Zalain Krem: Mantar Tedavisinde Son Nokta!

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Zalain krem etken maddesi olarak sertakonazol nitrat içeren deride hastalıklı olarak tanımlanan bölgeye uygulanarak lezyonların iyileşmesini sağlayan etkili bir ilaçtır. Bu yazımda zalain krem nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar gibi sorulara cevap verirken diğer yandan zalain krem faydaları ve zararları gibi bilinmeyenlere de açıklık getirmeye çalışacağım.

Peki Zalain ne kremi?

Zalain krem içeriği sertakonazol nitrat olarak temelde dermatofit adı verilen mantarların neden olduğu enfeksiyonlarda kullanılan bir mantar kremidir.

Ürün adıZalain krem
Etken maddeSertakonazol
TürTopikal antifungal ilaç
Kullanım amacıMantar enfeksiyonlarını tedavi etmektir.
Kullanım şekliEtkilenen bölgeye ince bir tabaka halinde uygulanmaktadır.
Kullanım süresiEnfeksiyon şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Yaygın yan etkilerKaşıntı, yanma, kuruluk, kızarıklık, ödem gibi belirtileri vardır.
UyarılarHamile ve emziren kadınlarda dikkatli kullanılmalıdır. Doktor kontrolünde olmalıdır.

Zalain Krem Nedir?

Zalain krem, maya mantarı veya dermatofit adı verilen mantarların vücut üzerinde neden olduğu enfeksiyonların giderilmesi maksadıyla kullanılan bir ilaçtır. Bu mantar enfeksiyonları arasında en sık bilinenlerine hemen değinelim.

1.Tinea Corporis

Tinea Corporis ya da vücut mantarı olarak isimlendirilen bu hastalık vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen bir dermatofit enfeksiyonuna verilen isimdir. Yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve oldukça bulaşıcıdır ancak çoğu zaman hayati tehlikesi yoktur. Halka şeklinde lezyonları vardır ve yabancı kaynaklarda Ringworm of the Body olarak isimlendirilmesinin temel sebebi budur. Devamını okumak için bağlantıyı takip ediniz.

Kaynak: Tinea Corporis (Vücut Mantarı) Nedir? • Dr. Erhan Yavuz (doktordanhaberler.com)

2. Tinea Unguium

Tinea unguium aynı zamanda onikomikozis ya da “tırnak mantarı” olarak ta adlandırılan tırnakların beyaz ve kırılgan göründüğü bir tırnak enfeksiyonu çeşididir. En sık olarak spor yapanlarda, tırnak bölgelerini terli bırakanlarda, ortak tırnak makası kullananlarda, soyunma odası, duş gibi ortak alanlarda terlik kullanmadan yürüyenlerde görülme eğilimi gösterir. Ayrıca kozmetik endişeleri olan bazı insanlar yapay tırnaklar kullanabilir. Bu tırnaklar normal tırnak dokusuna zarar verebilmektedir. Bu gibi durumlarda da tinea unguium yani tırnak mantarı ortaya çıkabilir. Devamını okumak için bağlantıyı takip ediniz.

Kaynak : Tinea Unguium Nedir? Tırnak Mantarı Tehlikeli mi? • Dr. Erhan Yavuz (doktordanhaberler.com)

3. Tinea Pedis

Tinea Pedis, dermatofitlerin neden olduğu bir deri enfeksiyonuna verilen isimdir. Halk arasında Atlet Ayağı olarak ta bilinmektedir.Her türlü ortamda bulunma eğiliminde olan dermatofitler genellikle kapalı spor salonlarında, duşlarda, tuvaletlerde, sıcak ve nemli ortamlarda bulunurlar.Özellikle ayaklarda neme ve tere maruziyet sonrası dermatofit üremesi için teşvik edici bir ortam oluşmaktadır. Devamını okumak için bağlantıyı takip ediniz.

Kaynak: Tinea Pedis • Dr. Erhan Yavuz (doktordanhaberler.com)

4. Tinea Capitis

Tinea Capitis, küçük çocuklar ve yetişkinlerde görülmeye eğilimli saçlı derinin enfeksiyonuna verilen isimdir. Enfeksiyona neden olan mantar etkenleri kedi, köpek ve sığır gibi hayvanlardan kolayca bulaşabilmektedir. Bazı insanlarda saçlı deride capitis etkenleri olmasına rağmen enfeksiyon görülmemektedir. Devamını okumak için bağlantıyı takip ediniz.

Kaynak: Tinea Capitis • Dr. Erhan Yavuz (doktordanhaberler.com)

5. Tinea Faciei

Tinea Faciei, farklı cinsiyet ve yaştaki insanları etkileyebilen, mantarların neden olduğu derinin yüzeyel bir enfeksiyonudur. Çocuklarda ve kadınlarda bu enfeksiyon dudak ve alt çeneyi tutabilmektedir. Erkek bireylerde ise bu enfeksiyonun karşılığı tinea barbae dir. Devamını okumak için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Kaynak: Tinea Faciei • Dr. Erhan Yavuz (doktordanhaberler.com)

6. Tinea Barbae

Tinea Barbae, sakallı bölgelerde ortaya çıkan cilt ve saçların mantar enfeksiyonuna verilen isimdir. Genellikle yetişkin erkeklerde ve ergenliğin son döneminde gençlerde görülme eğilimindedir. Günümüzde hijyene verilen önemin artması ile oldukça az görülmektedir. Devamını okumak için tıklayıp bağlantıyı takip ediniz.

Kaynak: Tinea Barbae • Dr. Erhan Yavuz (doktordanhaberler.com)

7. Tinea Kruris

Tinea Kruris, çoğunlukla Tinea Pedis ile bilikte görülen,kasık bölgesini tutmaya eğilimli bir dermatofit enfeksiyonudur. Devamını okumak için bağlantıyı takip ediniz.

Kaynak: Tinea Kruris Nedir? • Dr. Erhan Yavuz (doktordanhaberler.com)

Bunların dışında pitriyazis versikolor ve birkaç çeşit daha tinea enfeksiyonu bulunmaktadır.

Mantar İlacı Zalain Krem Etken Maddesi

Zalain krem etken maddesi Sertakonozol Nitrat’tır. İlaç deri üzerinde bulunan mantarlara lokal olarak uygulanmaktadır. Sertakonoz Nitrat etkili ilaç deri üzerine uygulandıktan sonra epidermisin cutis tabakasını geçmektedir. Bu süreçte kremin ortalama olarak sürüldükten sonra ilk 2 saate ilacın etken maddesinin yarısı bu tabakayı geçmiş olur. Daha sonraki süreçte ise 24 saat içerisinde ilacın ortalama %70’i cutis tabakasını geçmiş olur. İlaç mantar üzerinde etkisini farklı sürelerde göstermektedir.

zalain krem faydaları
Zalain krem kutusunu görmektesiniz.

Genel olarak 3 veya 4 hafta kullanılan ilaç eğer 4 haftadan daha düşük bir sürede etki göstermiş ise ilacı kullanımını 4 haftaya tamamlanması tavsiye edilir. Çünkü bu süre içerisinde mantar temizlendiği gibi bir daha oluşmaması içinde tamamen tedavi edilmesi amaçlanır.

Zalain Krem Ne İşe Yarar?

Önceki başlıklarda da belirttiğim gibi zalain krem ne işe yarar sorusuna cevap olarak ciltte oluşan bazı mantar türlerinin tedavisinde kullanılan, cilde sürülen bir ilaçtır. Maya mantarı ve dermatofit mantarların neden olduğu bazı mantar türleri vardır. Bunlar ayaklarda oluşan mantar türü olan tinea pedis, kasıklarda oluşan mantar türü olan tinea cruris, vücutta oluşan mantar türü olan tinea corporis, sakallarda meydana gelen mantar türü olan tinea barbae ve son olarak ellerde oluşan mantar türü olan tinea manus mantar türlerinde tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Peki bunların dışında zalain krem neye yarar?

zalain krem neye yarar
Zalain içeriği görüldüğü gibi kutusunun üzerinde yazmaktadır.

Bu mantar türlerinin yanı sıra derinin yüzeyini tutan ve Candidiasis veya Moniliasis ile pitriyazis versikolor adı verilen mantar türleri içinde tedavi amaçlı kullanılan bir ilaçtır. Ek olarak zalain krem nerede kullanılır gibi sorulara cevap verelim.

Zalain Krem Vajina için Kullanılabilir mi?

Vajina bölgesinde çeşitli nedenlerden dolayı mantar oluşabilmektedir. Özellikle hijyene önem vermemek, vajina bölgesinin sürekli nemli kalması gibi birçok nedenlerden dolayı mantar oluşabilmektedir. Zalain krem vajina için kullanılır mı konusunda krem vajina için kullanılır ancak mantarın Zalain etkisi ile tedavi edilecek bir mantar olup olmadığı doktor tarafından muayene edilerek kararlaştırılmalıdır. Mantar hastalığına neden olan bakterilerin türü oldukça geniştir.

Bu nedenle bazı durumlarda kullanılan ilaçlar etki göstermez. Bunun nedeni ise mantar türüne uygun ilacın verilmemiş olmasıdır. Karşılaşılan bu tür durumlarda mantar numunesi alınması ve incelenmesi gerekir. İnceleme sonrasında mantarın çeşidi tam olarak belirleneceği için daha doğru tedavi yöntemleri hastaya etkili bir şekilde uygulanabilmektedir.

Zalain krem sivilce için kullanılır mı?

Hayır. Bu krem akne veya sivilce tedavilerinde rutin olarak kullanılmaz.

Deride Zalain Krem Nasıl Kullanılır?

Bu mantar kremi doktor talimatları doğrultusunda kullanılması gerekir. Mantar hastalığı sonrasında zalain krem nasıl kullanılır konusunda günde bir veya iki kez kullanılabilir. Bir kere kullanacak olanlar ilacı akşam kullanmaları tavsiye edilir. İki kez kullanacaklar içinse sabah ve akşam kullanılması önerilmektedir ancak bu hususta bilmeniz gereken bu ilacı doktor kontrolü dışında kullanmamanız gerektiğidir.

Deriye zalain krem nasıl sürülür?

Krem mantarın olduğu bölgenin 1 cm çevresine sürülecek şekilde ayarlanmalı ve her yere eşit sürülmelidir.

Zalain krem ne kadar süre kullanılır?

İlaç genel olarak 3 veya 4 hafta kullanılmaktadır. Ancak 4 haftadan az bir süre içerisinde hastalık geçse dahi hastalığın tam olarak geçmesi ve bölgenin temizlenmesi için 4 haftaya tamamlanması tavsiye edilir.

zalain krem nasıl kullanılır
Zalain yumuşak şekilde deriye uygulanır.

Hastalığın durumuna göre bu sürelerde değişiklik olabilir. Zalain krem 12 yaş üzeri çocuklarda günde 1 doz kullanılması gerekir. Doktor kontrolü dışında kullanım yapmayınız.

Hamilelik Döneminde Zalain Krem Kullanılır mı?

Hamilelik döneminde ilaç kullanımına azami derecede önem verilmesi gerekmektedir. Ağız yolu ile kullanılan ilaçların bebeğe ulaşması ve zarar vermesi büyük olasılıktır. Ancak krem formunda olan ilaçlarda bu durum değişebilir. Bu durum kremlerin kullanılabilir olduğu anlamına da gelmemektedir. Çünkü bazı kremler cilde sürüldükten sonra deri tarafından emilebilmektedir.

Zalain Krem Gebelik Kategorisi

Gebelik kategorisi C’dir.

Genel olarak zalain krem hamilelikte kullanılır mı konusunda öncelikle doktorunuz ile görüşerek doktorun risk fayda faktörlerini göz önünde bulundurarak karar vermesini sağlamanız önemlidir. Kremin hamilelik döneminde kullanılmasında mantarın hangi bölgede olduğu da önemlidir. Ayrıca bebeğe zararı olabileceği durumlarda doktor tarafından durum değerlendirilmelidir. Diğer bir yandan ilacı kullandığınız dönemde hamile olduğunuzu fark ettiğinizde ise yine doktorunuza başvurmanız önem arz etmektedir.

Emzirme Döneminde Zalain Krem Kullanılır mı?

Anneler emzirme dönemlerinde tükettiği besin ve ilaçların süt yolu ile bebeklerine geçtiğini bilirler. Bazı gıdalar direk olarak süte geçebileceği gibi bazılarında bu oran düşüktür. Diğer yandan kremlerde de dikkatli olunması gerekir.

Kremler her ne kadar sadece cilde sürülen ilaçlar olarak görülse de kremlerin sürüldüğü yere göre bazı riskler oluşabilir. Zalain krem emziren anne kullanabilir mi konusunda kesin bir araştırma yapılmadığı için bu konuda annelerin doktor görüşü olmadan ilacı kullanmaları tavsiye edilmemektedir. Yaşanılan bu tip durumlarda yapılması gereken uzman doktora başvurmak ve doktor görüşü alınarak ilacın kullanılıp kullanılmaması konusunda tavsiye almaktır. Doktor bu konuda fayda risk faktörlerini inceleyerek gerekli kararı verecektir.

Zalain Kremin Yan Etkileri Nelerdir?

Zalain krem yan etkileri her ilaçta olduğu gibi görülebilmektedir. İlacın etken maddesinin sürülmesi sonrasında özellikle ışığa duyarlılık gibi etkileri görülmemiştir. Bazı durumlarda ise tedavinin ilk başladığında hafif derecede kızarıklıklar görülebilir. İlacı kullandığınızda aşağıdaki yan etkileri gördüğünüzde ilacı kullanmayı bırakmalı ve en kısa süre içerisinde doktor ile iletişime geçmelisiniz.

zalain krem zararları
Zalain krem yan etkileri ortaya çıktığında derhal hekime başvurulmalıdır.

Kremin uygulandığı bölgede hassasiyet, şiddetli kaşıntılar, renk değişiklikleri, vezikül yani su kabarcıklarının oluşması, yanma hissi, deri iltihapları, döküntüler, deri kuruması gibi etkiler Zalain kremin yan etkileri arasındadır. Bu etkilerin görülmesi nadirde olsa görüldüğünde doktor başvurulması çok önemlidir. Gerektiği durumlarda doktor tedaviyi kesebileceği gibi aynı etkilere sahip farklı bir ilacın kullanılmasına da başlayabilir.

Zalain Krem Kaç Lira?

Zalain krem vücudun çeşitli yerlerinde oluşan mantara karşı kullanılan bir ilaçtır. Mantarlar çeşitli nedenlerden dolayı vücudun farklı bölgelerinde çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda yapılan tedavilerde en çok kullanılan ilaç türlerinden biri krem formundaki ilaçlardır. Bu ilaçlar ile mantarın varlığını temizlemekte ve tamamen ciltten atarak bir daha oluşmasının önünü geçmeyi hedeflemektedir. Peki zalain ne kadar?

Zalain krem fiyatı ise güncel olarak 11,32TL’dir. İlaç eczanelerden alınabilir. Burada belirtilen fiyat parakende satış fiyatı olmakla birlikte hastanın sağlık sigortasının türüne göre ödenecek tutarda indirimler yapılabilmektedir.

Sağlık sigortasının indirim uygulaması için ilacın doktor tarafından reçete yazılması gerekir. İlaç genel olarak 4 haftaya kadar kullanılmaktadır. Bu süre sonrasında kullanımlar için doktor ile görüşülmelidir.

Referanslar:

  1. Sertaconazole nitrate cream 2% for the treatment of tinea pedis – PubMed (nih.gov)
  2. Sertaconazole Topical: MedlinePlus Drug Information

Bu konu hakkında merak ettiğiniz hususları veya eklemek istediklerinizi konunun alt tarafında yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 7 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 9 Ağustos 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın