Kan Tahlili için Aç Kalmak Şart mı?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kan tahlili bazı durumlarda muayene olan hastalardan istenen yegane teşhis araçlarıdır ancak hastalar bazen kan vermeye aç mı tok mu gideceklerini bilememektedirler. İşte tam da bu noktaya açıklık getirmek üzere siz değerli ziyaretçilerim için bu yazıyı yazıyorum.

Hastanelerde ya da diğer sağlık kurumlarında muayene olduğumuzda bazı hekimler sabah aç karna gelin derken bazıları kanınızı istediğiniz saatte verebilirsiniz diyebilmekteler. Bu noktada temel fark kan tahlili verirken açlık durumu olmasının bazı kan testleri için çok önemli olduğudur. Önemli olmasının sebebi açlık sayesinde bazı kan değerlerini en doğru şekilde ölçülür.

En basitinden açlık kan glukozu değeri mutlaka açlık halinde verilmelidir. Aksi halde doğru sonucu vermeyecek ve yanlış ilaç doz ayarlamalarına sebebiyet verecektir.

Açlık süresi belirli bir seviyede tutulmalıdır. Bu süre uzadığında ilgili kişilerde yan etki olarak yorgunluk, sinirlilik hali ve baş dönmesi gibi sorunlar görülebilir ancak aç kalarak kandaki ilgili değerlerin doğru ölçülmesini sağlamak ve doğru teşhis almak bizim için çok önemlidir.

Tok Olmak Kan Testini Nasıl Etkiler?

Tükettiğimiz besinler vücut tarafından sindirildikten sonra kana karışır. Besinlerin kana karışması sonrasında kandaki değerlerde yükselmeler olur. Bu yükselmeler kan dolaşımı ile vücutta ihtiyaç duyulan organlara taşınır. Vücut bir kısmını da depolayarak alınan besin değerlerini böylelikle tüketir. Besinleri vücut kendi kullanır ve bir kısmını da dışarı atar. Bu işlem sonrasında kan tahlilindeki serum ve plazma ölçümlerini etkileyecek olan faktör ya da belirteç ortadan kalkar. Tok olan insanda kan değerlerindeki bu değişiklikler nedeni ile asıl merak edilen değerlere ulaşılamaz. Kan tahlilinde hamilelik hakkındaki yazıma https://doktordanhaberler.com/kan-tahlilinde-hamilelik-cikar-mi/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kan TahliliTok Kalındığında EtkiAçıklama
Açlık kan şekeriKanda şeker seviyeleri yükselebilir.Bu gibi durumlar yanlışlıkla diyabet teşhisi konmasına neden olabilir.
Açlık insüliniKanda insülin seviyeleri yükselebilir.Bu gibi durumlar yanlışlıkla insülin direnci veya diyabet teşhisi konmasına neden olabilir.

“Bazı kan testlerinde kişinin aç olması oldukça önemli bir detay olurken bazı testlerde ise kişinin aç veya tok olmasında herhangi bir sorun yoktur.”

Hangi Testlerde Aç Olmak Gerekir?

Tok olmanın kan değerlerini etkilediği testler arasında açlık kan şekeri, parathormon, şeker yükleme testi, leptin, vitamin ölçümü, ürik asit ölçümü, magnezyum ölçümü gibi testlerde aç olunması gerekmektedir. Yemek yedikten sonra kan değerlerindeki yükselme bu testlerde yanıltıcı değerlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Test AdıÖzelliğiAçlık Gerektirir mi?
Açlık kan şekeriKandaki şeker seviyesini ölçer.Evet
Açlık insüliniKandaki insülin seviyesini ölçer.Evet

Bu testlerin yanı sıra birçok testte aç olmanız istenebilmektedir. Bazı testlerde ise açlığınız veya tokluğunuz testi etkilemeyebilir. Kan tahlilini vermeden önce doktorunuza aç veya tok kan vermeniz hakkında bilgi almanız oldukça büyük önem taşımaktadır.

Aşağıda vereceğim tablodaki testler için genellikle uzun süreli açlık istenmemektedir. Bunun nedeni günlük açlıkların bu değerleri çok çok az değiştirebilmesinden kaynaklanmaktadır.

Kan TahliliAçıklamaAçlık Gerekir mi?
Tam kan sayımıKandaki kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerin sayısını ölçer.Hayır
Karaciğer fonksiyon testleriKaraciğerin sağlığını değerlendirmek için kullanılır.Hayır
Böbrek fonksiyon testleriBöbreklerin sağlığını değerlendirmek için kullanılır.Hayır
Enfeksiyon testleriVücutta enfeksiyon olup olmadığını belirlemek için kullanılır.Hayır

Yine de unutulmamalıdır ki bu açlık durumları çalışılan laboratuvarlara, kitlere ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bazen kısa süreli açlıklarda istenebilmektedir. En doğru bilgiyi tetkiki isteyen hekiminizden almalısınız.

Kan Tahlili Öncesinde Kaç Saat Aç Kalınmalıdır?

Kan tahlilini yaparken aç olmanın öneminin yanı sıra kaç saatlik bir açlıktan bahsedildiği hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Kan tahlili yaptırmak için aç olmak gerekir mi konusunda eğer kesinlikle aç olmanız gereken bir tahlil yapacaksanız genel olarak bir gece aç kalmanız yeterli olmaktadır. Ancak yapılan testlerin türüne göre de açlık saatlerinizde değişiklikler oluşabilmektedir. Açlık şekeri ölçümü, b12 vitamin ölçümü, demir, folik asit gibi değerlerin ölçümünde iki ila altı saatlik bir açlık yeterli olabilmektedir.

Kan TahliliAçlık Süresi
Açlık kan şekeriEn az 8 saat
Açlık insüliniEn az 8 saat

Bazı özel kan tahlillerinde ise bu süre oldukça uzayabilir. Trigiliserid gibi değerlerin ölçümlerinde hastanın daha fazla aç kalması istendiği gibi en az iki gün alkol gibi maddeleri almaması gerekir.

Kan Tahlilinden Önce Su İçmek Açlığı Etkiler mi?

Kan tahlilinizi vermeden önce açlığınızı korumanız önemlidir. Ancak su tüketmeniz kan değerlerinizin değişmesine etki etmez ve su tüketebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken su tüketimini abartmamanız gerektiğidir. Abartılırsa kandaki elektrolit değerlerinde oynamalar olabilir. Kan vermeden önce ise en az yarım saat dinlenmeniz vücut hormonlarınızın normale dönmesine katkıda bulunarak kan tahlillerinin en doğru sonuçları vermesine büyük katkıda bulunacaktır.


Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kan Tahlili için Aç Kalmak Şart mı?” üzerine 2 yorum

  1. Mrb hocam iş başvurusu için kan sonuclarim
    ABSAG: 0,15 anti hcv:0,07 anti HIV:0,15 nonreaktif yazıyor bu nonreaktif ne demek oluyor kafam karıştı hocam teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhabalar Sibel Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Diğer tahlillerinize ve muayene bulgularınıza bakmaksızın net birşeyler söyleyemem ancak nonreaktif bir testin negatif sonuç verdiğini gösteren bir terimdir. Bu durumda, hastanızın HIV, hepatit B ve hepatit C ile aktif bir enfeksiyonu olmadığını söyleyebiliriz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın