İnsanların ciltlerinde meydana gelen lekelerin ve farklı oluşumların sebebini anlamak için insizyonel biyopsi yapılır. Bu biyopsinin yapılmasındaki temel amaç tanı koymaktır. Bundan dolayı da ilgili bölümden sadece yeterli büyüklükteki bir parçanın alınması işlemi olarak tanımlanabilir. Alınacak olan parçanın büyüklüğü, şüphelenilen duruma ve yapılacak olan testlere göre farklılık gösterebilir.
İnsanların ciltlerinde meydana gelen anormal oluşumlar laboratuvara gönderilir ve buradan gelecek olan sonuca bağlı olarak daha büyük bir parçanın daha alınması gerekebileceği gibi ilgili bölümün tamamen alınması da yapılabilir. Bütün bunlar, hastaların durumuyla ilgilidir.

Bu yöntem özellikle dermatologlar tarafından çok fazla uygulanır. Uygulama öncesinde hastaların onayının alınması gerekir. Eğer hasta, 18 yaşın altıda ise bu iznin velisi tarafından verilmesi gerekmektedir.
İnsizyonel Biyopsi Ne Zaman Yapılır?
Bu biyopsinin yapılma amacı tanı koymaktır. Tedavi için kullanılması söz konusu değildir. Bundan dolayı da bazı belirtilerin ortaya çıkması sonrasında yapılır. Cilt üzerinde sonradan meydana gelen lekeler ve büyüyen anormal yapılara neden olan sebeplerin araştırılması için bu işleme çok fazla başvurulur.
İnsizyonel Biyopsi Öncesi Yapılacak Hazırlıklar
Bu biyopsiden önce mutlaka doktorla görüşülmesi gerekir. Bu görüşme esnasında kişiler, kendi durumları hakkında bilgi vermesi gerekir. Bu bilgiler kullanılan ilaçlar, mevcut kronik hastalıklar, alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı mutlaka doktora bildirilmelidir. Bu unsurlar, elde edilecek sonuçları etkileyebileceği gibi biyopsideki komplikasyonların ortaya çıkma olasılığını arttırabilir. Bundan dolayı da doktorlar, böyle durumları bilir ise bunlara karşı önlemler alacaktır.
Kullanılan ilaçlardan kan inceltici özelliğe sahip olanlar, kanamanın durdurulmasını zorlaştıracaktır. Bundan dolayı operasyondan önce doktorlar tarafından genellikle bu ilaçların alınmaması istenmektedir.
İnsizyonel biyopside lokal anestezi kullanılacak ise bununla ilgili ekstra bir hazırlığa gerek yoktur fakat genel anestezi söz konusuysa 8 saat öncesinden yemenin bırakılması gerekir. Ayrıca anestezi uzmanın hastayı görerek yaşı, kilosu ve mevcut hastalıklarına göre değerlendirmesi ve uygulayacağı ilacı buna göre belirlemesi gerekmektedir.
İşlem yapılacak olan bölümdeki malzemelerin tam ve ortamın steril olması sağlanır. Bu aşamadan sonra ise uygulanacak olan işlemi ve işleme ait riskler hastaya okunarak onay verip vermediği sorulur. Onay vermesi halinde eldiven ve boneler takılarak işleme başlanır.
İnsizyonel Biyopsi Nasıl Yapılır?
Biyopsiye başlamadan önce genel bir değerlendirme yapılarak ilgili bölüm incelenir. Derinin durumuna göre kesinin nasıl yapılacağına karar verilir. Çok farklı bir durum yoksa genellikle kesi, deri çizgilerine paralel bir şekilde yapılır. Biyopsi yapılacak olan bölge bu şekilde tespit edildikten sonra kalem ile işaretlenir. Lezyon çok büyük değilse genellikle 3-4 mm yeterli kabul edilir fakat büyüklük farklı ise daha büyük parçaların alınması söz konusu olabilir.
Biyopsinin başlangıcında ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır. Bu işlemin ardından bir süre beklenerek bölgenin uyuşması beklenir. Daha sonra antiseptik bezle bölge temizlenir ve üzerine delikli steril bir bez atılarak biyopsi yapılacak olan sabitlenmiş olur.
Hazırlıkların ardından ilgili bölüme kesim işlemi yapılır ve alınacak olan parça bisturi yardımıyla alınarak solüsyonlu su içerisine bırakılır. Bu parça laboratuvara gönderilirken açılan bölümün tekrar kapatılmasına başlanır.
Kanama kontrolü yapılır ve kanayan yerler için bipolar penset kullanılırken büyük damarlar ise sütürle bağlanır. Kanama durdurulduktan sonra dikiş işlemine başlanır ve böylece yara kapatılarak işlem tamamlanmış olur. Fakat biyopsi yapılan bölgede nekroz ve enfeksiyon var ise yara kapatılmaz ve sekonder iyileşmeye bırakılır.Önce izotonik ile yıkanan bölge daha sonra kurulanır ve antibiyotik uygulanır.Eğer gergin bir bölge değilse doku bantları uygulanabilir. Fakat bant için uygun değilse gazlı bezle yara kapatılır.
İnsizyonel Biyopsi Sonrasında Yapılacaklar
Biyopsinin ilgili bölge izotonik ile yıkanır ve ardından antibiyotikli pomad uygulanarak pansuman yapılır. Bu işlem günlük olarak tekrarlanır. Yapılacak olan işleme bağlı olarak 48 saatte bir defa uygulanması da yeterli olabilir. Biyopsi bölgesine bağlı olarak dikişiler 7-14 gün sonra alınır ve doku bantlarıyla birkaç gün daha desteklenebilir.
İnsizyonel Biyopsi Yan Etkileri
Tanı amaçlı yapılan insizyonel biyopsi, cerrahi bir işlemdir ve buna bağlı olarak farklı yan etkileri vardır. Yan etkiler, anestezi sürecinden başlar ve yaranın tamamen iyileştiği ana kadar devam eder. Bu yan etkiler şu şekildedir:
- Aşırı kanama
- Biyopsi yapılan alanın enfeksiyon kapması
- Biyopsi bölgesinde yer alan yağ dokularının ve kasların hasar alması
- Yaranın dikiş tutması ya da dikiş malzemelerine karşı vücudun reaksiyon oluşturması
- Yarada potluk ve kabarma oluşması
- Skar genişlemesi
- Kötü skar gelişimi
- Keloid
- Hipertonik skar gelişimi
- Pigmentasyon
Buradaki komplikasyonların oluşmasını etkileyen farklı unsurlar vardır. İşlemi yapacak olan doktorun bu alanda uzman olması, risklerin önemli derecede azalmasını sağlar. Ayrıca işlemin yapılacağı alanın sterilizasyonu da çok önemlidir.
İnsizyonel Biyopsi Sonucu
Tanı amaçlı olarak yapılan işlemin sonucu farklı sürelerde belli olabilir. Sonuç belli olduktan sonra ilgili tedaviye zaman kaybetmeden başlanması gerekir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.