Ses Kısıklığı için Hangi Bölüme Gidilir? Kim Bakar?
Ses kısıklığı için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Ses tellerinde meydana gelen deformasyonların tümünü içeren semptomlara verilen hassasiyet sorunu ses kısıklığı olarak tanımlanabilir. Ses tellerinde herhangi bir dış etken, aşırı bağırma, tüketilen sağlıksız bir gıda takviyesi ya da aşırı sıcak ya da soğuk şekilde tüketilen sıvılara bağlı olarak meydana gelen deformasyon sonrası oluşan ses kısılması, her ne kadar gribal enfeksiyon rahatsızlıkları arasında yer alsa da kalıcı hasarlara yol açabilecek ve dikkate alınması gereken bir vakadır.

Gırtlakta yer alan ses tellerinde herhangi bir nedenden kaynaklı meydana gelen sorunlar, ses tellerinde incelmeler, kalınlaşmalar, çatallaşmalar ya da kısmi olarak fonksiyon kayıplarına yol açabilmektedir.
Birçok farklı hastalığa ya da dış etkene bağlı olarak meydana gelen ses kısıklığı rahatsızlığının en bilinen ve yaygın nedeni Akut Larenjit olarak adlandırılan vakadır. Akut Larenjit; yüksek sesli ve sürekli bağırma, üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar ya da soğuk algınlığı gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu etkenlerden herhangi biri nedeniyle oluşan ses kısıklığı, geçici olarak tanımlanabilir.
Ses Kısıklığına Hangi Doktor ve Bölüm Bakar?
Geçici ses kısıklığına neden olan gribal enfeksiyonlar ya da mevsime bağlı alerjik reaksiyonlar dışında sigaraya bağlı ortaya çıkan gırtlak kanseri ses tellerinde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. Bu gibi hayati organlara zarar veren hastalıkların tedavilere daha farklı kriterlere bağlı olarak yürütülmektedir.
Peki, herhangi bir nedene bağlı ve geçici olarak ortaya çıkan ses kısıklığının en yaygın nedenleri nelerdir?
- Ses tellerinde oluşan kistler
- Polip tarzı iyi huylu kitle oluşumları
- Akciğer hastalıkları
- Ses tellerinin işlevini yerine getirmesini sağlayan sinirlerde meydana gelen geçici felçler
- Reflü ya da gastrit tarzı mide hastalıkları
- Gırtlak kanseri ya da bölgede oluşan farklı türlerdeki tümörler
- Şeker hastalığı başta olmak üzere sinir sistemini doğrudan etkileyen riskli hastalıklar
- Aşırı sigara tüketimi
- Sigara tüketimi dışında aşırı duman solunumu veya iş ya da günlük hayatta solunum yolları enfeksiyonuna yol açabilecek ortamlarda sıkça bulunmak
- Aşırı bağırma, çığlık atma, ses tellerini yoracak aktiviteleri aşırıya kaçacak boyutta yinelemek
- Solunum yollarını tahriş edecek şekilde sıvı tüketimi (Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak)
- Gribal enfeksiyon ya da kronik etkenlere bağlı olarak meydana gelen geniz akıntısı
Ses Kısıklığı için Hangi Bölümden Randevu Almalıyım?
Kronik ya da dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan ses kısıklığı için başvurmanız gereken bölüm Genel Cerrahi (Hariciye) veya kulak burun boğaz bölümüdür.
Ses kısıklığı için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.