Reflü için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Kötü beslenme alışkanlıklarının son yıllarda yaygınlaşması nedeniyle eskiye kıyasla artık yalnızca yetişkinlerde değil, gelişme çağındaki gençler arasında da sıkça karşılaşılan reflü, kronik bir rahatsızlık olmaktan öte genetik bir hastalık hâline gelmiş durumda.

Fast food adı verilen hazır ve hızlı tüketime dayalı gıdaların tüketilmesinin özellikle 2000’li yılların başından itibaren hızla yaygınlaşması, beslenme alışkanlıklarını doğrudan etkilemiş durumda. Bu tüketim alışkanlığı henüz küçük yaşlardan başlayarak bir bağımlılık hâline gelmesiyle birlikte kişilerde kronik bir hastalık hâline gelmektedir. Mideye hangi doktor bakar başlıklı yazıma buradan ulaşabilirsiniz : https://doktordanhaberler.com/mideye-hangi-doktor-bakar/
Reflü gibi zaman içerisinde yalnızca beslenme alışkanlıklarını değil hayatın her anını etkileyen hastalıklar ise kronik bir vaka olmaktan öte genetik bir etken hâline gelmiş durumda. Kötü beslenme alışkanlıkları beraberinde öğün sorunlarını, iştahsızlığı ve tüm bu beslenme alışkanlıklarında genel bir olumsuz gidişatı ortaya koyuyor. Bu olumsuz alışkanlıklar ise reflü rahatsızlığının ekseriyetle nüksetmesini tetikliyor. Kötü beslenme alışkanlıklarının yanı sıra yoğun stres ya da yoğun bir iş temposuna sahip kişilerde ise ortaya çıkan şikâyetler oldukça şiddetli bir hâl alıyor.
Özellikle yoğun strese ve iş temposuna sahip kişilerde söz konusu beslenme alışkanlıkları daha da dengesiz bir sisteme oturması nedeniyle reflü rahatsızlığı ileri seviyeye taşınarak daha hayati hastalıklara zemin hazırlıyor.
Hastalığın yapısı itibariyle reflü rahatsızlığının görüldüğü organlarda sağlıklı ve normal kriterlerde bulunması gereken sıvı, organdan dışarı akış sağlayarak asidik bir şekilde ve şiddetli ağrılara yol açar. Özellikle yoğun stres, sağlıksız yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları nedeniyle mide reflüsü ülkemizde sıkça karşılaşılan bir hastalık türüdür. Peki, mide reflüsü dışında reflü çeşitleri nelerdir?
- Mide Reflüsü
- Böbrek Reflüsü
- Boğaz Reflüsü
Reflü Belirtileri Nelerdir?
- Boğazda ekseriyetle nükseden gıcık hissi
- Ses kısılması
- Ağza acı su gelmesi ve geğirme isteği
- Sürekli tekrar eden öksürük
- Yutma güçlüğü
- Gıda tüketiminde yutma güçlüğü çekme, bulantı hissi
- Bazı vakalarda astım hastalığının tetiklenmesi
Reflü için Hangi Doktora Gitmeliyim?
Reflü çeşitlerinden herhangi birine sahipseniz, gitmeniz gereken bölüm Gastroenteroloji bölümüdür. Başvurduğunuz hastanenin donanımına bağlı olarak Gastroenteroloji bölümü yoksa Dâhiliye bölümünden randevu alabilirsiniz.
Bu noktada mide hastalıkları hakkında hazırlamış olduğum yazıma göz gezdirmenizi rica edeceğim. Yazıma https://doktordanhaberler.com/mide-siskinligi-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.
Reflü için hangi bölüme gidilir başlıklı konumuzu bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabiilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Mrb ben reflu hastasiyim surekli takilma hisi var ama gecmek bilmeyen bu durumda ne yapmam lazim