleri
  9. Renkli benler
  10. Göz kapağında meydana gelen hasarlar
  11. Göz kapağı düşüklüğü
  12. Aşı izleri
  13. Deri kanseri

Daha kişisel, isteğe bağlı plastik cerrahi operasyonlarını sıralamak gerekirse:

  • Meme büyütme
  • Meme küçültme
  • Yağ alma
  • İlerleyen yaşla birlikte meydana gelen kırışıklıklar (Botoks uygulamaları olarak bilinmektedir.)
  • Çeşitli kimyasal yöntemler ile deri gençleştirme
  • Özellikle yüz bölgesinde (kulak, burun, dudak gibi) yaşlanmaya karşı yapılan cerrahi müdahaleler

Referanslar:

  1. What Is the Role of Plastic Surgery in Global Health? A Review (nih.gov)

Plastik Cerrahi hangi hastalıklara bakar konusunun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız. Yorumlarınızı bekliyoruz.

(Bu yazı ilk defa 7 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 27 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Plastik Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar?” üzerine 3 yorum

  1. Bana lenf ödem teşhisi kondu sag bacakta ameliyatlı bir çözümden bahsettiler lütfen yardımcı olurmusunuzpisikolojim sıfır şu an lütfen

    Cevapla
  2. 1. hafta oldu burnum kanıyor yapılan müdaheleer sonucu gecici süreçler oldugu açillerde vs, re, zaman aşımı sonuç aynı. kbb doktor muane yaptı tamponla kanamayı kesti fakat yolda eve gelmeden tekrar aynı vaka dön başa tekrar. hafta sonuda girdi araya randevu alamıyorsun , kbb doktor plastik çerraha sevk etti ne yapmama gerekir. kanamanın neden oldugu olayda şöyle tarif edeyim. malum kış mevsimi soba kullanıyorum odun baltayla kıraragken odun fırladı baldanın agzından burnuma çarptı süreç böyle gelişdi selam ,saygılar, saglık ve başarılar dileklerimle

    Cevapla
    • Merhabalar Fuat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Sizin yapmanız gereken şey öncelikle KBB bölümünden randevu almak. KBB hekimi burundaki kanamanın hangi damarın zarar gördüğünden kaynaklandığını tespit edecektir. İlgili damara gereken müdahaleleri yaparak kanamanın tekrarlanmamasını sağlayacaktır. Randevu süreci gelene kadar kanama durumunda mutlaka acil servislere başvurunuz. Süreci tekrara paylaşırsanız yine konuşuruz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın