Dalak Kanseri Öldürür mü?Tedavisi Var mı?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dalak karnın sol üst kısmında bulunur ve lenfatik sistemin bir parçası olarak görev yapar. Dalak kanseri buradaki hücrelerin anormal gelişip çoğalmasıyla oluşur. Dalakta başlayan kanser birincil, başka bir yerde başlayıp dalağa ulaşan kanser ikincil olarak adlandırılır. Bunların ikisi de nadir rastlanan durumlardır. Genellikle dalaktaki kanser lenfatik sistemi etkileyen bir lenfomadır. Benzer şekilde başka bir kan kanseri türü olan lösemi dalağı etkileyebilir. Kimi zaman burada lösemi hücreleri toplanır ve birikir.

dalak kanseri olumcul mudur
Dalak kanseri nadir görülen hastalıklardan birisidir.

Dalak kanseri için uygulanan bir tarama testi yoktur ve hastalık belirti vermeden ilerleyebilir. Hastalığı teşhis etmek için çeşitli yöntemler bulunur. Bunlardan en kesin olanı dalaktan küçük bir doku örneği alınarak incelenmesidir (biyopsi). Fakat bu girişimsel bir yöntem olduğu için ilk seçenek değildir. Öncelikle hastada ortaya çıkan belirtiler ve hastalık öyküsü değerlendirilir. Ultrason, tomografi gibi yöntemlerle bölgenin görüntüleri elde edilir. Gerekirse başka tetkikler uygulanır. Kansere dair kuvvetli şüphe duyuluyorsa biyopsi istenir.

Dalak Kanseri Ölümcül müdür?

Dalak kanseri nedeniyle hayati tehlike yaşamak kanserin türüne, hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Dalağı etkileyen kanser türü genellikle lenfomadır. Beyaz kan hücrelerinden olan lenfositlerde oluşur. 2. veya 3. evrede dalağa bulaşabilir.

Lenfomanın iki farklı türü vardır, bunlar Hodgkin ve Hodgkin olmayan şeklindedir. Hodgkin türü lenfoma ilk ve ikinci evrede teşhis edilirse yaşama oranı %90’dır. Bu oran üçüncü evrede %80, dördüncü evrede %65’tir. Hodgkin olmayan lenfoma ilk ve ikinci evrede teşhis edilirse yaşama oranı %65- 70’tir. Üçüncü ve dördüncü evrede ise bu oran %50’dir.

Dalağı etkileyen ya da dalakta oluşan kanserlerde, diğerleri gibi, erken teşhisin önemi büyüktür. Hastalık yayılmadan müdahale etmek daha kolay ve başarılı bir tedavi sürecinin önünü açar.

Dalak Kanseri Belirtileri

Dalaktaki kanserler türlerine, evrelerine göre farklı belirtiler verebilir. Kanser dalakta başlamışsa bu durum genişlemeye neden olabilir. Genişlemiş dalak söz konusuysa karnın sol üst tarafında ağrı oluşabilir. Sık sık enfeksiyon geçirme ve anemi görülebilir. Vücudun kolayca kanadığı gözlenebilir, vücuda yorgunluk hâkim olabilir. Peki dalak vücudun hangi bölümündedir?

Başka yerde doğan bir kanser dalağı etkilediyse lenf düğümleri büyüyebilir. Fakat bu durum sadece kanserin belirtisi değildir. Bir enfeksiyon sonucu da kulak arkası, koltuk altı gibi bölgelerde lenflerin şiştiği görülebilir. Belirtinin neyden kaynaklandığı yapılan tetkiklerle ortaya çıkar. Diğer belirtiler ise yüksek ateş, terleme, titreme, ani kilo kaybı, karında şişme, göğüste ağrı ve basınç, öksürük ve nefes darlığı olabilir. Dalak kanseri bir süre belirti vermeden de gelişebilir.

Dalak Kanseri Neden Olur?

Dalaktaki bir kanser çoğu zaman dalakta başlayan bir durum değildir. Başka bir kanserin dalağı etkilemesiyle oluşmuştur. Bu da genellikle lenfoma ya da lösemidir. Fakat nadiren meme kanseri, melanom ve akciğer kanseri dalağa doğru yayılabilir.

Lenfomanın ortaya çıkma ihtimalini arttıran birçok etken vardır. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Genellikle ileriki yaşlarda görülür. Bağışıklık sistemini kötü etkileyen bir hastalığın olması oluşma ihtimalini arttırır. Epstein- Barr virüsü veya H. Pylori bakterisi enfeksiyonlarını geçirmiş olmak da benzer şekilde lenfoma riskini arttırır.

Dalağı etkileyebilen bir diğer kanser de lösemidir. Lösemiye yakalanma ihtimalini arttıran birçok etken bulunur. Bunların başında sigara içmek gelir. Zararlı kimyasallara maruz kalmak ya da daha önce radyoterapi ve kemoterapi almış olmak lösemi riskini arttırır. Diğer risk faktörleri ise genetik yatkınlık ve down sendromu gibi durumlardır.

Dalak Kanserinin Tedavisi Var mı?

Dalak kanserinin ya da dalağı etkileyen kanser türlerinin çeşitli yöntemlerle tedavisi gerçekleştirilebilir. Neredeyse tüm kanser türlerinde tedavinin birincil yöntemi kanserli dokunun ameliyatla çıkarılmasıdır. Dalaktaki kanser dokuları da dalağın tamamını çıkararak ya da sadece kanserli dokunun tamamını çıkararak tedavi edilir. Bu işlemler hastanın durumuna göre kapalı ya da açık cerrahi ile gerçekleştirilebilir.

Kanserin türüne göre ek olarak başka tedaviler de gerekebilir. Bunlar kemoterapi, radyoterapi gibi yaygın olarak uygulanan tedaviler olabilir. Bunların dışında tümörü hedefleyen ilaç tedavileri, kök hücre tedavileri şeklinde olabilir. Kök hücre tedavisi temelde sağlıksız kemik iliğinin sağlıklı kemik iliğiyle değiştirilmesi için uygulanır.

Diğer yandan cerrahiye alternatif olarak dış ülkelerde uygulanmaya başlayan bir yöntem de vardır. Bu yöntemde insan yapımı antikorlar ile belirtiler azaltılır. Uygun olan hastalarda ameliyat kadar etkili ve kolay uygulanan bir yöntemdir.

Dalak Kanseri Beklenen Yaşam Süresi

Dalak kanseri ya da dalağı etkileyen kanserlerde hastanın yaşam süresini tahmin etmek güçtür. Hastalığın evresi, yaygınlığı, hastanın genel sağlık durumu göz önüne alınsa dahi bunu söylemek pek mümkün olmaz. Hastalık erken evrelerde teşhis edildiğinde ve doğru yöntemlerle tedavi edildiğinde başarı oranı oldukça yüksektir. Hastalıktan kurtulma ve yaşama devam etme ihtimali erken teşhis ile artar. Sağlıktaki son gelişmelerle ileri evrelerdeki kanserler için de çözümler geliştirilmiştir. Bu hastalar da tedavilerini tamamlayarak hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilir. Fakat erken evrelere göre daha uzun tedavi süreçleri yaşanır. Hasta için daha zor ve karmaşık dönemler baş gösterir.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın