Saç dökülmesi için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Özellikle kanser tedavisi sırasında uygulanan kemoterapi gibi süreçlerde meydana gelen saç dökülmesi, genellikle genetik yatkınlık ve fizyolojik bir takım faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Kanser gibi ölümcül vakaların yanı sıra anemi ya da tiroit yetersizliği gibi hastalıklarda da hastalığın semptomları arasında yer alan saç dökülmesi, her ne kadar erkek hastalarda çoğunlukta olsa da, kadın hastalarda da azımsanmayacak oranlarda oluşmaktadır. Saç dökülmesine neden olan hastalığın semptomları ya da hastalığın şiddeti ve seviyesine bağlı olarak süreç farklı şekilde ilerlemektedir.
Bazı hastalıklarda saçkıran olarak da bilinen belirli bir bölgede dökülme meydana gelirken, bazı vakalarda saç köklerinin tamamının döküldüğü gözlemlenmiştir. Bu etkenler hastalığın şiddeti ya türüne bağlı olabileceği gibi hastalığın kronik ya da genetik yatkınlık etkenlerine göre de şekillenebilir. Bu noktada dikkate alınması gereken asıl detay, şikâyete neden olan saç dökülmesinin ne sıklıkla ve ne boyutta olduğu.
Saç Dökülmesi Kriterleri Nelerdir?
Sağlıklı bireylerde dahi günlük ortalama 60 ila 100 tel saç dökülmesi normal karşılanabilmektedir. Tabii gözlemlenen bu durum herhangi bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan dökülmeleri kapsamamaktadır.

Buradaki esas, saç köklerinin ölmesi değil, dökülmesidir. Peki, herhangi bir hastalığa bağlı olarak meydana gelen saç dökülmesi kriterleri nelerdir, nelere dikkat etmelisiniz?
- Özellikle erkeklerde meydana gelen saç dökülmelerinin çoğunluğu genetik faktörler nedeniyle oluşmaktadır. Genetik yatkınlık faktörü için aile bireylerini kriter alabilirsiniz.
- Kemoterapi gibi tedavi süreçleri saçların tamamen dökülmesine neden olmaktadır.
- Kullanılan zararlı ve sağlıksız saç kimyasalları (sağlıksız şampuanlar, saç çıkarttığı iddia edilen bitkisel özlü bileşenler vb.) saç dökülmelerini tetikleyebilmektedir. Özellikle bu tarz medikal ürünler kullanımı bırakıldığında çok daha olumsuz sonuçlar doğurabilir.
- Saç bakımı en önemli kriterlerden biridir. Her gün saç yıkama birçok uzmana göre saç sağlığını tehdit etse de, yağlı saçlar köklerin ölmesinde önemli rol oynamaktadır.
- Saçkıran adı verilen genetik ya da kronik nedenler bölgesel saç dökülmelerinde önemli bir paya sahiptir ve estetik kaygılar arasında başı çeker.
Saç Dökülmesine Hangi Bölüm Bakar?
Herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen saç dökülmesi şikâyetiniz varsa, başvurmanız gereken bölüm Deri ve Zührevi Hastalıkları adı verilen Cildiye bölümüdür.
Buna ek olarak bazı durumlarda dahiliye bölümü de saç dökülmesinin nedenlerini araştırmaktadır. İlk etapta aile hekiminize gidip en doğru yönlendirmeyi alabilir ya da doğrudan ilgili bölümlere başvurabilirsiniz.
Saç dökülmesi için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Saçlarım da dökülme var açılmalar da olmaya başladı doktora gittim testler yaptırdım ama hiçbir sorun çıkmadı. Saç çıkarıcı keratin seti kullanmaya başladım tavsiye üzerine saçlarım da dökülme durdu açılmalarda da etkisi olmaya başladı. Bu kadar zaman dökülme ve açılmayı boşa takmışım kafama saç çıkarıcı titanyum seti çözümmüş.