Tinea Barbae

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tinea Barbae Nedir?

Tinea Barbae, sakallı bölgelerde ortaya çıkan cilt ve saçların mantar enfeksiyonuna verilen isimdir. Genellikle yetişkin erkeklerde ve ergenliğin son döneminde gençlerde görülme eğilimindedir. Günümüzde hijyene verilen önemin artması ile oldukça az görülmektedir.

tinea barbae nedir ve tedavisi nasil yapilir
Tinea barbae sakal mantarı hastalığının tıbbi ismidir.

Sıklıkla yapılan hatalar t. barbae enfeksiyonunu folikülit ile karıştırmaktır. Oysa folikülit, saç foliküllerinin bakteriyel kaynaklı enfeksiyonudur. Nadirde olsa aynı bölgede hem folikülit hem de t. barbae üst üste binebilir. Bu duruma süperenfeksiyon adı verilir.

Tinea Barbae Nedenleri Nelerdir?

Tinea barba çoğunlukla berber hastalığı olarakta bilinir. Bunun nedeni mantar etkeninin traş esnasında insandan insana bulaşmasıdır. Bu enfeksiyona neden olan etkenlere dermatofitler adı verilir. Bilinen dermatofit enfeksiyonları şöyledir:

  1. Tinea Capitis
  2. Tinea Barbae
  3. Tinea Korporis
  4. Tinea Faciei
  5. Tinea İnguinalis
  6. Tinea Pedis
  7. Tinea Unguium

Dermatofitler sahip oldukları bazı enzimler nedeniyle cildin dış katmanların sertleşmeye neden olmaktadırlar. Dermatofitler genellikle dış yüzeyde etki göstersede üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyon binme eğilimi olduğundan hızlıca tedavi edilmelidir.

Sakal Mantarına Neden Olan Dermatofitler Hangileridir?

Esas olarak barbae enfeksiyonundan sorumlu dermatofitleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Trichophyton rubrum
  • Trikofitton mentagrophytes var granulosum
  • Trichophyton verrucosum
  • Microsporum canis
  • Trichophyton violaceum
  • Trichophyton megninii
  • Trichophyton schoenleinii

Bu dermatofit türleri iklim, yaşam koşulları, coğrafi bölge ve hayvanlarla temas durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Tinea Barbae Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Çok hafif durumlarda barbae enfeksiyonları oldukça az belirti ve bulgu ortaya çıkarmaktadır. Döküntü görülmeksizin kaşıntılar görülebilir. Yazımızda genellikle barbae terimi kullanılsa da bıyık bölgeleri de bu enfeksiyon için risk altındadır.

tinea barbae nedenleri
Sakal mantarı çok zor bir hastalıktır.

Tüm dermatofit enfeskiyonlarında görülen halka şeklinde pembe kırmızı halkalar sıklıkla karşımıza çıkar. Etkilenen bölgelerde saç dökülmesi ve kaşıntı ön plana çıkan semptomlardandır.

Tinea Barbae’nin Tedavisi

Barbae tedavisi için öncelikle etkilenen bölgedeki kılların tedavi edilmesi ve topikal anti fungaller ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Şiddetli durumlarda oral anti fungaller kullanılabilmektedir. Sıklıkla kullanılan anti fungal ilçaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Flukonazol
  2. Griseofulvin
  3. İtrakonazol
  4. Terbinafin

Mantarın tamamen ortadan kaldırılabilmesi için 4-6 hafta boyunca farmakolojiktedavi kesilmemelidir. Bazı kompleks durumlarda antifungal tedaviye ek olarak anti bakteriyel tedaviler uygulanabilir.

Sakal Mantarı Nasıl Önlenir?

Sakal mantarında korunmak istiyorsanız mutlaka şu önerilerimize uyunuz:

  • Sakal alanının traş edilmesi için mutlaka her seferinde temiz traş bıçakları kullanınız.
  • Havlu gibi kişisel eşyaların kullanımına dikkat edelim.
  • Barbae enfeksiyonu riski varsa yüz bölgenizdeki tüyleri alın.
  • Özellikle hayvanlarla temas sonrasında yüzümüze ve tüy içeren bölgelerimize dokunmamaya özen gösterelim.
  • Traş sonrası etkilenen bölgenin dezenfekte edilmesi

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tinea Barbae” üzerine 3 yorum

  1. Iyi günler ben sakal bıraktığım zaman traş olduğum zaman sağ yüzüm de bu kizirlak dan çıkıyor ama fazla değil yüzüm diğer tarafinda yok sakal biraksam yüzüm kaçınıyor resimdeki gibi kızarıklık çıkıyor özellikle cene altımda ve yüz tarafinda ne yapamam lazım traş olduğum zaman piskilojim bozuluyor

    Yanıtla
  2. eşim Tayland’dan geldi . şu anda doktor mantar teşhisi koydu ve İTRASPOR ve NİZORAL diye iki ilaç verdi ama kaşıntı devam ediyor . bunlar dışında dejenfekte ve kaşıntı önlemek için ne yapılmalı

    Yanıtla
    • Merhabalar İdris Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      İtrakanozol ve Ketokanozol etken maddeli ilaçlar reçete edilmiş. Bu tedavinin yeterli olup olmadığı veya ek anti bakteriyel tedavilerin gerekip gerekmediği, ilgili bölgenin muayene edilmesi neticesinde söylenebilecek bilgilerdir. Dolayısıyla hekiminizin verdiği ilaçları söylediği şekilde kullandıktan sonra kontrole gittiğinizde yaranıza göre ek öneriler istemelisiniz. Anti pruritik diye sınıflandırdığımız kaşıntı önleyici ilaçlar mevcut ancak bunlarla ilgili olarak yine hekiminizle görüşmeniz en doğrusu olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın