Tiyokas Jel Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tiyokas Jel Nedir?

Tiyokas jel, kaslar üzerinde kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü ve kas gevşetici bir etkiye sahiptir. İlacın etken maddesi deksoketoprofendir. Ayrıca içeriğinde tiyokolşikosid barındırır. İlaç içeriğinde yardımcı madde olarak dietilen glikol monoetil eter, lavanta esansı, karbomer homopolimer, etanol ve saf su bulunmaktadır. İlaç lokal olarak sürülmektedir ve şeffaf bir formdadır.

tiyokas jel
Tiyokas jel ile ilişkili görsel.

Ezilmelerde, burkulma durumlarında, ağrı, kas gerginliklerinde ve çeşitli romatizmal ağrılarda kullanılmaktadır. Şeffaf jel formunda olan ilaç genel olarak kasların gevşemesi ve oluşan ağrılar için arı kesici etkisi yapması için tercih edilmektedir. Ayrıca rahatlatıcı etkisi için lavanta kokusu yardımcı madde olarak kullanılmaktadır. Doktor tarafından verilen bu ilaç talimatlara uyularak kullanılması gerekir.

Tiyokas Jel Ne İşe Yarar?

Beyin ve omurilik kaynaklı kas gerginliklerinin görülmesi sonucunda kaslarda aşırı gerilmeler gerçekleşir. Tiyokas jel ne işe yarar konusunda ise karşılaşılan bu gerginliklerin azalmasının sağlanmasına veya tamamen tedavi edilmesine yönelik kullanılan şeffaf jel kıvamında ve lavanta kokulu bir ilaçtır. Kaslar üzerinde kas gevşetici, ağrı kesici özelliğinin yanı sıra ateş düşürücü etkiye de sahiptir.

Birçok bölgede kullanılabilir. Kas ve iskelet sistemlerindeki ağrılarda, siyatik ağrılar, sırt ağrısı, bel ağrısı, boyun tutulmaları, hasar nedeni ile ezilmelerde, romatizmal ağrılarda Tiyokas jel kullanılabilmektedir. Ağrı tedavisinin yanı sıra bu bölgelerde oluşabilecek iltihaplanma durumlarında da ağrı kesici olarak tercih edilebilmektedir. Ağrıyan bölgeye belirlenen periyotlar uyarınca lokal olarak sürülerek uygulanır.

Tiyokas Jel Nasıl Kullanılır?

Tiyokas jel nasıl kullanılır konusunda öncelikle doktorunuzdan tavsiye almanızda büyük fayda vardır. Çünkü ağrının nerede olduğu ve hangi derecede olduğu en iyi şekilde doktor tarafından tespit edilebilmektedir. Doktor tarafından verilen periyotlar uyarında Tiyokas jelin kullanılması tedavinin etkili bir şekilde sonuç vermesi için oldukça önemlidir.

Genel olarak Tiyokas jel günde 2 veya 3 defa kullanılmak üzere kullanım periyotlarından oluşur. Jelin kullanılma süreside vardır. Genel olarak 7 günden fazla kullanılması önerilmez. Mukozaya veya göze temas etmemesi gerekir. Uygulama yapılırken ağrının olduğu yere hafif baskı uygulayarak jelin iyi bir şekilde emilmesi sağlanır. İlaç 18 yaşından küçüklerin kullanmasına uygun olmadığı için 18 yaş altı kişilere önerilmez.

Tiyokas Jel Yan Etkileri

İlacı kullandığınızda Tiyokas jel yan etkileri görüldüğünde ilacı kullanmayı bırakmalı ve doktorunuza başvurmanız gerekir. En önemli yan etkiler arasında nefes almakta zorluk, kurdeşen, dudaklarda ve dilde şişlik, yüz ve gözlerde şişlik ciddi yan etkilerdir. Bu etkiler kişiden kişiye değişmektedir. Yan etkilerin sadece biri görülebileceği gibi birkaçı aynı anda görülebilmektedir.

Yan etkiler arasında ayrıca deride alerjik reaksiyonlarda görülebilmektedir. Deride döküntü, ciltte kızarıklıklar, şişlikler, şiddetli kaşıntı, kabuklanma ve sulanma gibi etkiler görülebilir. Işığa duyarlılık artabilir. Cilt yüzeyinde içerisinde sıvı dolu kabarcıklar görülebilir. Yan etkiler nadirde olsa görülebilmektedir. İlacı kullandığınızda bu etkiler ile karşılaştığınızda ilacı bırakın ve doktorunuz ile iletişime geçerek bilgi verin.

Tiyokas Jel Emzirme ile Çocuğa Geçer mi?

Her ilaçta olduğu gibi Tiyokas jelinde kullanılmaması gereken durumlar vardır. İlacı kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınız ile görüşerek bu durumlar hakkında detaylı bilgi almanız önemlidir. Bu konuda özellikle emziren annelerin dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise ilacın etken maddesi olan deksketoprofenin emzirme ile çocuğa geçip geçmediğinin bilinmemesidir. Ancak tiyokolşikosid anne sütü ile çocuğa geçebilmektedir. Bu nedenle Tiyokas jel emzirme ile çocuğa geçer mi konusunda bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Tiyokolşikosid emzirme ile çocuğa geçebileceği için emziren annelerin Tiyokas jel kullanmamaları gerekmektedir. Bu konuda doktorunuz ile görüşerek karşılaştığınız kas sorunları ile ilgili başka bir çözümün bulunması gerekir. Bu durum gebelik içinde geçerlidir.

Tiyokas Jel Muadili

Tiyokas jel muadili ilaçlar genel olarak Tiyokas jeli kullanmış ancak yan etkisini görmüş kişilerin merak ettiği bir durumdur. Bu tarz durumlarda doktorla görüşerek ilacınızın değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Tiyokas jel eşdeğer ilaçları:

  • Sarcophen Jel
  • Elektra Plus Jel

Ancak bu ilaçları doktor tavsiyesi olmadan kullanmak tedaviniz için olumsuz etki bırakabilir. Bu nedenle ilaç değiştirmek istediğinizde doktor tavsiyesi almanız çok önemlidir. Ayrıca tiyokas ile aynı etken maddeyi içeren dexofen adlı ilaçla ilgili hazırladığım detaylı yazıyı alttaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Tiyokas Jel Fiyatları

Kas gevşetici ve ağrı kesici özelliği ile kas sorunları üzerine kullanılan Tiyokas jel oldukça sık tercih edilen ilaçlar arasında yerini almaktadır. İlaç sosyal güvenlik sahibi olan kişilere belirli indirimler ile verilmektedir. Ancak reçetesiz almak isteyenler ise Tiyokas jel fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir.

Tiyokas jel güncel fiyatı ise 16,75TL olarak belirlenmiştir. Eczanelerden direk bu fiyat ile alabilirsiniz. Eğer reçete yazdırarak alırsanız ilacın fiyatı daha da düşecektir. Reçete çeşitleri hakkında hazırlamış olduğum detaylı yazımı okumanızı şiddetle öneriyorum.


Merak ettiklerinizi eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyabilirsiniz.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın