Siroz Çeşitleri Nelerdir?
Siroz çeşitleri genellikle altta yatan nedene bağlı olarak ayrılırlar. Aşağıda bilinen siroz tipleri ve siroz türleri hakkında bilgiler bulacaksınız. Bu yazıyı okuduktan sonra şu soruların cevabını almış olacaksınız:
- Kaç çeşit siroz vardır?
- Karaciğer sirozu çeşitleri nelerdir?
- Siroz türleri nelerdir?
- Siroz tipleri kaç tanedir?
Bilinen siroz çeşitlerini başlıklar halinde inceleyelim.
Alkolik Siroz ( Alkole Bağlı Siroz )
Alkole bağlı siroz hastalığı karaciğerde yağ birikmesi ve non fonskiyone dokunun artması ile seyreden son derece ciddi bir hastalıktır. Alkol tüketiminin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle batı ülkelerin siroz hastalığının en sık nedenlerinden biridir. Dilerseniz bu konuda hazırlamış olduğumuz detaylı yazımıza buraya tıklayarak geçiş yapabilirsiniz.

Primer Biliyer Siroz
Bilier siroz, karaciğer ve safra yollarının bağışıklık sisteminde oluşan bir bozukluk neticesinde hasar görmesiyle kendini gösteren siroz çeşididir. Otoimmün bir hastalıktır ve ileri yaş kadın hastalarda daha sık görülür. Diğer siroz türleri ile belirgin farklılıkları bulunmaktadır.
Sekonder Biliyer Siroz
Oldukça nadir görülen bu siroz tipi safra kanallarında bir yaralanma nedeniyle oluşur. Ortaya çıkan yara dokusu safra kanalı hücreleri ile yer değiştirmeye başlar. Zamanla yara dokusu karaciğere yayılır ve fonksiyon görmeyen karaciğer dokusunu arttırır. Bu mekanizma ile ortaya çıkan siroza sekonder biliyer siroz adı verilir.
Hepatit C’ye Bağlı Siroz
Hepatit C, karaciğerin büyümesine veya şişmesine neden olan bir hastalıktır. Hepatit C olan hastaların tahmini olarak % 20 ile % 25’inde siroz gelişmektedir. Düzenli olarak ve yüksek miktarlarda alkol tüketen HCV’li bireylerin siroza daha eğilimli olduğu biliniyor.
Kardiyak Siroz ( Kalp Hastalıklarına Bağlı Siroz )
Uzun vadede ortaya çıkan ve nadir görülen bir siroz tipidir. Kardiyak sistemde ortaya çıkan anomalilerin uzun süre boyunca karaciğeri etkilemesi sonucunda karaciğer hücreleri hasar görecektir. Bu hasara bağlı olarak siroz gelişebilir.
Kriptojenik Siroz
Bazı hastalarda karaciğer sirozunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Karaciğere yapılacak olan bir biyopsi ile altta yatan neden açıklığa kavuşturulabilir.Eğer herhangi bir şekilde altta yatan neden saptanamıyorsa bu durum kriptojenik siroz olarak isimlendirilir. Dilerseniz bu konuda hazırlamış olduğumuz detaylı yazıya buraya tıklayarak geçebilirsiniz.
Primer Sklerozan Kolanjit
Bu bir safra kanalı hastalığıdır. Yağların sindirimi için gerekli olan safra sıvısı karaciğerde üretilir ve safra kanalı yardımıyla ince bağırsaklara gönderilir. Safra yollarının iltihaplanması ile giden bu hastalıkta zamanla kanal daralır ve safra yeterince akamaz. Zamanla bu durum karaciğerde fonksiyon gören dokuların zarar görerek siroze olmasına neden olur.
Genetik Hastalıklara Bağlı Siroz
Bazı insanlar bazı elementlerin birikmesi sonucunda genetik olarak siroza yatkınlık gösterirler. Örneğin Hemokromatoz, karaciğer başta olmak üere tüm organlarda demir birikimine bağlı olarak bozukluklar ortaya çıkarır. Karaciğerde bunun karşılığı ise demir birikimine bağlı sirozdur. Benzer şekilde Wilson Hastalığı ise bakır birikimine bağlı olarak ortaya çıkan bir siroz çeşididir. Alfa-1-antitripsin eksikliği hastalığı da başka bir siroza yatkınlık nedenidir.
Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz siroz çeşitleri arasında bulunan farklı isimlendirmeler şu şekildedir: laennec sirozu, atrofik siroz, portal siroz, pigmentli siroz, postnekroit siroz dur.
[su_box title=”Siroz ile İlgili Diğer Yazılarımızı Okumak İster misiniz?” style=”soft” box_color=”#3e5ae2″]
- Siroz Hastaları Ne Kadar Yaşar?
- Sirozun Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Dekompanse Siroz Nedir?
- Kriptojenik Siroz Nedir?
- Alkole Bağlı Karaciğer Sirozu
[/su_box]
Bu konu ile ilgili olarak merak ettiklerinizi, eklemek istediklerinizi ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. Elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.