Kapalı Dalak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kapalı Dalak Ameliyatı ya da tıp dünyasında bilinen ismiyle laparoskopik splenektomi, vücut yüzeyinden büyük bir kesi atılmadan dalağın ameliyat edilmesi işlemine verilen addır. İlk dalak ameliyatı 1549 yılında Andirano Zaccarello tarafından yapılmıştır. Kapalı dalak ameliyatı çıkmadan önce dalak ameliyatları üst orta hat veya sol subkostal insizyon ile yapılırdı. 

kapali dalak ameliyati
Kapalı dalak ameliyatı, küçük bir kesiden aletlerin vücut içine sokulması ve işlemlerin küçük kameralar yardımıyla halledilmesi yöntemiyle yapılır.

Teknolojinin gelişmesi ve tıbbın ilerlemesiyle beraber artık kapalı yöntemler sık kullanılır hale gelmiştir. Kapalı dalak ameliyatı ise ilk defa 1991 yılında Delaitre ve Maignien tarafından yapılmıştır. 

Dalak vücudun hangi bölümünde yer alır başlıklı yazımı okumanızı öneriyorum. Hemen https://doktordanhaberler.com/dalak-vucudun-neresindedir/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kapalı Dalak Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Laparoskopik splenektomi, bazı benign veya malign hematolojik hastalıklar, dalak büyümesi, dalağın anatomik bozukluklarının varlığında, dalağın travmatik yaralanmalarında uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Dalağın hematolojik hastalıkları deyince akla ilk olarak immün trombositopenik purpura gelir. ITP için bu cerrahi operasyon genellikle steroidler ve intravenöz gammaglobulin gibi tıbbi tedaviler başarısız olduğunda uygulanır.

Ayrıca laparoskopik splenektomi ya da kapalı dalak ameliyatı, diğer trombotik purpura tipleri, kalıtsal sferositozlar, sekonder hipersplenizm veya ciddi anemi, orak hücre hastalığı,  refrakter otoimmün hemolitik anemisi olan majör ve orta talasemi de dahil olmak üzere diğer benign durumlarda da uygulanabilir.

Kapalı dalak ameliyatı yapılması gerekebilen malign hastalıklar arasında ise miyeloproliferatif hastalıklar, lenfoproliferatif hastalıklar, tüylü hücreli lösemi, Hodgkin ve non-Hodgkin lenfoma, malign vasküler tümörler, malign lenfomalar ve lenfanjiyosarkomlar bulunur.

Dalağa gelen ağır travma durumlarında ise hemodinamiye dikkat edilir. Hemodinamisi bozulmamış hastalara dalak ameliyatı yapılmaz ancak hemodinami bozulmuş ise acil kapalı ya da açık dalak ameliyatı yapılması gerekebilir.

Kapalı Dalak Ameliyatı Kimlere Yapılmamalıdır?

Laparoskopik olarak uygulanan tüm cerrahi operasyonlar gibi kapalı dalak ameliyatının da yapılmaması gereken durumlar vardır. Bazı hastalarda bu ameliyatın yapılmaması, yapılmasından daha iyi sonuç verebilir. Hekiminiz bu noktada kar zarar dengesi gözetecek ve ona göre karar verecektir. 

İlk etapta ameliyat genel anestezi altında yapaılcağından genel anesteziye karşı bir duyarlılığı olan veya  koagülopati ve benzeri bozuklukları olan hastalarda yapılmayabilmektedir. Siroz ve portal hipertansiyonu olan hastalarda kapalı dalak operasyonlarının yapılabileceğine yönelik bazı çalışmalar bulunsa da şu an için genel algı yapılmamasının daha doğru olduğu yönündedir.

Masif splenomegalisi olan hastalarda kapalı dalak ameliyatı yetersiz kalabileceğinden yapılamayabilir. Bu gibi durumlarda laparoskopik splenomegali prosedürlerine ek olarak el destekli teknik uygulanabilir. 

 Dalak Nakli Yapılabilir mi gibi soruların cevaplarının yer aldığı yazıma https://doktordanhaberler.com/dalak-nakli/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Kapalı Dalak Ameliyatı İzle

Aşağıdaki videoda kapalı dalak ameliyatı videosunun bir kısmını görmektesiniz.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. https://emedicine.medscape.com/article/1829873-overview

Kapalı dalak ameliyatı hakkında merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın