Askerlik için Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Askerlik için sağlık raporu 2023 yılı itibariyle askerlik vazifesini gerçekleştirmek isteyen Türk vatandaşlarının almak zorunda olduğu bir rapordur. Bu rapor sayesinde kişinin çürük olarak tabir edilen askerliğe elverişli olunmadığı anlamı taşıyan durumda mı yoksa askerliğe elverişli durumda mı olduğu tespit edilir. Raporda herhangi bir sağlık problemi tespit edilemeyen kişiler için “askerliğe elverişlidir” ibaresi yer alır. Bu yazımda asker muayenesi ve askerlik raporu hakkında detaylı bilgiler vereceğim. Öncelikle yol haritamızı çizelim:

  1. Belirli bir yaşa ve erişkinliğe gelmek
  2. Askerlik raporu için başvuruda bulunmak
  3. Askerlik muayenesinden geçmek
  4. Askerlik raporunu almak
  5. Askere gitmek

Kimler Askerlik için Sağlık Raporu Alabilir?

Askerlik vazifesini icra edebilmek için almamız gereken sağlık raporu her isteyen kişiye verilmez. Öncelikle bazı şartları sağlıyor olmamız gerekmektedir. Bu şartların en başında askerlik için uygun yaşa gelinmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumu askerlik çağına girmek olarak ifade etmekteyiz.

Askerlik çağına giren her yetişkin erkek birey Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre askerlik yapmakla yükümlüdür. Şimdi bu bahsettiğim şartları sağlayan bireyler için başvuru kısmına geçelim.

Askerlik Sağlık Raporu Başvurusu

Askere gitmek isteyen vatandaşlar “yükümlü” olarak tanımlanır. Yükümlüler bir sağlık kurumuna başvurmadan önce mutlaka e-devlet şifresini almış olmalıdır. E-devlet üzerinden askerlik başvurusunu tamamlayan kişiler süreci başlatmış olur. Haydi hayırlı olsun 🙂

Süreç başladığında aile hekiminizin ekranına sizin muayene edilebileceğiniz bilgisi düşer. Eğer bu süreci başlatmadan aile hekiminize giderseniz muayene olamazsınız. Çünkü aile hekiminize sistem uyarı verecek ve muayeneyi yaptırmayacaktır.

Askerlik görevini yapmak isteyen vatandaşlar ilk önce bir sağlık kurumuna başvurmalıdır. Bu başvuru iki farklı kuruma yapılabilir. Bunların dışında askerlik sağlık raporu verilmesi söz konusu değildir. İşte o kurumlar:

  1. En yakın aile sağlığı merkezi
  2. Aile sağlığı merkezine ulaşılamıyorsa askerlik şubesinin yönlendirdiği sağlık kurumu

Aile sağlığı merkezlerinde bu raporu alabilmek için kendi aile hekiminizden randevu almalısınız. Kendi aile hekiminiz dışında diğer aile hekimleri bu raporu size veremez. Sık sorulan sorulardan bir tanesi de farklı bir ilde askerlik raporu alabilir miyim olmaktadır. Aile hekiminizin olduğu yer dışında farklı bir aile hekiminin size bu raporu düzenleme yetkisi bulunmamaktadır.

Randevu aldıktan sonra e-devletten kişisel sağlık bilgi formunu mutlaka dolduruyoruz. Bu formu nasıl dolduracağınızı bilmiyorsanız hemen kişisel sağlık bilgi formu nasıl doldurulur başlıklı yazıma göz atınız.

askerlik sağlık raporu
Askere gitmek için gereken sağlık raporunu nereden alacağınızı bilemeyebilirsiniz.

Peki bu durumda ne yapmalıyım dediğiniz duyar gibiyim. Bu durumda aile hekimliği kaydınızı en yakın toplum sağlığı merkezinden ya da e-devlet üzerinden yeni bulunduğunuz ile taşımalısınız. E-devlet ya da e-nabız üzerinden aile hekiminizi değiştirmek için Aile Hekimi Değiştirme (turkiye.gov.tr) bağlantısını takip ediniz. Bu işlemlerden sonra aile hekiminizden randevu alarak muayene olmaya gidebilirsiniz. Muayene olmaya gitmeden önce yine mutlaka e-devlet üzerinden askerlik başvurusu formunu doldurmuş ve çıktısını almış olmanız gerekmektedir. Bunun için Yoklama Başvurusu (turkiye.gov.tr) bağlantısını takip edebilirsiniz.

Askerlik Muayenesi Nasıl Yapılır?

Askerlik muayenesinde hekim tarafından bakılması gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler her hekim tarafından birebir aynı bakılmaz. Her hekimin muayenesi kendine özgüdür. Bir içeceği bardaktan içmek, şişeden içmek ya da pipetle içmek gibi düşünebilirsiniz. İşin özünde bakılan kriterler aynıdır.

Askerlik muayenesinde ilk önce hekim hastasını genel olarak gözlemler. Lafı çok fazla uzatmadan askerlik muayenesinde nelere bakılıyor sıralayalım.

  1. Boy ve kilo durumu
  2. Uzuvlarda bir eksiklik olup olmadığı
  3. Vital bulgular dediğimiz temel hayati değerler
  4. Görme ve işitme durumu
  5. Kan grubu bilgisi
  6. Alkol veya madde bağımlılığı olup olmadığı
  7. Psikiyatrik bir rahatsızlık olup olmadığı
  8. Ortopedik bir rahatsızlık olup olmadığı
  9. Ek bir ilaç kullanılıp kullanılmadığı
  10. Ek bir hastalık olup olmadığı

Aile hekiminiz bu bahsi geçen temel kriterlerin veya muayenesinden elde ettiği veriler ışığında sizi uzman bir hekime yönlendirebilir.

Askerlik Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Aile sağlığı merkezinde yaptırmış olduğunuz muayene sonrasında iki farklı olasılık sizi beklemektedir. Bu olasılıkların ilki askerliğe elverişlidir ibaresinin geçtiği raporu almış olmanızdır. Askerliğe elverişli olmama durumunda aile hekiminiz sizi ileri tetkik ve tespit için kapsamlı bir kliniğe sevk edecektir.

Burada şunu belirtmekte fayda var. Aile sağlığı merkezlerinde çürük yani askerliğe elverişli olunmadığını belirten raporları alamazsınız. Aile hekimi askerliğe elverişli olmadığını düşündüğü hastalarını ileri kuruma sevk eder ve değerlendirilmesini ister. Bu kurumlar genellikle tam teşekküllü hastaneler olur.

Aldığınız “askerliğe elverişlidir” raporu ile en yakın askerlik şubesini başvuruyorsunuz. Hepsi bu 🙂 Dilerseniz sağlık raporlarını anlattığım sağlık raporu başlıklı genel yazıma da bağlantıyı takip ederek göz gezdirebilirsiniz.

Aile hekiminizden aldığınız rapor ile askerlik şubesine başvurduktan sonra süreç devam eder ve Sağlık Bakanlığı verileri ASAL ile paylaşır. İşlem tamamlanmış olur. Gözünüz aydın 🙂

Peki askerlik muayenesi sisteme ne zaman düşer? Bu da çok sorulan sorulardan birisi. Muayeneler e-devlete artık çok kısa süreler içerisinde düşüyor olsa da ortalama 1 iş gününde düşüyor diyebiliriz.

Askerlik için Sağlık Raporu: Ücretli mi, Ücretsiz mi?

Askerlik yapan vatandaşların sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de bu raporu alırken herhangi bir ücret ödenip ödenmediği hususudur. Hemen belirteyim:

Aile hekiminizden askerlik için alınan sağlık raporları tamamen ücretsizdir. Hiçbir ücret alınmamaktadır.

Askerlik raporuyla ilgili olarak yazımda yer almadığını düşündüğünüz veya sormak istediğiniz şeyleri alttaki yorumlar bölümüne yazarsanız saatler içerisinde cevap vereceğim. Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 14 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 30 Haziran 2021, 2 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Askerlik için Sağlık Raporu Nasıl Alınır?” üzerine 17 yorum

  1. merhaba hocam, ben yurtdisindayim ve yakin zamanda donecegim bir an once askerlik basvurusu yapmam gerekiyor ama saglik raporu almam lazim yurtdisinda nasil halledebilirim?

    Yanıtla
  2. Ben muayenemi oldum ve sisteme askere elverişlidir olarak girdi ve askerlik yerim açıklandı ama bana askere elevirişli raporununun çıktısını vermedi sisteme düşüyo gerek yok dedi benim tekrar muayene olmamı gerek

    Yanıtla
  3. Merhabalar Erhan Hocam;

    2.5 Yıldır Diyabet Hastasıyım E.11.9 Tip2 Diyabetüs Melütüs İlaç Kullanım Raporum var. Günde 4 Defa İnsülin ve Sinjardy 1000 MG İlaç Kullanıyorum. Madde 40 b 2 maddesi ile işlemlerin devam ediyor. Askerlik yapmam engelmidir?

    Yanıtla
  4. Dr Erhan Yavuz hocam saygılar ben askerliğimin bitimine son 20 gün kala aed raporu verildi bölük komutanı tarafından ölümle tehditlendim ve hiç bir psikiyatri sıkıntımda yok ve itiraz ettim 3 aylık psikiyatri değerlendirmesi sonucu gördüm patolojiye rastlanmamıştır askerliğe elverişli raporu aldım hakem hastaneye gönderildim ve hakem hastane de psikiyatriye görüştüm görüşme sonucu beni psikologa yönlendirdi psikologda bana 566 mmip testi yaparak 18 Şubatta sevk verdi sizce buda elverisli olur mu hocam bilgi verirseniz mutlu olurum 🙏☺️

    Yanıtla
    • Merhabalar Fatih Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Elverişli olup olmayacağına sizin muayene bilgilerinize vakıf olmadan net cevaplar veremem ancak benzer sonuç çıkacağını tahmin ediyorum.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Hocam peki bir sorum daha olacak 556 testi yapma amaçları ne o teste göre mi elverisli veriyorlar yoksa bana göre mi baya konuştuk teşekkür ederim

        Yanıtla
    • Merhabalar Oğuz Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastalığınızın durumuna göre değişmekle birlikte muhtemelen engel teşkil etmeyecektir ancak nihai sonuç muayene neticesinde belli olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Fırat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bildiğim kadarıyla rapor süresi askerlik süresine eklenir.
      Sağlıklı ve mutlu günler.

      Yanıtla
  5. Benim de Gözlerimde Titreme Var Aşırı Bide Panik Atak Var Merdiven den Cıktımğım Zaman Hemen Kalp im Carpıyor Sorun Olur mu Acaba ?

    Yanıtla
    • Merhabalar Emrullah Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz şikayetler askerlik için bazı sorunlar teşkil edebilir. Bunun için aile hekiminizden göz doktoruna veya psikiyatri doktoruna sevk alarak muayeneye gitmeniz gerekmektedir. Muayene sonuçlarına göre askerlik durumunuz değerlendirilecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Hocam Çok Özür Dilerim Sizden Rahatsız Ettigim İçin Hocam Göz Titremesi nin Tedavi si Bide Askerlik İçin Göz Titreme Derecesine Bakarlar mı Çünkü Benim Gözlerim Aşırı Titriyor

        Sorumu Cevapladıgınız İçin Çok Teşekkür Ederim 😀

        Yanıtla
        • Tekrar selamlar Emrullah Bey.
          Gözünüzde titreme varsa göz doktoru askerlik yapabilir onayı vermeden zaten askerlik için gerekli belgelerden olan askerlik yapmasında sakınca yoktur raporunu alamazsınız. Bu hususu aile hekiminize gittiğinizde mutlaka belirtiniz. Sevkinizi verecektir.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla

Yorum yapın