Dren Nedir? Tıpta Dren Ne İşe Yarar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İnsan sağlığını tehdit eden hastalıkların tespiti gerçekleştirilecek tedavi için hayati önem taşımaktadır. Çünkü görülen hastalık belirtilerine karşı doğru teşhislerin konulması tedavinin de doğru bir şekilde yürütülmesini sağlayarak kişinin etkili ve hızlı bir biçimde sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır. Tam tersi durumlarda ise tedavi ya geçici olur ya da hiçbir fayda sağlamaz. Teşhislerin en iyi şekilde konulması için birçok test aracı vardır. Tıp dalında kullanılan bu testler ile hastalar üzerinde kesin teşhisler konulabilmektedir. Dren nedir konusu da buradan çıkmaktadır. Dren uygulaması da bazı hastalıkların teşhisi için veya yapılan ameliyatlar sonrasında hastanın durumu hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılan bir yöntemdir.

diren drene etmek
Dren ile ilişkili görsel.

Dren uygulaması birçok hastalık için gerçekleştirilen bir uygulamadır. Örnek olarak mide kaçak testi için bu uygulama tercih edilebilmektedir. Amaç mide de kaçak olup olmadığının tespitini yapmaktır. Bu işlemin gerçekleşmesi için cerrah öncelikle hastaya mavi bir sıvı içirir. Bu sıvı tüketildikten bir gün sonra ise dren hastaya takılır ve plastik kanaldan sıvı çekilir. Çekilen sıvıda mavi suyun bulunması midede kaçak olduğunun tespitini yapar. Eğer mavi su bulunmazsa mide kaçağının olmadığı anlamına gelir.

Dren çoğu insan tarafından korkulan bir uygulamadır. Ancak uzman kişiler tarafından yapıldığında sorunsuz bir şekilde uygulanmaktadır. Gerçekleştirilen dren uygulaması ile hastanın sağlığı hakkında kesin kanılar elde edilebildiği gibi gerçekleştirilen tedavilerin etkili olup olmadığı hakkında da önemli bilgiler elde edilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Dren Nedir? Tıpta Dren Ne İşe Yarar?” üzerine 4 yorum

  1. Sayın hocam eniştem ama babam olan büyüğüm düşme sonucu beyninde su topladı. Şimdi beyindeki sıvıyı direnle mideye aktarıyorlar. Hastamız agresifleşti. O munis adam yerine saldırgan biri geldi. İştahı da yok. Düzelir mi ? Ne kadar yaşama şansı var.

    Yanıtla
    • Merhabalar Suna Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Eniştenizin beyninde oluşan kanama ya da sıvı toplaması ciddi bir durumdur. Agresifleşmesi ve iştahsızlığı sıvı toplanmasının beynin duyguları ve beslenmeyi kontrol eden bölgelerini etkilemesinden kaynaklanıyor olabilir.Bu belirtilerin geçici veya kalıcı olabileceğini söylemek için hastanın muayene bilgilerine vakıf olmam gerekir. Bu nedenle hastamızı muayene eden, tetkiklerini isteyen doktoruyla bu durumu görüşmeli ve en doğru bilgiye ulaşmalısınız.
      Yardıma ihtiyacınız olması halinde bizleri burada bulabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. İyi akşamlar benim babam 4. Evre klatsikin tümörü tedavisi görüyor. 2 tane dren takılı biri göbeğin orda Bi tanesi de sağ kolunun alt tarafında. Kol altında olandan sıvı geliyor bunun nedeni nedir?diren torbası takmamız gereklimi

    Yanıtla
    • Merhabalar Hilal Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Direnin bulunduğu yerden sıvı gelmesi gelen sıvının nasıl olduğuna bağlı olarak farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. İlgili bölgede bir enfeksiyon ya da drenin doğru yerleştirilmemesi gibi birçok farklı nedene bağlı olabilir. Bunun tespit edilmesi için mutlaka doktorunuza bölgeyi gösteriniz ve muayene ettiriniz. İnternet ortamından edindiğiniz bilgiler ışığında işlem yapmayınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın