İşe Giriş Sağlık Raporu Alma Rehberi 2022

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hepimiz, hayatımızı idame ettirebilmek için çalışmakla mükellefiz. Bu gibi durumda, kariyer siteleri aracılığıyla ya da fizikî olarak iş başvuruları yapar ve başvurumuzun sonuçlanmasını bekleriz. Başvurumuz olumlu yanıt alırsa, kurum tarafından bizden işe başlamak için bir takım evraklar talep edilir. Bu belgelerin başında da işe giriş için sağlık raporu gelmektedir. İşverenler, çalışanların mevcuttaki işe uygun sağlık koşullarına sâhip olup olmadıklarını anlamak için istedikleri bu raporu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla birlikte diğer mevzuatlar adına toplamaktadır. Dolayısıyla çalışanın, yapılacak işe uygun olup olmadığı alınacak olan iş için sağlık raporu doğrultusunda ortaya çıkmaktadır.

İşe Giriş Sağlık Raporu Nedir?

İşe giriş sağlık raporu temel olarak çalışma hayatına başlayacak olan bireylerin fiziken ve ruhen çalışma koşullarına adapte olup olamayacağının belirlemesi amacıyla işyeri hekimleri tarafından verilen tıbbi bir belgedir.

OSGB Nedir?

OSGB açılımı “ortak sağlık güvenlik birimi” olan, işyeri olarak geçen her türlü kurumda çalışan personellere iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için işyeri hekimi atayan veya hizmet veren kurumdur.

2021 yılında yapılan 2022 yılında da geçerliliğini koruyan iş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde artık 1 kişinin bile çalıştığı işyerlerinde anlaşmalı işyeri hekimi mutlaka bulunmalıdır.

İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır?

İşyeriniz, işe başlamak için sizden sağlık raporu istediyse raporu alabileceğiniz yerler işyerinizin niteliğine göre değişiklik gösterecektir. Buna göre ondan fazla personeli bulunan işletmeler için sağlık raporu, yeni mevzuata göre “iş yeri hekimi” tarafından verilmektedir. Bu noktada işe giriş sağlık raporu alınacak merkezlerin listesi şeklinde araştırmalara gerek kalmamaktadır.

işe giriş sağlık raporu 2022
İşe giriş sağlık raporları önceden hastanelerden ve aile hekimlerinden alınabilmekteydi.

İş yeri hekiminin vermiş olduğu iş için sağlık raporu belgelerine itirazı ise, hakem hastanelerine yapabiliyorsunuz. İtirazınızın sonucunda belirtilen hakem hastanelerinin kararları kesinlik hükmündedir. Bu noktada hakem hastaneler ile ilgili hazırlamış olduğum yazıma aşağıdaki butondan ulaşabilirsiniz.

Aile Hekimi İşe Giriş Raporu Verebilir mi?

Geçmişte başvuru yapacağınız iş yeri ondan daha az sayıda personel çalıştırıyorsa, alacağınız işe giriş sağlık raporu belgeleri aile hekimlerinizden edinilebilmekteydi ancak ilgili kanunda yapılan son güncellemelerle beraber artık aile hekiminizden herhangi bir işe giriş raporu alamamaktasınız. Bu noktada aile hekimlerinden hangi raporları alabileceğinizi anlatan yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

İş için sağlık raporunu aile hekimimden alabilir miyim?

İşe giriş raporunu aile hekiminden alabilmenin tek şartı başvuracağınız aile hekiminin çalışacağınız kurumla sözleşme imzalayarak ilgili kurumun iş yeri hekimi olması gerekliliğidir.

Dikkat!!!

Aile hekiminden işe giriş raporu almak yasal olarak aile hekimi ve raporu isteyen vatandaş için suç teşkil eder.

Özel Hastaneler İşe Giriş Raporu Verebilir mi?

Özel hastaneler tarafından işe giriş raporları düzenlenmemektedir. İş için sağlık raporu mutlaka ilgili kurumun bağlı olarak çalıştığı iş yeri hekimi tarafından düzenlenmelidir.

İşe giriş için sağlık raporu veren özel hastaneler var mı?

Maalesef özel hastaneler işe giriş raporu verememektedir.

İş için Sağlık Raporunu Kimse Vermiyor?

İşe giriş raporunu hiçbir kurumdan alamıyorsanız ve bu raporu bana kim vermek zorunda diye merak ediyorsanız hemen cevap vereyim. Bu raporu size iş yeri hekimleri değerlendirmeleri sonucunda çalışabilir ya da çalışamaz şeklinde vermek durumundadır.

İşe Giriş Sağlık Raporu Hafta Sonu Alınabilir mi?

Normal şartlar altında işe giriş raporları hafta içi iş saatleri içerisinde alınabilmektedir ancak işyeri hekiminin sözleşmesine göre hafta sonu iş saatleri dışında dahi bu raporları verebilme yetkisine sahiptir. Bu konuda en net bilgiyi başvuracağınız kurumun hizmet aldığı iş yeri hekiminden edinebilirsiniz.

İşe Giriş Sağlık Raporu için Hangi Bölüme Gidilir?

Bu raporu alabilmek için başvurulması gereken yer hastanenin bir bölümü değil çalışılacak kurumun hizmet aldığı işyeri hekimidir. Bu nedenle hastanenin herhangi bir bölümüne giderek raporu alma dönemi kapanmıştır.

İşe Giriş Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

İş sağlığı ve güvenliği için vazgeçilmez olan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında yeni bir işyerine başvurarak çalışmaya başlayacak bir vatandaşın mutlaka “işe giriş sağlık raporu” alması gerekmektedir. Bu rapor ile ilgili kişinin fiziksel ve ruhsal olarak bahsi geçen işte çalışmaya uygun olup olmadığı belirlenir.

Bunun için ilk olarak çalışacağınız iş yerinin iş yeri hekimine başvurmalısınız. Eğer iş yeri hekimi bulunmayan bir kurum ise hizmete aldığı ortak iş yeri hekimine başvurabilirsiniz.

Eğer çalışacağınız kurumun iş yeri hekimi yok ve hiçbir şekilde işyeri hekiminden hizmet almıyorsa suç işliyor demektir. Bu işyerini ilgili kurumlara şikayet edebilirsiniz.

İşe Giriş Sağlık Raporu Tahlilleri Aç Karnına mı Yapılır?

Genellikle sağlık raporları için istenen tahlillerin bazıları tok karnına yapılabilirken bazılarının ise aç karnına yapılması gerekebilir. Bu noktada çalışılacak işyerinin türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilecek bu sorunun cevabı genellikle aç karnına yapılır şeklinde olacaktır.

Benim şahsi önerim mutlaka bu testlerin yapılacağı zaman kan vermeye aç karnına gidiniz. Bu noktada kan tahlillerinin neden aç karnına verildiğini açıkladığım detaylı yazıma göz gezdirmenizi öneririm. Yazıya aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İşe Giriş Sağlık Raporu Akciğer Filmi Zorunlu mu?

İşe giriş raporlarında ilk defa işe başlayacak olan bireyler işe uygunluğunun kontrol edilmesi amacıyla bir takım testlere tabi tutulurlar. Bu testler arasında kan testleri, bazı tetkikler ve akciğer filmi bulunmaktadır.

Akciğer filmi her işe giriş sağlık raporunda olmasa dahi birçoğunda istenmektedir. Bu tetkikin zorunlu olup olmadığı ilgili kurumun işyeri hekimine danışılarak netleştirilebilir.

İş için Kişisel Sağlık Bilgi Formunu Doldurmalı mıyım?

İşe giriş için alınan sağlık raporları alınmadan önce e-devlet üzerinden kişisel sağlık bilgi formu mutlaka doldurulmalıdır. Bu formu nasıl dolduracağınızı bilmiyorsanız sizler için hazırlamış olduğum videoyu izleyebilir veya özeti okuyabilirsiniz. Ulaşmak için aşağıdaki butona tıklayınız.

İşe Giriş Sağlık Raporu’nda Gerekli Evraklar

Başvuru yapacağınız kuruma vardığınızda, muhakkak fotoğraflı bir kimlik belgenizle birlikte vesikalık fotoğrafınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Kurum içerisinde size verilecek olan sağlık raporu talep formunu da, iş için sağlık raporu belgenizi ne için kullanacaksanız o şekilde doldurmanız gerekmektedir. Formda, aynı zamanda yapacağınız işin de belirtilmesi gerekmektedir.

İşe Giriş Sağlık Raporu Ücreti 2022

Sağlık Bakanlığı’nın tarifesine göre alınacak olan sağlık raporlarında eskiden üniversite ve kamu sağlık kuruluşlarında, kuruma göre değişmekle birlikte 200 TL ile 400 TL bandında ücret talep edilmekteydi. Ortak sağlık ve güvenlik birimi tarafından verilen işe giriş raporları genellikle ücretsizdir.

İşe Giriş Sağlık Raporu Fiyatı 2022

Geçmişte 200 ile 400 TL bandındaydı. Artık yeni düzenlemelerle beraber bu rapor işyeri hekimlerinden alındığı için ücretsizdir.

İşe Giriş Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi

Alınan sağlık raporları, her iş kolu için farklı sürelerde geçerliliğe sâhip olabilmektedir. Bunu kontrol etmek için SGK mevzuatında yer alan iş kolu kontrol edilmelidir. Böylece; çok tehlikeli iş sınıfı dâhilinde çalışanların sağlık raporlarını maksimum bir yıl süreyle yenilemesi gerekirken tehlikeli sınıftaki iş sınıfı çalışanlarının üç yıl, az tehlikeli sınıfta çalışan işçilerin de beş yıl süreyle iş için sağlık raporu belgelerini yenilemeleri gerekmektedir. Fakat, iş yeri hekimlerinin uygun gördüğü takdirde bu sürelerin kısaltılabileceği unutulmamalıdır.

İşe Giriş Sağlık Raporu Kaç Günde Alınır?

İş için sağlık raporu alma süresi çalışılan kurumdan kuruma göre değişiklik göstermektedir. Ağır işlerde ile hafif işler için yapılan taramaların aynı sürede olma olasılığının aynı olmayabileceğini tahmin etmişsinizdir.

Genellikle işe giriş sağlık raporları yoğunluğa göre en erken 1 gün içerisinde çıkarılabilmektedir ancak bu konuda en net bilgiyi başvurduğunuz işyeri hekiminden alabilirsiniz.

İşe Giriş Raporu için İstenen Tetkikler

İşe giriş raporu alabilmek için kapsamlı bir klinik muayene, tetkik ve tahliller gerekmektedir. Basit bir rapor olmadığı için sonuçlanması biraz zaman alabilmektedir. İşe giriş sağlık raporunda istenen tetkikler şunlardır:

  • Akciğer Grafisi (Akciğer filmi)
  • Solunum Fonksiyon Testi (SFT)
  • İşitme Testi
  • İdrar Testi
  • Kan Testi
  • Portör Muayenesi
  • Eksik Aşıların Uygulanması

İş için sağlık raporu başlıklı yazıyı bitirdik ancak eksik kalan taşların yerine oturması adına mutlaka “Sağlık Raporu Alma Rehberi 2022” başlıklı yazıyı okuyunuz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 8 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 24 Ocak 2022 tarihinde güncellenmiştir.)
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın