Akut Gastroenterit Reçetesi ve Acil Serviste Yaklaşım

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Acil serviste en sık karşımıza çıkan hastalıklardan bir tanesidir. Hastalar sıklıkla ishal şikayetiyle  başvururlar. Dikkat etmemiz gereken temel kurallar sıvı elektrolit dengesini korumak, beslenmenin sürdürebilir kalmasını sağlamak, doğrudan antibiyotik vermemek ve gerektiğinde antidiyaretik ve antiemetik ilaçların kullanılmasını sağlamaktır. Antibiyotikler çoğu zaman akut gastroenterit tedavilerinde faydasızdır.

Yetişkin Hastaya Yaklaşım

Hastanın öncelikle hemogramı istenir ve elektrolit bozuklukları tespit edilmeye çalışılır. Ağır dehidratasyon ve elektrolit bozuklukları varlığında hastaya ilk etapta kilosuna göre 500 ile 1000 cc SF takılır.  (Sıvı yüklemeden önce vital bulgular mutlaka kontrol edilmelidir. Ek hastalıkları ve yüksek tansiyonu olan hastalara sıvı yüklenirken dikkatli olunmalıdır.)

Şiddetli sancıları ve bulantısı varsa yine kiloya göre 500 ile 1000 cc SF içerisine Buscopan, Ulcran ve Metpamid atılarak verilir.

Rahatlayan hasta uygun reçete verilerek taburcu edilir. Reçete gastroenterite neden olan etkenlerin türüne göre belirlenir.

Bakteriyel Akut Gastroenterit Reçetesi

Cipro 500 mg 2×1 (5 gün boyunca kulanılmalıdır.)

Buscopan Plus tablet 2×1

Reflor Saşe 2×1

Paraziter Akut Gastroenterit Reçetesi

Flagyl 500 mg tablet 2×1 (10 gün boyunca kullanmalıdır)

Buscopan Plus tablet 2×1

Reflor Saşe 2×1

Çocuk Hastaya Yaklaşım

Hastanın öncelikle hemogramı istenir ve elektrolit bozuklukları tespit edilmeye çalışılır. Ağır dehidratasyon ve elektrolit bozuklukları varlığında hastaya ilk etapta kilograma 20 mg  (20mg/kg) gidecek şekilde izomix verilir. Şiddetli bulantı varlığında ondansetron grubu ilaçlar veya metpamid tercih edilebilir. Hastanın reçstesi yine hastalığa neden olan etkene yönelik verilir.

Bakteriyel Akut Gastroenterit Reçetesi

Bactrim Süspansiyon 400/100 mg ( 6 yaş altına 2×1 ölçek, 6-12 yaş aralığına 2×2 ölçek, 12 yaş üstüne 2×1 tablet verilir.)

Georal Poşet (Her dışkılamadan sonra 1 çay bardağı ile verilir.)

Calpol Süspansiyon

Paraziter Akut Gastroenterit Reçetesi

Flagyl 125 mg Süspansiyon günde kilograma 40 mg (40mg/kg/gün) olacak şekilde üç eşit dozda uygulanır. Tedavi süresi 10 gündür.)

Georal Poşet (Her dışkılamadan sonra 1 çay bardağı ile verilir.)

Calpol Süspansiyon

Bebek Hastaya Yaklaşım

Bebeklerde özellikle dehidrtasyon bulgularına dikkat edilmelidir. 4 gündür süren ishale ek olarak dışkıda kan görülmesi durumunda antibiyotik tedavisi gerekli olabilir. Bu hastalarda:

Reflor Saşe 2×1

Georal Poşet (Bebek her dışkısını yaptıktan sonra 1 çay bardağı ile verilir.Kusması durumunda beklenir ve tekrar verilr.)

Anne sütü almaya devam etmeli ve posası yüksek besinleri tüketmelidir.

Tüm burada yazmış olduğum bilgiler pratisyen hekimlere yönelik olup fikir verme amaçlıdır. Burada yazılan ilaçları kullanırken gelişebilecek olası yan etkiler ve hayati tehlikeler için tüm sorumluluğun sizde olduğunu unutmayınız !

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Akut Gastroenterit Reçetesi ve Acil Serviste Yaklaşım” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba doktor bey
    Oğlum akut parazit tedavisi gördü bu zaman zarfında bahsedilen ilaçları kullandım Gaita testi temiz üst solunum enfeksiyon şiddetli öksürük ve sulu ishal karın ağrısı hâlâ devam ediyor Kocaeli üniversitesi tıp fakültesi çocuk enfeksiyon hastalıkları bölüm başkanı Emin Arısoy danıştım muayene eden arkadaşlar serum takıp taburcu etti şimdi ne yapmalıyım bloğunuzda başarılarınız devamını dilerim

    Yanıtla
    • Merhabalar Gökhan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Recetenizde verilen ilaçları, verildiği süreye dikkat ederek, uygun doz ve sıklıkta kullanınız. Emin hocamın tedavilerine güvenebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler.

      Yanıtla

Yorum yapın