Dalak ağrısı, midenin arka tarafında ve sol hipokondriyum olarak da bilinen karnın sol üst bölümünde görülen bir durumdur. Dalak göğüs kafesinin altında bulunması sebebiyle dokunmakla hissedilmeyen bir organdır. Hastalık durumunda veya diğer anormal koşullarda dalak dokunulabilir hale gelebilir ve çoğu zamanda ağrılıdır. Bu ağrı dalak hasarı, dalak büyümesi (splenomegali), dalak rüptürü gibi çeşitli patolojik durumların varlığını işaret edebilir. Dolayısıyla dalaktan kaynaklanan ağrılarda son derece dikkatli olunmalıdır.

İçerik Başlıkları
Dalak Ağrısı Nerede Hissedilir?
Normalde dalak hasarı bulunduğu konum itibariyle kolay oluşabilen bir durum değildir. Bunun sebebi göğüs kafesi gibi güçlü bir yapı tarafından korunuyor olmasıdır. Tüm bunlara rağmen bazı hastalıklar, trafik kazaları ve bir takım travmalar neticesinde zarar görebilir.

Dalak ağrısı en çok karnın sol tarafında hissedilir. Genellikle sol alt karın bölgesinde hissedilebilen dalak ağrısı sol üstte de hissedilebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus ağrının yerinin biliniyor olması hangi organdan kaynaklandığı hakkında % 100 doğru bilgi sağlamaz. Dalak ağrısı nereye vurur şeklinde bir sorunun cevabı kesinlikle karın sol alt bölgesidir diye bir bilgi vermek doğru olmaz. Midenizde oluşan bir problem nedeniyle de aynı bölgede ağrı hissedilebilir. Bunun en doğru şekilde belirlenmesi için hekiminize muayene olmalı ve onun direktifleri doğrultusunda gerekli tetkik ve tahlilleri yaptırmalısınız.
Dalak Ağrısı Nasıl Anlaşılır?
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var : Dalak ağrısı hekiminize muayene olmadan tek başınıza % 100 isabetle tespit edebileceğiniz bir şey değildir. Bu ağrıyı tam olarak tanımlayabilmek ve tespit edebilmek için dalak ağrısı belirtileri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak gerekir.
İlk etapta vücudunuzda ortaya çıkan ağrının lokalize edilmesi gerekir. Lokalizasyon işlemi sonrasında olası diğer organ ağrılarıyla beraber düşünülmeli ve fikir yürütülmelidir. Eğer şiddetli dalak ağrısı varsa ve üşüme, bulantı, kusma, yüksek ateş, yorgunluk ve göğüs ağrısı da eşlik ediyorsa tehlike çanları çalıyor demektir. Bu tip bir durumda derhal bir sağlık profesyoneline başvurmalısınız.
Sonuç olarak dalak ağrısını bir sağlık profesyoneli tarafından gerekli muayene, tetkik ve tahliller yapılmadığı sürece anlayamayız.
Dalak Ağrısı Neden Olur?
Dalak ağrısı nedenleri hususunda biraz dikkatli davranmak gerekir. Günlük hayatı etkilemeyen basit nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi hayatı tehdit edici durumlar sebebiyle de görülebilir. Şimdi dalak ağrısı sebeplerini başlıklar halinde inceleyelim.
Dalakta Ortaya Çıkan Enfeksiyonlar
Dalak ağrısına sebebiyet veren mikroorganizmalar genellikle virüs, bakteri veya mantar kökenli canlılardır. Viral bir hastalık olan mononükleozis, parazitik bir hastalık olan toksoplazmozis, bakteriyel bir hastalık olan frengi gibi patolojik durumlar doğrudan veya dolaylı olarak dalakta ağrı görülmesine neden olurlar.
Dış Etkenler Nedeniyle Dalağın Parçalanması
Tıbbi bir acil durum olarak değerlendirilen dalak yırtılması ya da dalak parçalanması zamanında ve yeterli bir biçimde müdahale edilmediğinde tehlikeli hal alabilen bir durumdur. Dalağın parçalanması kavramı dalağın kapsülünün yırtılması ile başlar. Kapsül yırtılınca dalak içerisinde damarlar yoluyla gelen kan vücut içine yani abdominal boşluğa yayılır. Dolayısıyla bir iç kanama ortaya çıkmış olur.
Dalak herhangi bir travmaya uğramış ve hasar görmüştür ancak yırtılmamış olabilir. Bu tip durumlarda çok tehlikelidir. Çünkü dalak hasar görmüştür ve en ufak ikinci bir travmada yırtılma olasılığına sahiptir.
Çok Çalışmaya Bağlı Olarak Dalağın Büyümesi
Dalak büyümesi çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tedavi altına alınması ve kalıcı hasarların önlenmesi için altta yatan patolojik durum tespit edilmelidir. Dalağın en dış kısmında bulunan kapsülü sayesinde çok çok büyük seviyelere kadar büyüyebilir. Bir anda olmadığı sürece dalak kolay kolay patlamayacak ve yırtılmayacaktır.

Portal hipertansiyon, sklerozan kolanjit, kistik fibrozis, romatoid artrit, endokardit, siroz, lösemi, niemann pick hastalığı, hodgkin lenfoma gibi hastalıklar nedeniyle dalak büyümesi ya da tıp dünyasında bilinen adıyla splenomegali ortaya çıkabilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayınız.
Hamilelik Döneminde Dalak Ağrısı
Hamilelikte dalak ağrısı da yine normal dönemlerde ortaya çıkan dalak ağrısı şikayetiyle benzer nedenlerle ortaya çıkmaktadır ancak bu dönemde ortaya çıkan bir ağrı farklı hastalıklarla veya gebeliğe özel bir durumla yakından ilişkili olabilir.

Bu noktada gebelikte dalak ağrısı için mutlaka kontrole gittiğiniz hekiminize bilgi vermelisiniz. Hekiminiz mauyenesi sonrasında tetkik ve tahliller yapabilir. Ayrıca gerekli gördüğü durumlarda kadın doğum bölümüne ve diğer bölümlere sevk edebilir. Lütfen bu durumu ihmal etmeyin ve sağlık profesyonellerinden destek alın.
Dalak Ağrısı için Hangi Doktora (Hangi Bölüme) Gidilir?
Dalak bölgesinde ortaya çıkan ağrıların araştırılması, altta yatan bir hastalık olup olmadığı, başka hastalıklarla beraberlik gösterip göstermediği gibi durumların araştırılması için mutlaka bir sağlık profesyonelinden destek alınmalıdır.
Bu noktada başvurulması gereken bölüm Genel Dahiliye polikliniğidir. Bu şekilde ağrılarınız mevcutsa hemen dahiliye polikliniği hekiminden randevu almalısınız. Randevunuza gittiğinizde hekiminiz önce tıbbi öykünüzü sorgulayacaktır. Ardından fizik muayene yapacak ve bazı kan tahlili değerlerinize bakmak isteyecektir.

Tüm bu sürecin ardından dalak ağrınızın nedenleri ve başka hastalıklarla ilişkisi açıklığa kavuşacaktır. Bu süreçte hekiminizin sizi başka bölümlere sevk edebileceğini unutmayınız. Bu noktada dalak hastalıkları için hangi bölüme gidilir başlıklı detaylı yazımı okumanızı şiddetle öneriyorum. Şimdi sizden gelen bazı sorulara cevaplar vermeye çalışalım.
Dalak Ağrısı Sırta Vurur mu?
Vücudumuzun pek çok bölgesinde zaman zaman ağrılar ortaya çıkabiliyor. Aslında bu ağrılar biz hekimler için çok iyi birer belirteçtir, vücudun alarm sistemi gibidir. Önceki başlıklarda belirttiğim gibi dalak ağrısı sıklıkla karnın sol bölgesinde hissedilir ancak bu karnın sağ bölgesinde ya da sırtta hissedilmeyeceği anlamı taşımaz.
Dalak ağrısı ilişkili olduğu diğer hastalıklara bağlı olarak sırtta hissedilebilir ama bunun net bir şekilde belirlenebilmesi için mutlaka bir hekime başvurmalısınız. Muayene bilgilerine sahip olmadan söylenebilecek tek şey dalak ağrısının sırta vurması ender görülen bir durum olduğudur.
Dalak Ağrısının Şifalı Bitkilerle Tedavisi
İnternette adı geçen onlarca kürün dalak ağrısı bitkisel tedavisi için faydalı olduğu tarzından bilgiler mevcuttur. Bu bahsi geçen kürlerin birçoğu dalak sağlığı için oldukça önemli olan besinlerdir ancak bunları kullanmadan önce mutlaka hekiminize bilgi vermelisiniz.

Bu bitkisel kürlerin bilinçsiz kullanımı veya günlük hayatta kullandığınız ilaçlarla etkileşimi hakkında fikir sahibi olmayabilirsiniz. Dolayısıyla hekiminizden bağımsız olarak herhangi bir bitkisel kür kullanmamanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır.
Dalak ağrısı konusunda merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 4 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 8 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)
Merhaba doktor bey
Ben 68 yaşındayım sol kaburgamın alt kısmında ara ara geken sancılar hissediyorum dalak ağrısı olabilirmi safra kesesm yok biraz da mide sorunlarım var
Şu aralar doktora gitmeye de korkuyorum Ağrı kesici alınca rahatlıyorum. Sizce ne yapmalıyım
Cevaplarsanız sevinirim
Melahat özbek
Merhabalar Melahat Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Bahsettiğiniz bölgede dalak ve mide organları var ancak yansıyan ağrı dediğimiz bir durumda söz konusu. Örneğin sağ taraftaki organların ağrısı sol tarafa yansıyabiliyor. Siz sol tarafta hissederken ağrının kaynağı sağda olabilir. Anlattığınız durum hakkında net bilgi verebilmem için karın muayenenizin yapılması, kan tahlillerinizin görülmesi gerekiyor. Bu nedenle derhal aile hekiminizden randevu alıp muayene olmaya gidiniz. Daha sonra bilgileri benimle paylaşırsanız durumunuz hakkında konuşuruz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.