Kromozom 2

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kromozom 2 Nedir?

Kromozom 2, ya da farklı bir deyişle 2. kromozom normalde insan vücudunda bulunan 46 kromozomun ikincisidir. 46 kromozomun 23 tanesi anneden devir alınırken 23 tanesi ise babadan alınmaktadır. DNA’nın yaklaşık olarak 243 milyon yapı taşını kapsayan 2. kromozom, 1. kromozom dan sonraki en büyük kromozom olma özelliğini göstermektedir. DNA’nın yaklaşık olarak yüzde 8’ini temsil eder.

kromozom 2 ile iliskili hastaliklar
Genetik uzmanları tarafından sıkça kullanılan diyagramlar ile kromozomun yerleri belirlenir. 2. kromozom ile ilişkili görsel.

Bilim insanları her kromozomda bulunan gen sayısını tespit edebilmek amacıyla çeşitli yöntemler izlemektedirler. Dolayısıyla çeşitli araştırmalarda farklı sonuçlar elde edilebilir ancak 2. kromozomda bulunan gen sayısının yaklaşık olarak 1300 ile 1400 aralığında olduğu tahmin edilmektedir.

2. Kromozom ile İlişkili Hastalıklar Nelerdir?

Aşağıda liste halinde verilen hastalıklar kromozom 2’de bulunan bazı genlerle ilişkilidir:

  1. 2q37 Delesyon Sendromu
  2. SATB2 ile İlişkili Sendrom
  3. Alport Sendromu
  4. Amyotrofik Lateral Skleroz
  5. Konjenital Hipotiroidizm
  6. Ehler Danlos Sendromu
  7. Hemokromatozis
  8. Primer hiperoksalüri
  9. Waardenburg Sendromu
  10. Primer Pulmoner Hipertansiyon
  11. Alström Sendromu
  1. kromozom bazı kanser türleri ile ilişkilidir. Bu kromozoma ait anormalliklerde mikrosefali, gelişimsel gecikmeler, kalp kusurları ve belirgin yüz özellikleri bulunmaktadır.

[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. https://ghr.nlm.nih.gov/chromosome/2

[/su_spoiler][/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın