Karında Şişkinlik Neden Olur? (Çarpıcı Detaylar)

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Karın Şişliği, latince abdominal distansiyon kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Bu şişliğin en sık nedeni karın bölgesinde biriken sıvı ve gazlardır.

karında şişlik
Karında şişlik diğer adıyla abdominal distansiyon ile ilişkili görsel.

Bu bölgelerde biriken sıvı ya da gaz, karın bölgesinin ön ve yan kısımlarının dışa doğru istenmeyen ölçülerde büyümesine neden olur.

Karın Şişliği Bir Hastalık mıdır?

Karın bölgesinde ortaya çıkan bu şişlik çok yüksek olasılıkla tek başına oluşmamıştır. Genelde kalp yetmezliği, siroz, anemi ve aşırı sıvı yüklenilmesi gibi durumlara ikincil olarak gelişmektedir. Siroz hastalarının kaç yıl yaşadığını anlattığım yazıma hemen linkten ulaşabilirsiniz.

Karın Şişliğinin Nedenleri Nelerdir?

Karın şişliğine en sık neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Karında gaz birikmesi
  • İrritabıl bağırsak sendromu
  • Kabızlık
  • İstenmeyen kist oluşumları
  • Bazı tümörler
karında şişlik aerofaji
Karında şişliğe neden olan faktörlerin arasında aerofaji ilk sıralardadır.

Kişilerde karında gerginlik varsa ilk etapta fazlaca hava yutma ihtimali değerlendirilir. Aerofaji dediğimiz bu durum sıkça görülebilmektedir.

Yine abdominal distansiyonun sık görüldüğü hastalıklar arasında laktoz intoleransı, bakteriyel gıda zehirlenmeleri, bazı paraziter enfeksiyonlar, helibakteri pilori gibi bir takım bakteriler ve peptik ülser bulunmaktadır.

Eğer yukarıda belirttiğimiz tümör ve kist gibi mekanik etkiler mevcut olursa şişkinlik tıkanmaya bağlı olmaktadır.

Karında Şişkinliğin Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Abdominal distansiyonun temel ve tipik belirtileri mide bulantısı, ishal, kusma , ateş, karın ağrısı, mide şişkinliği, nefes darlığı ve güçsüzlüktür.

karında şişlik
Karın şişliği genelde ince bağırsak ve midede hava birikmesi neticesinde oluşmaktadır.

Şişkinlik olan bireyler dolgunluk hissi yaşarlar ve karınlarına dokunulduğunda kramp ve benzeri rahatsızlık duyarlar. Bu biriken sıvı ya da gaz yerleşim olarak çoğu zaman mide, ince bağırsak veya kolonu tutabilmektedir.

Karın Şişliğine Doktor Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?

Hastaların değerlendirilmesi genellikle iyi bir öykü alımı ve fizik muayene ile başlamaktadır. Fizik muayenede altın değerinde olan silahımız karın perküsyonudur. Hastanın önceden var olan hastalıkları ve geçirdiği operasyonlar dikkatlice sorgulanır. Mutlaka kullandığı ilaçlar ve hastanın diyeti hakkında da bilgi alınmalıdır.

karın şişliği neden olur
Karın şişliğinde laboratuvar testleri altta yatan nedeni belirlememiz açısından oldukça önemlidir.

Daha sonra tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, idrar tahlili ve böbrek fonksiyonlarını gösteren laboratuvar tahlilleri istenmelidir.

Ardından ultrason, baryumlu röntgenler, kolonoskopi ve endoskopi gibi ileri görüntüleme tetkikleri istenir.

Karın Şişkinliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğinin tedavisi, tamamen altta yatan nedene bağlı olarak farklılık göstermektedir. Hastanın yaşı ve genel durumu tedavi sürecini belirleyecektir. Bazen diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri hastanın şişliğinin gerilemesine yetmektedir.

karinda sislik tedavisi
Karında şişlik tedavisi sağlam bir diyet ve egzersiz ile desteklenmelidir.

Bu hastalara temel tedavi yaklaşımımız gerekli ilaçlar, diyet ve egzersizdir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Karında Şişkinlik Neden Olur? (Çarpıcı Detaylar)” üzerine 4 yorum

  1. Hocam merhaba bende yaklaşık 1 sene önce şişlik başladı ve Helikobakter Pilori teşhisi konuldu bir senedir şişlik ve tuvalet sorunu yaşıyorum 3 defa farklı ilaçlarla tedavi edildim ama bir fayda sağlanması yardımcı olabilirmisiniz

    Yanıtla
    • Merhabalar Mehmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Helikobakter Pilori, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserine yol açabilen bir mikroorganizmadır. Tedavisi için genellikle mide asit salgısını baskılayan bir ilaç ve en az iki çeşit antibiyotiğin birlikte kullanılması gerekir. Bu tedavi 7 veya 14 gün sürebilir. Eğer tedaviye rağmen şikayetleriniz devam ediyorsa, doktorunuzla tekrar görüşmenizi öneririm. Doktorunuz size uygun bir tedavi planı verebilir veya başka bir hastalık olup olmadığını kontrol edebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Merhaba Hocam.bende de aynı sorun var. Karın şişmesi ve sürekli olarak gaz. Birkaç ilaç kullanıyorum ama etkisiz. Yaşım 25. Bu doktor stres demişti başka biri bağırsaklarda sıkıntı var demişti. Ama bi çözüm yok.
    Kullandığım ilaçlar:
    1- Bekunis 40 mg
    2- Panocer 40 mg
    3- Nospazmmen
    Yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba benim babamın karnı çok şişiyor sıvı birikimden büyük ihtimalle her ay karnından su aldırıyor ve bu onu rahatsız ediyor kendisi siroz hastası Gaziantep’te doktorlar tahlillerin iyi diye bir şey yapamıyor ve apandisit bölgesinde portakal büyüklüğünde bir kitle var siroz olduğu için ameliyatı tehlikeli diyorlar bu hastalıklarla ilgilenen çok iyi bir doktor bulamadım yardımcı olurmusunuz teşekkür ediyorum

      Yanıtla

Yorum yapın