Göbek Deliğinde Kaşıntı ve Koku Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tıp literatüründe omfalit olarak tanımlanan göbek iltihabının en belirgin özelliklerinden biri olan göbek deliği kaşıntısı, çok çeşitli etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi metabolizma ile alakalı patolojik ya da alerjik etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Genellikle dış etken kaynaklı ortaya çıkan Omfalit, yani göbek iltihabını farklı yaş gruplarından kadın ve erkeklerde görülebilecek çoğu zaman geçici bir rahatsızlık olarak tanımlamak yanlış olmaz.

Göbek deliğinde kaşıntı ve koku, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Göbek deliğinde kaşıntı ve koku, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Uzman hekimler tarafından yapılan incelemeler ve tıbbi araştırmaların ortaya koyduğu üzere tekstil ürünlerinden derimize nüfuz eden küçük tiftikler, iplikler ve kumaş parçacıkları, vücutta alerjik reaksiyonlara neden olurken, göbek bölgesinde de iltihaba yol açabilecek kaşıntı ve koku gibi reaksiyonlar yaratabiliyor.

Genellikle gerekli temizlik standartlarının sağlanamaması ile ortaya çıkan göbek deliğinde kaşıntı ve koku, medikal ya da cerrahi herhangi bir işleme gerek kalmadan çözülebilecek bir hastalık olarak tanımlanabilir. İlerlemesi durumunda göbek deliği iltihabı durumu gelişebilir.

Kişisel temizlik alışkanlıklarının yanı sıra giyim kuşamda dikkat edilecek bazı püf noktalar ile iltihabi durumların da önüne geçebilir, göbek deliğinde kaşıntı ve koku rahatsızlığından kurtulabilirsiniz. Peki, göbek deliğinde meydana gelen kaşıntı ve koku şikâyetlerinin en sık rastlanan nedenleri nelerdir?

Fiziki Alışkanlık: Özellikle erkeklerde sıkça görülen dokunma ya da kaşıma alışkanlığı, bölgede bakteri üremesini tetiklerken koku ve kaşıntının artmasına ve iltihabi vakaların oluşmasına da zemin hazırlamaktadır.

Terleme: Özellikle bünyesi aşırı terlemeye müsait kişilerde sıkça görülen göbek deliği kaşıntısı, beraberinde koku ve iltihabın ortaya çıkmasını da tetiklemektedir. Göbek deliği bölgesinde biriken ter damlaları nem oluşumuna, nem ise bakteri üremesine neden olmaktadır.

Temizlik Alışkanlığı: En sık karşılaşılan nedenler arasında başta gelen hijyen faktörü, özellikle yetişkin bireylerde sıkça karşılaşılan bir etkendir. Banyo alışkanlıkları yeter seviyede olmayan ve göbek deliği başta olmak üzere vücudun bakteri üretmesine imkân tanıyacak bölgelerini gerekli şekilde temizlemeyen kişilerde sıkça görülmektedir.

Piercing: Piercing başta olmak üzere tercih edilen birçok takı, bölgede enfeksiyon oluşumuna neden olurken, terleme ile birlikte koku ve iltihap oluşumunu da tetiklemektedir. Genel olarak göbek kokusu nedenlerini tablo şeklinde verirsek şu şekilde olur.

Dövme: İlgili bölgeye dövme yapılması da bazen benzer sorunlara sebebiyet verebilir ya da zemin hazırlayabilir. Bu noktada dövme enfeksiyonu ile ilgili yazdığım yazıya göz gezdirmeniz faydalı olacaktır.

NedenBelirtilerTedavi
Mantar enfeksiyonuKaşıntı, kızarıklık, kötü kokuAntifungal krem veya merhem
AlerjiKaşıntı, kızarıklık, tahrişAlerjenden kaçınmak
Diğer EnfeksiyonKaşıntı, kızarıklık, iltihap, kötü kokuAntibiyotik veya antiviral ilaç
DermatitKaşıntı, kızarıklık, tahrişKortikosteroid krem veya merhem
Yabancı cisimKaşıntı, kızarıklık, tahrişYabancı cismi çıkarmak ve topikal tedavi

Zaman içerisinde göbek deliğinin üzerinde ağrı gelişirse bu durumun araştırılması gerekebilir. Böyle bir durumda mutlaka bir hekime başvurmalı ve muayene olmalısınız.

Göbek Kaşıntısı ve Göbek Kokusu Nasıl Önlenir?

Biz hekimler tarafından da tavsiye edildiği üzere, göbek deliğinde kaşıntı ve kokuya neden olan unsurlara dikkat etmeniz, ilgili şikâyetlerinizin tedavi edilmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle kişisel temizlik alışkanlıklarınızı daha hijyenik bir hâle getirmek, bölgede oluşabilecek koku, akıntı ya da kaşıntı şikâyetlerinizi ortadan kaldırabilir.

  • Göbek deliğinizi düzenli olarak yıkayın.
  • Göbek deliğinizi kuru tutmaya özen gösterin.
  • Göbek deliğinize sabun, deterjan, parfüm veya deodorant gibi tahriş edici maddeler sürmekten kaçının ve kullanmayın.
  • Göbek deliğinize sıkışmış yabancı cisim varsa çıkarınız ve gerekliyse tedavi alınız.

Temizlik alışkanlığının yanı sıra varsa şayet göbek kaşıma alışkanlığınızdan vazgeçmeli ve bölgeyi gün içinde belli aralıklarla temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Özetle koku oluşumuna dikkat etmeli ve engelleyemiyorsanız bir hekime başvurmalısınız.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 24 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 20 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın