Tıp teknolojisi sayesinde yapılan kan tahlilleri ile birçok hastalık tespit edilmekte ve tedavinin seyri kontrol edilebilmektedir. Hastalıkların doğru tedavi edilmesi için kan tahlillerinden çıkan sonuçlara göre hareket etmek doktorların işlerini kolaylaştırdığı gibi hastalarında doğru tedaviye ulaşmalarını sağlamaktadır.

Kan aldırmak isteyenler ise kan tahlili yaptırmak için aç olmak gerekir mi sorusunu merak ederler. Bu durum kan testinin çeşidine göre değişiklik göstermektedir.
Tok Olmak Kan Testini Nasıl Etkiler?
Tükettiğimiz besinler vücut tarafından sindirildikten sonra kana karışır. Besinlerin kana karışması sonrasında kandaki değerlerde yükselmeler olur. Bu yükselmeler kan dolaşımı ile vücutta ihtiyaç duyulan organlara taşınır. Vücut bir kısmını da depolayarak alınan besin değerlerini böylelikle tüketir. Besinleri vücut kendi kullanır ve bir kısmını da dışarı atar. Bu işlem sonrasında kan tahlilindeki serum ve plazma ölçümlerini etkileyecek olan faktör ortadan kalkar. Tok olan insanda kan değerlerindeki bu değişiklikler nedeni ile asıl merak edilen değerlere ulaşılamaz. Kan tahlilinde hamilelik hakkındaki yazıma https://doktordanhaberler.com/kan-tahlilinde-hamilelik-cikar-mi/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bazı kan testlerinde kişinin aç olması oldukça önemli bir detay olurken bazı testlerde ise kişinin aç veya tok olmasında herhangi bir sorun yoktur.
Hangi Testlerde Aç Olmak Gerekir?
Tok olmanın kan değerlerini etkilediği testler arasında açlık kan şekeri, parathormon, şeker yükleme testi, leptin, vitamin ölçümü, ürik asit ölçümü, magnezyum ölçümü gibi testlerde aç olunması gerekmektedir. Yemek yedikten sonra kan değerlerindeki yükselme bu testlerde yanıltıcı değerlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Bu testlerin yanı sıra birçok testte aç olmanız istenebilmektedir. Bazı testlerde ise açlığınız veya tokluğunuz testi etkilemeyebilir. Kan tahlilini vermeden önce doktorunuza aç veya tok kan vermeniz hakkında bilgi almanız oldukça büyük önem taşımaktadır.
Kan Tahlili Öncesinde Kaç Saat Aç Kalınmalıdır?
Kan tahlilini yaparken aç olmanın öneminin yanı sıra kaç saatlik bir açlıktan bahsedildiği hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Kan tahlili yaptırmak için aç olmak gerekir mi konusunda eğer kesinlikle aç olmanız gereken bir tahlil yapacaksanız genel olarak bir gece aç kalmanız yeterli olmaktadır. Ancak yapılan testlerin türüne göre de açlık saatlerinizde değişiklikler oluşabilmektedir. Açlık şekeri ölçümü, b12 vitamin ölçümü, demir, folik asit gibi değerlerin ölçümünde iki ila altı saatlik bir açlık yeterli olabilmektedir.
Bazı özel kan tahlillerinde ise bu süre oldukça uzayabilir. Trigiliserid gibi değerlerin ölçümlerinde hastanın daha fazla aç kalması istendiği gibi en az iki gün alkol gibi maddeleri almaması gerekir.
Kan Tahlilinden Önce Su İçmek Açlığı Etkiler mi?
Kan tahlilinizi vermeden önce açlığınızı korumanız önemlidir. Ancak su tüketmeniz kan değerlerinizin değişmesine etki etmez ve su tüketebilirsiniz. Kan vermeden önce ise en az yarım saat dinlenmeniz vücut hormonlarınızın normale dönmesine katkıda bulunarak kan tahlillerinin en doğru sonuçları vermesine büyük katkıda bulunacaktır.
Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.