Parol Plus: Ağrı ve Ateşi Hissetmeyin!

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Parol Plus etken maddesi parasetamol, kafein ve propifenazon olan sıklıkla hafif ve orta şiddetli ağrıların kesilmesine yönelik kullanılan bir ilaçtır. İnternet ortamında gezinirken parol plus kullananlara denk geldim. Parol plus kullananların yorumlarına göz gezdirirken bir sürü hatalı bilgi ile karşılaştım. Bu nedenle bu yazıyı hazırlamaya ve bilgi kirliliğini ortadan kaldırmaya karar verdim. Haydi yazımıza geçelim.

Parol plus ağrı kesici mi?

Evet bu ilaç ağrı kesici özelliktedir.

Parol Plus Nedir?

Parol plus genellikle orta ve hafif dereceli ağrıların tedavi edilmesinde kullanılan bir ilaçtır. 30 tablet bulunan ilaç paketinde her tabletinde 250 mg’da parasetamol, 150mg propifenazon ve 50mg kafein bulunmaktadır. İlacın piyasadaki adı Parol Plus 30 Tablet şeklinde geçmektedir. Bu formülle ilaç ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan kafein ise temel olarak ilacın ağrı kesici etkisini artırmaktadır.

parol plus tablet
Parol plus tablet ile ilişkili görsel.

Parol plus ateş düşürür mü?

Evet. Bu ilacın ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.

İlaç olarak doktor tavsiyesi üzerine kullanılması önemlidir. Çünkü parol plus bazı durumlarda kullanılmamaktadır. Bebeklerde ve 12 yaş altındaki kişilerde kullanılmayan ilaç ayrıca 10 günden uzun süre ağrılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda, akut hepatit porfiria hastalığı olanlarda ilacın kullanılmaması gerekir. Alkol alındıktan sonra kullanılmaması gereken ilaç kan hücreleri ile ilgili hastalığı olanlar tarafından da kullanılmaması gerekir.

Parol Plus Ne İşe Yarar?

Parol plus ilacı temel olarak ağrıları kesmeye yönelik kullanılan bir parasetamol kombinasyonudur. Parol artık ciddi manada markalaşan ve hastaneye yolu düşen hemen hemen herkesin bildiği bir ilaçtır. Parol ne zaman kullanılır sorusuna cevaben şu durumlarda kullanılır:

  1. Ateşi yükselten durumların varlığında
  2. Vücudun bazı bölümlerinde ortaya çıkan ağrıların varlığında

Parol plus endikasyonları arasından 2 madde olarak vermiş olsak bile bu durumlar çok sık görülmekle birlikte başka bir çok patolojinin yanında görülebilir. Enfeksiyonların varlığında ateş yükselebildiği gibi başka sebeplere bağlı olarak da yükseliş gösterebilir. Yukarıda maddeler aynı zamanda parol plus tablet endikasyonları arasındadır.

Parol plus adet sancısına iyi gelir mi?

Bu ilaç etki mekanizması olarak vücutta birçok bölgede oluşan ağrıları giderir. Dolayısıyla adet ağrılarından hafifleme yapabilir.

Parol plus adeti geciktirir mi?

Adette gecikme olması durumu beklenen etkiler arasında değildir ancak regl döneminde gecikme olursa doktorunuzdan destek alınız.

Parol Plus baş ağrısına iyi gelir mi?

Etki mekanizması ile her tip baş ağrısında olmasa bile çoğu baş ağrısında ağrı kesici özelliği nedeniyle kullanılabilir.

Parol plus boğaz ağrısına iyi gelir mi?

Parasetamol etken maddeli bu ilaç sıklıkla boğaz ağrısında hafifleme yapacaktır ancak hekiminizin bilgisi dışında ilaç kullanımı yapmamalısınız.

Parol plus gribe iyi gelir mi?

Grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda doğrudan tedavi edici olarak değil destek tedavisi olarak reçete edilebilmektedir. Dolayısıyla reçetenin bir parçası olması halinde evet iyi gelecektir.

Parol Plus Nasıl Kullanılır?

Parol Plus nasıl kullanılır konusunda doktordan tavsiye almanız oldukça önemlidir. Bunun nedeni ise doktorun sizin kullanma sebebinize, yaşınıza ve o anki sağlık durumunuza göre en uygun kullanım şeklini belirleyebilir olmasıdır. Eğer doktorun herhangi bir tavsiyesi olmamışsa rutin olarak parol plus gün içerisinde 1 veya 2 kez kullanılabilmektedir. Ağrının şiddetli olduğu durumlarda ise gün içerisinde en fazla 3 kez parol plus kullanılabilir. Burada unutulmaması gereken mutlaka hekimden tavsiye alınması gerektiğidir.

Parol plus aç karnına içilir mi?

İlaç aç karnına doktorunuzun reçetesi doğrultusunda kullanılabilir.

parol plus tablet nedir
Parol plus doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Ağız yolu ile kullanılan parol plus bol su ile içilmelidir. Tedavi süresi ise doktor tarafından belirlenmelidir. 12 yaşından küçüklerin kullanmaması gereken ilaç 12 ve 16 yaş arasında kullanacaklarda ise günde en fazla 1 kere kullanılmalıdır. Bu kullanım doktor tavsiyesi ile uygun kullanım sıklığı ve dozu ayarlanarak verilmelidir. Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda ise nefroloji, hepatoloji veya dahiliye uzman doktoru tavsiye etmediği sürece ilaç kullanılmamalıdır.

Parol plus aşıdan sonra kullanılır mı?

Aşı yapıldıktan sonra genelde ilaç kullanımı mecbur kalınmadığı pek önerilmez ancak bu durum kati değildir. Duruma göre hekiminiz reçete ettiyse kullanım yapabilirsiniz. Son dönemlerde covid aşıları sonrası karşılaştığımız bu durum için hekiminizden bağımsız ilaç kullanmayınız.

Parol Plus Etken Maddesi

Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi ile kullanılan Parol Plus etken maddesi Parasetamol, Propyphenazone, Kafein maddeleridir. Parol Plus tablet formunda üretilen bir ilaçtır. Her tablette 250mg parasetamol bulunmakla birlikte 150mg propyphenazone ve 50mg’da kafein bulundurmaktadır. Parol Plus içindekilere bakıldığında ayrıca yardımcı maddeler bulunduğu görülmektedir. Yardımcı maddeler ise mısır nişastası, stearik asit, mikrokristalin selüloz ve povidon maddeleridir.

parol plus etken maddesi nedir
Parol plus etken maddesi parasetamol, propifenazon ve kafeindir.

Asetaminofen, ağrı ve ateşin tedavi edilebilmesi için kullanılan opioid olmayan analjezik ve ateş düşürücü bir ilaçtır. Kafein dünya çapında en sık kullanılan merkezi sinir sistemi uyarıcısı ve psikoaktif bir ajandır. Propifenazon ise steroid olmayan antiinflamatuar ve narkotik olmayan bir analjeziktir. (Kaynak No: 1,2,3)

İlaç doktor tarafından tavsiye üzerine kullanılmalıdır. Çünkü hamilelik, emzirme ve çeşitli hastalıkların olduğu zamanlarda kullanılması sorun yaşatabilir. Belirtilen dozlarda kullanılması önemlidir. Doz aşımı özellikle yan etkilerin daha sık görülmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle doktorun verdiği tavsiye üzerine veya ilaç prospektüsünde yazılan dozlara uyularak kullanılmasında büyük önem vardır.

Parol Plus Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Birçok ilaçta olduğu gibi parol plus isimli ilacında kullanılmaması gereken durumlar vardır. Bu durumlarda doktor önerisi olmadan kullanmak kesinlikle yanlıştır. Parol plus zararı var mı sorusuna işte bu durumlarda doktor önerisi olmadan kullanılırsa vardır diyebiliriz:

  1. 240 saatten daha uzun süren ağrıların varlığında
  2. İlgili hasta içerisinde parasetamol etken maddesi bulunduran başka bir tedavi alıyorsa
  3. Akut hepatik porfiria hastalığı mevcutsa
  4. Böbreklerde ve karaciğerde şiddetli yetmezlik durumları söz konusu ise
  5. Hemolitik anemiye eşlik eden Glukoz 6 fosfat dehidrojenaz enziminde bozukluğu varsa
  6. Fenilbütazon, parasetamol ve diğer etken maddelere karşı allerjik tepki verme durumu mevcutsa

Tüm bu durumlarda mutlaka doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.

Parol plus içtikten sonra alkol alınır mı?

Alkolle beraber tüketilmesi uygun değildir ve önerilmez.

Parol Plus Hamilelikte Kullanılır mı?

Hamilelik döneminde bazı ilaçlar kesinlikle önerilmemektedir. Ancak hamile kişinin yaşadığı sağlık sorunu nedeni ile doktorun gerçekleştireceği karar zarar hesabı sonrasında doktorun kesinlikle tavsiye etmesi üzerine kullanılabilmektedir. Parol Plus hamilelikte kullanımı konusunda da ilacın hamile kişiler tarafından kullanılması önerilmemektedir.

Ancak bazı durumlarda hamile kişinin ilacı kullanması gerekebilmektedir. Bu konuda kesinlikle doktor muayenesi yapılmalı ve uzman doktor tarafından verilecek karar üzerine belirli miktar ve süreler boyunca kullanımına doktor kontrolünde izin verilebilir. Parol Plus kullanırken hamile olunduğu öğrenildiğinde de ilaç kullanımı bırakılmalı ve doktor muayenesine başvurulmalıdır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi ile Parol Plus birçok sağlık sorununda kullanılmaktadır. Ancak durum hamile kişi söz konusu olduğunda ilaç doktor izni olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Parol Plus Gebelik Kategorisi

250 mg parasetamol içeren bu ilacın hamilelik döneminde kullanılması doktor tavsiyesi ile uygun görüldüyse içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz ancak ilaçların doktor tarafından tavsiye ediliyor olması zararı olmadığı anlamı taşımaz. Doktorunuz size ilaç reçete edeceği zaman kar ve zarar dengesini gözetir. Eğer ilacın karı zararından daha fazlaysa bu ilaçlar verilebilir. İlaç seçiminin temel mantığı budur.

Parol plus gebelik kategorisi C ‘dir.

C kategorisinde yer alan ilaçlar A ve B kategorisinde yer alan ilaçlardan daha fazla zararlıdır. Gebeler ve bebek üzerinde nasıl etkiler ortaya çıkardığına dair yeterli seviyede çalışmalar bulunmadığı için etkileri bilinmemektedir. Dolayısıyla etkileri bilinmeyen bir durumu doktor kontrolü ve tavsiyesi olmaksızın kullanmanızı önermiyorum.

Parol Plus Emziren Anne Kullanabilir mi?

Emziren annelerin ilaç kullanmaları konusunda çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Bazı ilaçlar direk süte geçebilmekte ve bebeği olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Parol Plus ile bu ilaçlardan biridir. Parol Plus emzirirken kullanılır mı konusunda öncelikle doktorunuza bu durumu danışmanız gerekmektedir. Parol Plus emziren anneler tarafından kullanılması genelde önerilen bir durum değildir. Ancak acil durumlarda emziren annenin durumunun ağır olması gibi durumlarda ise doktor kararı gerekir.

parol plus prospektüsü
Parol plus kutusunun içinden çıkan tabletler bu şekildedir.

Parol Plus içeriğinde kafein bulunmaktadır. Kafein anne sütüne geçerek bebekte bazı olumsuz durumların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu durumların başında bebekte uykusuzluk, huysuzluk, ağlama ve daha farklı sorunlar görülebilmektedir. Bu tip durumlar bebeklerde sorun yaşatacağı için ilacın emziren kişiler tarafından kullanılması önerilmemektedir.

Parol Plus Tablet Kaç Saatte Bir İçilir?

Parol plus tablet formunun doktorunuzun önerisi doğrultusunda belirli sayıda ve belirli sıklıkta kullanılması gerekmektedir. Parol plus tablet kullananlar ve parol plus tablet kullananların yorumları ile ilgili internet ortamında birçok yanlış bilgi bulunmaktadır. Bu bilgileri incelediğimde hayretler içerisinde kaldım.

Parol plus en fazla 8 saatte bir içilir.

Parol plus kaç dakikada etki eder?

Bu tip parasetamol etken maddeli ilaçların ortalama etki süresi 30 dakika civarındadır. Bu süre ilacın yemekten ne kadar süre önce veya sonra alındığıyla ilgili olarak değişkenlik gösterir.

Parol plus günde kaç defa içilir?

Bu ilaç 8 saat arayla içilebildiğinden günde en fazla 3 defa içilmelidir. Bu da doktorun reçetesinde yazması halinde mümkündür.

Parol plus tablet formu doktorunuz aksini önermediği sürece en fazla günde üç defa tüketebilirsiniz. 8 saatte bir alınan bu ilaç ile ilgili doktor önerisi olmadan parol plus kullananların yorumlarına dayanarak kullanım yapılmamalıdır.

Parol Plus Tablet Etkisi Ne Zaman Başlar?

Genelde bütün ilaçların etkisinin başlama zamanı, pik zamanı ve bitiş zamanı vardır. Bu zamanlar etken maddelerle doğrudan iişkilidir. Her etken maddenin etkisinin başlama süresi farklıdır. Dolayısıyla parol plus ilacının etkisi belirli bir dakika da başlar ve biter demek doğru olmaz.

Parol plus tabletin etkisi sıklıkla 15 ile 30 dakika arasında başlangıç gösterir.

Ayrıca her insanda aynı zamanda başlangıç göstermez. Etkinin başlama süreleri arasında farklar olabilir. Bu farklar kişinin kilosuna, yediği yemeklere ve diğer birçok faktöre bağlıdır.

Parol Plus Hap Kaç Yaş için Uygundur?

Bilindiği üzere her ilaç her yaş gurubunda ve her dozda kullanılamaz. Bunun bir kuralı vardır ve doktor kararı ile belirlenmelidir. Doktorunuz muayene sonrasında hangi dozda ve hangi dıklıkta kullanmanız gerektiğini mutlaka söyleyecektir. Söylemese dahi sisteme gireceği için eczacınız ilacınızın üstüne işaretleyecektir.

Parol plus 12 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde kullanıma doktor kararı ile uygundur. 12 yaşından daha küçük çocuklarda kullanılması önerilmez. Bebeklerde kullanımı yoktur. Yine de son karar hekimindir. Uygun görmesi halinde uygun dozajlama ve uygun sıklıkla kullanımı söz konusu olabilir.

Parol Plus Yan Etkileri

Parol Plus yan etkileri görüldüğünde ilaç kullanmayı durdurmalı ve acil olarak doktora başvurmalısınız. Kurdeşen, kaşıntı, yüz, boğaz ve dilde şişme, deri döküntüleri, tansiyon düşüklüğü, alerjik etkiler, nefes darlığı çekme çok ciddi yan etkiler arasındadır. Parol Plus bazı kan değerlerinde düşme görülmesine neden olabilir. Halsizlik, yorgunluk, karaciğerde görülen bozukluklar, astım belirtileri, siroz, kan hücrelerinin sayısında bozukluklar görülen diğer yan etkiler arasındadır. Genel olarak parol plus böbrek yetmezliği gibi durumlarda doktor reçetesi verilmesi dışında kullanılmamalıdır.

Parol plus allerjisi gelişirse ne yapmalıyım?

Allerji gelişmesi halinde ilacın kullanımı bırakılmalı ve derhal bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Solunum yollarının daralması, akyuvar sayısında azalma, ateş ve yorgunluk, baş dönmesi ve ağrısı, uyuklama gibi yan ektiler de görülebilmektedir. Bu yan etkilerin yanı sıra kaşıntı ve kızarıklıkta görülebilir. Burada yazan yan etkilerin hepsi oldukça ciddidir. Görülmesi durumunda acil olarak ilaç bırakılmalı ve doktor başvurulmalıdır.

Parol plus mide bulantısı yapar mı?

İlacın bilinen ve sık görülen yan etkileri arasında olmasa da bazı hastalarda bu etki görülebilir. Özetle mideye dokunur mu diye soracak olursanız cevabı olasılıkla evettir. Bu tip durumlarda mutlaka hekiminizden destek alınız.

Parol Plus Fiyatı 2022

Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisine sahip olan Parol Plus, oldukça geniş bir alanda kullanılmaktadır. Birçok ağrılı duruma karşı kullanılan ilaç doktor tavsiyesi üzerine kullanılmasında önem vardır. Bazı durumlarda ilaç kişi için olumsuz etkiler bırakabileceği gibi kullanılmaması gerekebilir. Kullanım dozları hakkında da doktor tavsiyesine uyulması ilacın daha etkili olması için önemli bir ayrıntıdır. Parol Plus eczanelerden temin edilebilmektedir. Peki parol plus eczane fiyatı ne kadar?

2022 itibariyle Parol Plus fiyatı 24.04 TL’dir.

Parol Plus eczanelerden alırken eğer reçete ile alırsanız sağlık sigortanız bu konuda ilaca indirim uygulayacak ve daha uygun fiyata alabileceksiniz. İndirim sağlık sigortanıza göre değişmektedir. Sağlık sigortasının indiriminden yararlanmak için doktor tarafından ilacın reçete ile yazılmış olması gerekmektedir. Bu noktada reçete ile ilgili tüm bilgilere ulaşmak için buraya tıklayarak okumaya devam ediniz.

Parol Plus Muadili İlaçlar

Her ilacın olduğu gibi parol plus eşdeğeri olan ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar farklı firmalar tarafından üretilirler ancak içerisinde aynı etken maddeleri taşırlar. İşte parol plus muadil ilaç listesi:

  1. Minamol Plus 250/150/50 30 Tablet
  2. Minoset Plus 30 Tablet
  3. Vermidon Plus 250/150/50 Tablet

Eşdeğer ilaçların içerisinde aynı etken madde bulunsa bile aynı etkiyi gösteremeyebileceğini unutmayınız.

Parol Plus ile Parol Farkı Nedir?

Parol Plus ile parol farkı nedir konusunda sadece ağrı kesici özellikleri arasında bir fark bulunmaktadır. Bilindiği gibi Parol temel olarak ağrı kesme amacı ile kullanılmaktadır ancak bu iki ilacın aynı zamanda ateş düşürücü etkisi de vardır. İki ilacın etken maddeleri aynıdır. Diğer taraftan aralarındaki tek fark ise Parol Plus ilacının içeriğinde kafein bulunmasıdır.

parol plus yan etkileri
Parol plus ile parol isimli ilaçların temel farkı fazladan bir madde daha içermesinden kaynaklanır.

Kafein özellikle ağrı kesici etkinin daha yüksek seviyeye çıkmasını sağlamaktadır. Parol ilacında kafein bulunmadığı için Parol Plus ağrı kesici bakımından belirli bir miktar daha etkili olmaktadır. Aynı ilaç gibi görünseler de içeriklerinde oluşan bazı farklılıklar bu iki ilacın birbirinden ayrılmasını sağlamaktadır. Ayrıca kişinin o anki sağlık durumuna göre en doğru ilacın hangisi olduğunu doktor daha iyi karar verebilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum

Kaynakça:

1. Acetaminophen - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim Tarihi: 06.11.2021

2. Caffeine - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim Tarihi: 06.11.2021

3. Propyphenazone | C14H18N2O - PubChem (nih.gov) Erişim Tarihi: 06.11.2021

(Bu yazı ilk defa 10 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 27 Aralık 2020, 26 Ağustos 2021, 6 Ekim 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Parol Plus: Ağrı ve Ateşi Hissetmeyin!” üzerine 12 yorum

  1. Ek bir bilgide ben ekleyeyim.
    Parol plus i aile hekiminize yazdirabilirsiniz. Baş ağrılarında parol tablete göre çok daha etkili ve güzeldir.

    Yanıtla
  2. Hipertansiyon var trigliserid yüksek ürik asit yüksek dideral yarım iki defa kullanıyorum şuan covidim favimol vapodry bemiks macrol famodin berazinc devit 3 ve aşırı öksürük koku almama bogaz hafif şiş ve gün boyu arada gelen baş ağrısı ağri kesici olarak hangisini kullanmam daha uygun olur gün boyu bir litre limon tarçın kiraz sapı çayı kahve birer kupa içiyorum zaten lütfen bana bilgi verin hocam şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Yiğit Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Muayene etmeksizin bu söylediğiniz bilgilere dayanarak size önerilerde bulunamam. Mutlaka aile hekiminize ulaşarak kendisiyle bilgi alışverişinde bulunuz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. Çok teşekkür ederim sevgili doktorum ince ayrıntılı bilgilendirme için. Bende talasemi taşıyıcısıyim. Bana iyi gelirmi bu ilaç. Yarım içtim covid ilaçları kullanirken

    Yanıtla
    • Merhabalar Ferhan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Doktorunuzun reçete etmesi ve önerisi doğrultusunda kullandıysanız yüksek olasılıkla fayda edecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın