İlişkiden Kaç Gün Sonra Hamilelik Belli Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İki adet dönemi arasında sperm ile yumurtanın buluşması sonucu hamilelik başlar. Daha sonrasında ise kadınları 40 haftalık gebelik süresi takip edilir. İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur konusu da çiftler merak etmektedir. İlişki sonrasında hamileliğin tespit edilmesi için belirli bir sürenin geçmiş olması gerekmektedir. Bu süre sonrasında yapılan testler ile gebelik tespit edilebilmektedir.

iliski sonrasi hamilelik
İlişkiden sonra hamilelik ne zaman belli olur ile ilişkili görsel.

İlişkiden Sonra Ne Zaman Hamilelik Tespit Edilir?

İlişki sonrasında farklı süreler içerisinde hamilelik tespit edilebilmektedir. İlişki sonrasında en kısa süre içerisinde hamile olunup olunmadığını öğrenmek için bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre genel olarak 7 ila 10 gün arasında değişmektedir. Bu süreler içerisinde gebeliğin tespit edilmesi için idrar testi tercih etmek yanlış olacaktır. Çünkü hamilelikte ortaya çıkan hormonlar bu kadar kısa süre içerisinde sadece kanda bulunmaktadır. Kandan idrara geçmesi ise biraz daha fazla vakit almaktadır. Hemen bu noktada idrarda gebelik testi ile ilgili hazırlamış olduğum yazıya geçmek için https://doktordanhaberler.com/gebelik-testi-icin-hangi-bolume-gidilir/  linkine tıklayınız.

Bu nedenle ilişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur sorusunu soranlar en erken bir hafta sonrasında kan testi yaptırmalıdırlar. Kan değerlerinde bakılan beta-HCG değerinin yükselmiş olması hamileliği kanıtlayıcı tahlil olmaktadır. Bu yöntem özellikle hamile olduğunu hemen öğrenmek isteyenlerin tercih edebileceği bir yöntemdir ve kesin sonuç verir. Eğer bir hafta sonra yapılan testte beta-HCG hormonunda yükselme görülmezse 10 gün sonra tekrardan yapılması gerekebilir.

En hızlı öğrenebileceğiniz kan testinin yanı sıra idrar testide yapılabilir. Daha kolay bir test olan idrar testi için eczanelerden alınan cihazlar kullanılabilmektedir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi hormonun idrara geçmesi biraz vakit almaktadır. Özellikle adet gecikmelerinde yapılan idrar testleri daha sağlıklı sonuç vermektedir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Eğer hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız test öncesinde kendinize bazı belirtiler arayabilirsiniz. Yaşanılan gebeliklerde en belirgin hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Adet gününüz geçmesine rağmen adet olmadığınız ve bu sürenin bir haftayı geçmesi ile eğer cinsel ilişki söz konusu ile hamilelikten şüphelenebilir.

Adet gecikmesinin yanı sıra bazı belirtilerde hamileliğe işaret edebilir. Bu belirtilerin başında mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi görülen belirtiler arasındadır. Göğüslerde hassasiyetin artması, kokuya duyarlılık görülebilir. Bu belirtiler daha çok adet gecikmesinden sonra görülen belirtilerdir.

Her adet gecikmesinde hamile olunduğu sonucu da çıkarılmamalıdır. Çünkü psikolojik, çeşitli hastalıklar veya kullanılan ilaçlar nedeni ile adet gecikmesi yaşanabilir. Böyle durumlarda hastalık araştırılmalıdır.

Hamile Kalma Süresi Ne Kadardır?

Çiftler çocuk sahibi olmaya kadar verdiklerinde ne kadar süre sonra hamileliğin gerçekleşmesi gerektiğini merak edebilir. Genel olarak ortalama 3 ayda gebeliğin görülmesi beklenir. Özellikle ilk denemelerde gebeliğin gerçekleşmemesi normaldir. 3 ayı geçen sürelerde de çiftler endişelenmemelidir. Çünkü her insanın yapısı farklı olduğu için bu sürelerde değişiklikler görülebilir.

Gebeliğin geç görüldüğü durumlarda özellikle çiftler korunma yöntemlerini kullandığı görülür. Doğum kontrol hapı gibi ilaçların kullanılması sonrasında gebelik kısa sürede olabileceği gibi ortalama sürenin dışına da çıkabilir.

Ortalama olarak bir yıl düzenli olarak deneme yapılığı halde gebe kalınmıyorsa bu durumda doktora başvurularak gerekli araştırmaların yapılması sağlanmalıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum ise çiftlerin yaşlarıdır. Eğer 35 yaş ve üzeri ise bir yıl beklemeden doktora başvurulmalıdır.

En Hızlı Ne Zaman Hamile Kalınır?

En hızlı hamile kalmak için yumurtlama döneminin hesaplanması gerekir. Bu süreyi tespit ederseniz bu dönem içerisindeki cinsel birleşmelerde hamile kalma olasılığınız daha yüksek olacağı için en hızlı şekilde gebeliğin başlaması için doğru zamanı tespit edebilirsiniz.

Bu noktada gebe kalmamak için aile sağlığı merkezlerinde uygulanan iğneler hakkında bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/3-aylik-korunma-ignesi/ linkine tıklayınız.

Hamile Kalamayan Çiftler Ne Yapmalı

Böyle durumlarda öncelikle çiftlerin durumu sakin karşılamaları çok önemlidir. Bunun nedeni ise hamile kalamadığı için stres yapan kadınların yaşadıkları ani bulanımlar hamile kalmasının önünde bir engel teşkil etmektedir. Yaşanılan bu durum karşısında öncelikle doktora başvurulmalıdır.

Uzman doktorlar gerekli testleri yaparak hamileliğin önündeki engelleri araştırmaktadır. Bu çiftlerin herhangi birindeki kısırlık olabileceği gibi çeşitli hastalıklardan dolayı hamileliğin engellenmesi söz konusu olabilir. Doktorlar gerekli tedavilere başlayarak bu sorununu aşılması amaçlanır.

Diğer yandan çiftlerin psikolojik destek alması da önemlidir. Özellikle çocuk sahibi olmayı çok isteyen çiftler bu tarz durumlarda psikolojik olarak daha çok çöküş yaşayabilir. Uzman doktorlardan psikolojik yardım alarak bu süresin daha düşük stres seviyelerinde atlatılması sağlanmalıdır. Ek olarak cinsel sıkıntılar için hangi bölümden randevu alınır başlıklı yazıma göz gezdirmenizi öneriyorum.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın