Kabuki Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kabuki sendromu sağlıklı bireylerden farklı yüz özellikleri, büyüme gelişmelerde yaşanan gecikmeler, boyda kısalık gibi belirgin özelliklerle kendini gösteren ve çoklu organ tutulumu olan bir hastalıktır. Bu yazımda nadir görülen bu hastalığın ne anlama geldiğini tedavisinin olup olmadığını ve diğer tüm detayları anlatacağım. İşin biraz magazin kısmına kaçsa da anlatayım. Hastalığın isminin Kabuki olmasının sebebi hastaların eski Japon tiyatrosunda yapılan makjaylı bireylere çok benzediğinden dolayıdır. Haydi yazımıza geçelim.

Kabuki Sendromu Nedir?

Kabuki Sendromu, belirgin bir yüz görünümü ile karakterize mental ve motor bir takım belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Tıpta Niikawa Kuroki Sendromu olarak ta bilinmektedir.

Kabuki Sendromuyla ilişkili görsel.
Kabuki Sendromuyla ilişkili görsel.

Kabuki Sendromunun Belirtileri

Bu hastalığa daha spesifik olan bulguları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uzun ve daha kalın görünümlü kirpikler
  • Kemerli kaş görünümleri
  • Göz kapaklarının uzun sürede açılması
  • Normalden daha büyük kulak kepçeleri
  • Aşağı doğru sarkmış göz kapakları
  • El ve ayak parmaklarında kısalıklar olması
  • Yarık damak vb konjenital deformaiteler
  • Skolyoz vb iskelet şekil bozuklukları
  • Mental gerilik ve zihinsel engellilik
  • Diğer insanlarla iletişim kurarken gecikmeler yaşanması
Kabuki sendromuyla ilişkili görsel.
Kabuki sendromuyla ilişkili görsel.

Kabuki sendromuyla ilişkili olabilecek diğer patolojiler ise şu şekildedir:

  • Kulak enfeksiyonları
  • İstem dışı göz hareketleri ve görme bozuklukları
  • Küçük ve düzensiz diş yapıları
  • Bir takım nörolojik bozukluklar
  • Ürogenital sistem enfeksiyonları
  • Böbrek patolojileri
  • Bağırsak ve bağışıklık sistemi işlev bozuklukları

Kabuki Sendromu Nedenleri

Bu hastalığın temel nedeni henüz bilinmemektedir. Washington Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı hekim MLL2 genindeki bazı mutasyonların bu hastalığa sebebiyet verebileceğini ortaya koyan çalışmalar yaptılar. Bu araştırmacılar eski adı MLL2 olan KMT2D genini tanımladılar. Ayrıca Belçika’da bir grup araştırmacı ise KDM6A isimli hastalıkla ilgili ikinci bir gen tanımladı. Bu gen anne veya babadan çocuğa geçerse çocukta da aynı bozuklukların görülmesi olasılığı ortaya çıkmaktadır.

Bu belirlenen iki genin hastalığa nasıl yol açtığı hakkında 2021 itibariyle daha fazla çalışmaya ve araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Kabuki Sendromu Tanısı

Hastanın muayenesi tanın konmasında kritik öneme sahiptir. Çünkü hastalığın bulguları Kabukiyi işaret etmektedir. Yine gen taramaları ve bazı Xray görüntüleme yöntemleri teşhiste yardımcıdır. Kabuki sendromunun tanısını koymak oldukça zordur. Çünkü bu hastalık :

  • Çok nadir görülmektedir.
  • Her hasta çocuk benzer özellikleri göstermemektedir. Hastadan hastaya belirti ve bulgular değişmektedir.
  • Bazı karakteristik özellikler doğumda görülemeyebiliyor.
  • Birçok doktor ve uzman tarafından tanınmıyor.

Kabuki sendromu teşhisi temel olarak tipik dismorfik özelliklerin tespitine ve KMT2D,KDM6A gen taramaları ile konulur. Bu taramaların yanında ilgili hastada infantil hipotoni, gelişimsel gecikmeler veya zihinsel engellilik durumunun var olması gerekmektedir.

Kabuki Sendromu Tedavisi

Henüz bu hastalığın tedavisi tam olarak bulunamamıştır ve kalıcı bir hastalıktır. 2016 yılı itibariyle bu hastalığın tedavisi semptomların azalmasını sağlayarak hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir. Hastadan hastaya belirti ve bulgular değiştiği için tedavi şekli de değişmektedir.

Bu hastalar uygun yaşa geldiklerinde gebe kalabilmekte ve çocuk doğurabilmektedirler. Henüz bu hastalığın yaşam süresinin düşük olduğuna dair spesifik bir çalışma bulunmamaktadır.

Bu hastalar sağlıklı insanların yaptığı birçok işi yapabilir ve birçok durumu yönetebilir. Ancak sürekli destek tedavisine ihtiyaç duymaktadırlar. Düzenli olarak kontrol edilmelidirler.

Kaynakça:

  1. Orphanet – Kabuki Syndrome için buradan yararlanıldı. – Erişim Tarihi : 11 Ocak 2021
  2. NCBI – Kabuki Sydnrome için buradan yararlanıldı. – Erişim Tarihi : 11 Ocak 2021
  3. Rare Diseases – Kabuki Syndrome için buradan yararlanıldı. – Erişim Tarihi : 11 Ocak 2021

(Bu yazı ilk defa 27 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 11 Ocak 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kabuki Sendromu” üzerine 12 yorum

  1. Merhaba benim kızımda konuldu bu teşhis çok endişeliyim 4 yaşında öğrenme güçlüğü var bayağı toparladı ama hiç bir şey bilmiyorum bu hastalıkla alakalı bir defa havale geçirdi

    Yanıtla
  2. Kızım 5yasinda kabuki sendromu bunun rapor notları kaç olur bilgi verirmisiniz hacim teşekürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Abdulvahap Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Raporu hakkında muayene bilgileri olmaksızın yorum yapmam tahmin edeceğiniz üzere doğru olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. Merhaba Erhan bey,
    Fransa’da yaşayan bir akrabamızın 12 yaşındaki kızına Kabuki senrdromu teşhisi konmuş, bize bu hastalığın Türkiye’de tedavisi olup olmadığını soruyorlar.
    Kendisine yardımcı olabilir miyiz?

    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhabalar İlker Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Kabuki sendromunun henüz bilinen hastalığı ortadan kaldırıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığın tedavisi hastada görülen belirtilere yöneliktir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. merhaba Dr.bey.benim 4 yasinda kizim var klinik tanisi kabuki sendromu koydular.mumkunse kizimin resmini gormenizi isterim.sizde ayni düşüncedemi olacaksiniz merak ettim

    Yanıtla
        • Resimleri hangi kanalla yolladınız? Maillerimi kontrol ettiğimde göremiyorum. Ayrıca şunu belirteyim göndereceğiniz resimlere bakarak evet kesinlikle budur ,doğru tanı konmuştur ya da konmamıştır demek doğru olmayacaktır. Tekrar gönderebilirseniz sevinirim ve hangi kanalla yolladığınızı bilmek isterim.

          Yanıtla
      • Merhaba doktor bey ben ve kızım Kabuki 1 varyantını taşıyoruz hem bende hem kızımda var sağlık personeliyim ve hayatımda sağlık adına bir problem yaşamadım kızım epilepsi ve öğrenme güçlüğü yaşıyor bunun haricinde keşke sonraki çocuklar için tüp bebek gereklimi ebeveynde çıkarsa hastalık deil sadece mutasyon kuşaktan kuşağa taşıyıcı gibi düşünün dendi bu konulara değinseniz bu soruların cevabını maalesef bulamıyoruz

        Yanıtla
        • Merhabalar Fatma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
          İyi dileklerimiz sizlerle.
          Notlarımı aldım talepleriniz doğrultusunda güncellemeler yapacağım.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla
  5. Kabuki sendromu gerçekten güzel anlatılmış aklımdaki merak ettiğim sorulara cevap buldum çok teşekkür ederim güzel yazınız için

    Yanıtla

Yorum yapın