Dalak Şişmesi Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dalak şişmesi olarak bilinen durum, vücut kapasitesinden fazla efor sarf edildiğinde ortaya çıkan bir ağrıdır. Genellikle sol alt kaburganın altında meydana gelir ve halk arasında dalak şişmesi olarak adlandırılır. Bu ağrı çoğu zaman dinlenerek, istirahat ederek kısa sürede geçer. Bu durum genellikle herhangi bir hastalığın habercisi değildir. Sadece, yoğun vücut aktivitesine alışık olmayan bünyelerin verdiği bir tepkidir. Düzenli egzersiz yapan kişilerde çok daha az rastlanır. Fakat arada bir yüksek efor sarf edilen bazı egzersizler yapılırsa ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bu durum egzersizin tipine göre de değişir. Mekik çekme gibi egzersizlerde yaşanmazken koşma, at binme gibi egzersizlerde sıkça görülür.

Dalak Ağrısı hakkında hazırlamış olduğum detaylı yazıma geçiş yapmak için https://doktordanhaberler.com/dalak-agrisi/ adresini ziyaret ediniz.

Dalak şişmesi olarak bilinen durum her zaman dalakla ilgili olamayabilir. Karaciğer ve diyaframın da bunda etkili olduğu düşünülmektedir. Ortaya nasıl çıktığı tam olarak bilinmese de tetikleyen bazı unsurlar ve nasıl geçirileceği bilinmektedir.

Dalak Şişmesi Neden Olur?

Dalak şişmesi olarak bilinen durumun gerçek nedenleri tam olarak bilinmiyor. Fakat bu konu hakkında birçok teori mevcut. Bazı uzmanlara göre kaburganın altında hissedilen ağrı ya da kramp karın duvarının içinde sıçrayan kuvvetlerden kaynaklanır. Temel olarak mide, dalak ve karaciğer gibi organlar vücut zıpladıkça birbirine çarpar. Böylece sinirlerde bağ dokusu gerilir ve ağrıya neden olur.

Bir başka görüşe göre de alışık olunmayan bir egzersiz sırasında karaciğere ya da dalağa akan kan artar ve bu da ağrıya neden olur. Egzersizi yaparken kalp hızındaki artış karaciğere ekstra kırmızı kan hücresi gönderir bu da geçici genişlemelere neden olur.

Diğer yandan kandaki kalsiyum, potasyum ya da sodyum gibi elektrolitlerin dengesiz olması benzer sorunlar oluşturabilir. Midenin fazla dolu olması da diyaframı etkileyerek ağrıya neden olabilir.

Dalak Şişmesi Belirtileri

Dalak şişmesi olarak bilinen durum genellikle alışık olunmayan düzeyde efor sarf edildiğinde meydana gelir. Sorun daha çok koşma, at bitme gibi egzersizleri yaparken ortaya çıkar. Düzensiz aralıklarla halı saha maçı yapan arkadaş gruplarında ortaya çıkabilir.

Dalak vücudun neresindedir başlıklı yazıma göz gezdirmenizi öneriyorum. Göz gezdirmek için hemen https://doktordanhaberler.com/dalak-vucudun-neresindedir/ adresini takip ediniz.

Durum, sol alt kaburganın altında hissedilir. Bazen bölgede bir şişlik gibi fark edilir ve dokunulduğunda ağrı ortaya çıkar. Bazen kramp, spazm ve ağrı şeklinde ortaya çıkar. Belirtiler aynı şekilde efor sarf etmeye devam edilirse artar. Hissedildiğinde mümkünse yavaşlamak, doğru nefes almak gerekir. Geçmiyorsa aktiviteyi bırakıp kısa süre dinlenmek önerilir. Bazı durumlarda belirtilerin soğuk hava şartlarında daha sık yaşandığı gözlemlenmiştir. Düzenli ve ritimli nefes almak ise ağrıyı önlemeye yardımcı olur.

Koşarken Dalak Şişmesi Neden Olur?

Dalak şişmesinin temel nedeni tam olarak saptanamamıştır. Yüksek efor gerektiren aktivitelerde kalbin hızlı atması ve karaciğer, dalak gibi organlarda fazla kan gitmesi yaygın teorilerdendir. Bunun dışında dolu mide ile antrenman yapmanın diyaframı etkilediği ve ağrıya neden olduğu düşünülebilir. Son olarak da koşarken mide, dalak ve karaciğer gibi organların birbirine çarpmasından kaynaklı bir ağrı yaşanıyor olabilir.

Fakat bu durumu yaşayan kişiler gözlemlendiği zaman bazı faktörlerin ağrıyı tetiklediği görülür. Yoğun egzersizden hemen önce mideyi fazlaca doldurmak bunlardan biridir. Özellikle sindirimi zor yiyeceklerle midenin doldurulması ağrı ihtimalini arttırır. Aynı şekilde hemen önce fazla sıvı tüketmiş olmak da benzer etkiler ortaya çıkarır. Özellikle yüksek şeker ve yağ içeren yiyecek- içeceklerin ağrıya neden olduğu gözlemlenir. Bunlara örnek olarak meyve suları ve süt ürünleri verilebilir. Diğer yandan genel olarak az ve düzensiz spor yapan kişiler hazırlıksız olarak koşma gibi aktiviteler yaptığında bölgede ağrı hisseder. Isınmadan ve yeterince esnemeden spor yapmak, alışık olunandan çok daha ağır egzersizler yapmak, yoğun rekabet ve soğuk havada spor yapmak bu durumun gözlemlenen nedenleridir.

Spor Yaparken Dalak Şişmesi Nasıl Önlenir?

Uzmanlar dalak şişmesi denen ağrı ve kramp durumunun önüne geçmek için birçok etkene vurgu yaparlar. Bunlardan ilki aktiviteden hemen önce midenin doldurulmasıdır. Dolu mideyle çalışmak önerilmez. Özellikle şekerli veya yağlı yiyecekler tercih edilmemelidir. Aktiviteden hemen önce çok fazla sıvı tüketmemiş olmak gerekir. Ortalama 3 saat öncesinden itibaren yemek yememek önerilir. Aktiviteden hemen önce ve aktivite sırasında 1- 2 yudum su içmek yeterli olur. Hiç su içmemek ise dehidrasyona neden olabilir, bu yüzden önerilmez.

Ağrıyı önlemede nefes almanın önemi büyüktür. Özellikle koşu yaparken birkaç dakika için hızı düşürmek ve nefese odaklanmak gerekir. Koşunun genelinde ritme uygun ve doğru nefes almak önemlidir. Hızı zaman zaman azaltmak nefes ve koşu ritmini düzenlemeyi kolaylaştırır. Derin ve doğru nefesler almak ağrıyı önediği gibi egzersizin verimliliğini de arttırır.

Diğer bir konu iyi ısınmak ve esnemektir. Ağrının ortaya çıkabileceği yan gövde kısmını aktiviteden önce germek faydalı olur. Bunun en iyi yollarından biri kolları başın üzerine kaldırarak beli sağa ve sola doğru eğmektir. Aynı şekilde daha fazla ve düzenli şekilde karın ve sırt egzersizleri yapmak bu sorunu azaltır. Birden bire yüksek efor gerektiren aktiviteye girişmek bunun gibi pek çok soruna neden olabilir. Bu yüzden düzenli aralıklarla spor yapmak, aktiviteyi yavaş yavaş yavaş arttırmak ve ısınmadan spora başlamamak gerekir.

Dalak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Dalak şişmesinin tedavisi çok basittir. Aktivite halindeyken, koşarken gövdenin yan taraflarında ağrı hissediliyorsa aktiviteyi yavaşlatmak gerekir. Yavaşlarken bir yandan da nefes alış verişi düzene sokmak önemlidir. Bu şekilde geçmiyorsa aktiviteyi bırakmak ve bir süre dinlenmek gerekir. Bu ağrı dinlenerek, aktiviteyi bırakıp düzenli nefes alarak dakikalar içinde geçer.

Dalak Nakli Mümkün mü? Merak edilen sorular için hemen https://doktordanhaberler.com/dalak-nakli/ adresini takip ediniz.

Herhangi bir hastalıktan kaynaklanmadığı ve genelde herhangi bir hastalığa neden olmaz. Geçici bir durumdur. Bu yüzden herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez. Doktora görünmeyi gerektirecek bir sorun değildir. Dinlenmek dışında başka bir tedavi yöntemi de yoktur. Fakat önlemeye yönelik bazı tedbirler alınabilir. Bunlar koşmadan önce ısınmak, germe ve esneme hareketleri yapmak, midenin dolu olmamasına dikkat etmek, birden bol miktarda su ve sıvı tüketmek yerine aralıklarla az miktarda su içmek şeklinde özetlenebilir. Düzenli spor alışkanlığı olan kimselerde bu durum daha seyrek yaşanır.

Dalak Şişmesi Zararlı Mıdır?

Dalak şişmesi olarak adlandırılan sorun çeşitli tetikleyici unsurlara sahip kişilerde ortaya çıkar. Fazla efor gerektiren aktiviteler yaparken gövdenin yan kısımlarında ve kaburganın hemen altında ağrı şeklinde ortaya çıkar. Aktiviteyi yavaşlatma, düzenli nefes alma ya da dinlenme gibi yöntemlerle de kısa sürede geçer. Ortaya çıktığında farklı bir hastalığa neden olmaz. Farklı bir hastalıktan da kaynaklanmaz. Bu açıdan bakıldığında sağlıkta kalıcı bir soruna neden olmaz. Fakat egzersizin tamamlanamamasına, verimli çalışamamaya ve gerekli aktiviteyi yapamamaya neden olur. Bu yüzden üstte belirtilen önlemlere dikkat etmek önem taşır. Vücut aktivitesine birden başlamak yerine öncesinde ısınmak en bilinen yöntemdir.

Dalak Büyümesi ile Şişmesi Aynı Şey mi? Detaylı yazımı okumak için hemen https://doktordanhaberler.com/dalak-buyumesi/ adresini ziyaret ediniz.

Dalak Şişmesi Kaç Gün Sürer?

Dalak şişmesi günler sürmez. Hissedildiğinde aktiviteyi yavaşlatılır ya da dinlenme haline geçilir ve düzenli nefesler alınır. Bu şekilde dakikalar içinde hissedilen şişlik, ağrı ve kramp ortadan kalkar. Bu sorun en fazla yarım saat sürer. Ardından durum normal seyrine döner. Eğer gövdenin yan kısımlarında günler süren bir ağrı, şişlik ve kramp varsa bu başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden doktora görünmek daha faydalı olur.

Aklınıza takılan hususları yorum olarak sorarsanız cevaplamaya çalışacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın