Ses Kısıklığı için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ses Kısıklığı için Hangi Bölüme Gidilir? Kim Bakar?

Ses kısıklığı için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Ses tellerinde meydana gelen deformasyonların tümünü içeren semptomlara verilen hassasiyet sorunu ses kısıklığı olarak tanımlanabilir. Ses tellerinde herhangi bir dış etken, aşırı bağırma, tüketilen sağlıksız bir gıda takviyesi ya da aşırı sıcak ya da soğuk şekilde tüketilen sıvılara bağlı olarak meydana gelen deformasyon sonrası oluşan ses kısılması, her ne kadar gribal enfeksiyon rahatsızlıkları arasında yer alsa da kalıcı hasarlara yol açabilecek ve dikkate alınması gereken bir vakadır.

ses kisikligi icin hangi bolume gidilir
Ses kısıklığı için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Gırtlakta yer alan ses tellerinde herhangi bir nedenden kaynaklı meydana gelen sorunlar, ses tellerinde incelmeler, kalınlaşmalar, çatallaşmalar ya da kısmi olarak fonksiyon kayıplarına yol açabilmektedir.

Birçok farklı hastalığa ya da dış etkene bağlı olarak meydana gelen ses kısıklığı rahatsızlığının en bilinen ve yaygın nedeni Akut Larenjit olarak adlandırılan vakadır. Akut Larenjit; yüksek sesli ve sürekli bağırma, üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar ya da soğuk algınlığı gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu etkenlerden herhangi biri nedeniyle oluşan ses kısıklığı, geçici olarak tanımlanabilir.

Ses Kısıklığına Hangi Doktor ve Bölüm Bakar?

Geçici ses kısıklığına neden olan gribal enfeksiyonlar ya da mevsime bağlı alerjik reaksiyonlar dışında sigaraya bağlı ortaya çıkan gırtlak kanseri ses tellerinde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. Bu gibi hayati organlara zarar veren hastalıkların tedavilere daha farklı kriterlere bağlı olarak yürütülmektedir.

Peki, herhangi bir nedene bağlı ve geçici olarak ortaya çıkan ses kısıklığının en yaygın nedenleri nelerdir?

  1. Ses tellerinde oluşan kistler
  2. Polip tarzı iyi huylu kitle oluşumları
  3. Akciğer hastalıkları
  4. Ses tellerinin işlevini yerine getirmesini sağlayan sinirlerde meydana gelen geçici felçler
  5. Reflü ya da gastrit tarzı mide hastalıkları
  6. Gırtlak kanseri ya da bölgede oluşan farklı türlerdeki tümörler
  7. Şeker hastalığı başta olmak üzere sinir sistemini doğrudan etkileyen riskli hastalıklar
  8. Aşırı sigara tüketimi
  9. Sigara tüketimi dışında aşırı duman solunumu veya iş ya da günlük hayatta solunum yolları enfeksiyonuna yol açabilecek ortamlarda sıkça bulunmak
  10. Aşırı bağırma, çığlık atma, ses tellerini yoracak aktiviteleri aşırıya kaçacak boyutta yinelemek
  11. Solunum yollarını tahriş edecek şekilde sıvı tüketimi (Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak)
  12. Gribal enfeksiyon ya da kronik etkenlere bağlı olarak meydana gelen geniz akıntısı

Ses Kısıklığı için Hangi Bölümden Randevu Almalıyım?

Kronik ya da dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan ses kısıklığı için başvurmanız gereken bölüm Genel Cerrahi (Hariciye) veya kulak burun boğaz bölümüdür.


Ses kısıklığı için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın