Reye Sendromu Nedir?
Reye Sendromu, karaciğer ve beyni etkileyen nadir görülen hastalıklardan bir tanesidir. Ortaya çıktığında ciddi seyir gösterir. Grip, su çiçeği gibi yakın zamanda enfektif bir hastalık geçiren çocuklarda daha sık görülme eğilimindedir. Halk arasında baş ağrısına neden olan grip gibi hastalıkların tedavisinde aspirin sıkça kullanılır.

2 yaşından büyük çocuklarda yasal olarak kullanımında bir sakınca olmayan bu ilaç eğer kullanıldıysa Reye sendromunun ortaya çıkma olasılığı yükselecektir. Bu nedenle çocuklarda ve gençlerde bu tip hastalıkların tedavisinde aspirin kullanılırken birkaç defa düşünülmeli veya bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır. Reye Sendromunda hayatta kalma oranı % 80’nin üzerindedir. Tarihçesine bakıldığında Reye Sendromuyla ilgili ilk veriler 1929 yılına dayanıyor ve ismini Dr. Douglas Reye ‘den alıyor.
Reye Sendromu Belirtileri
Reye sendromunun belirtileri çoğu zaman aspirin tüketiminden sonra ilk birkaç saat içerisinde başlangıç gösterir. İki yaşından küçük çocuklarda ilk belirtiler kusma ve diyaredir.
2 yaşından büyük çocuklarda ve gençlerde ise ilk semptomlar sürekli olarak kusma ve alışılmışın dışında bir yorgunluk halidir. Daha sonra ek bir takım belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bunlar :
- Hassas ruh hali ve agresif tutumlar
- Halüsinasyonlar ve yönelim bozuklukları
- Kol ve bacaklarda zayıflıklar
- Nöbet geçirme
- Bilinç düzeyinde bozulmalar
Tedavi uygulanmadığı bazı durumlarda komaya kadar ilerleyebilir. Doğal olarak acil tedavi gerekmektedir. Eğer grip veya su çiçeği geçiren çocuğunuz sürekli olarak kusuyorsa ve alışılmadık derecede uyuşukluk varsa derhal tıbbi yardım istemelisiniz.
Şimdi Reye Sendromu belirtilerini faz faz ve ilerleyiş sırasına göre inceleyelim.
- Evre 1
- Avuç içinde ve ellerde döküntülerin ortaya çıkması
- Geçmeyen kusma atakları
- Yorgunluk ve halsizlik
- Kabus görmeler
- Evre 2
- Stüpor
- Ventilasyon miktarının normalin üzerine çıkması
- Karaciğerde yağlanma bulguları
- Evre 3
- Koma durumu
- Beyin ödemi
- Solunumun durması durumu
- Evre 4
- Derin koma durumu
- Pupillerde devamlı dilatasyon
- Minimal düzeylerde karaciğer fonksiyon bozuklukları
- Evre 5
- Nöbetler
- Çoklu organ yetmezlikleri
- Ölüm
Reye Sendromu Nedenleri
Henüz Reye sendromunun nedeni tam olarak açıklığa kavuşmuş durumda değil ancak bu konuda kabul görmüş bazı görüşler var.

Eğer çocuğunuzda altta yatan yağ asidi oksidasyon bozukluğu mevcutsa grip, su çiçeği gibi hastalıklarda aspirin verildiğinde bu durumun reye sendromunu tetiklediği tespit edilmiş. Yağ asidi oksidasyon bozuklukları bazı enzimlerin yapılamaması nedeniyle vücutta birikimlerin olduğu bir hastalık grubuna verilen isimdir.
Reye Sendromu Risk Faktörleri
Aşağıda liste halinde vereceğim etkenlerin var olması durumunda bebeğinizde ya da çocuğunuzda Reye hastalığının ortaya çıkma olasılığı artacaktır:
- Grpi, su çiçeği veya diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarından birini geçiriyor olmak
- Altta yatan bir oksidasyon bozukluğuna sahip olmak.
Reye Sendromu Tanısı
Reye sendromunun teşhis edilebilmesi için spesifik bir test bulunmamaktadır. Hastalar spesifik test yerine yağ asidi oksidasyon bozuklukları açısından taranır. Bu tarama için kan ve idrar tahlilleri istenir. Karaciğer bozukluklarının ekartasyonu ve derin incelenmesi için karaciğer biyopsisi istenebilir. Karın üst tarafında ince bir iğne yardımıyla yapılan bu işlem tanıya yardımcıdır.

Daha ileri araştırmalar için bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme istenir. Ayrıca yapılan deri biyopsileride tanıya katkı sağlar. Ayrıcı tanıda sepsis, viral hepatitler ve ensefalitler akla getirilmelidir.
Reye Sendromu Tedavisi
Reye Sendromu ciddi bir hastalıktır ve acil tedavi gerektirebilmektedir. Tedavi sürecinde hasta mutlaka hastanede olmalıdır. Hatta ciddi vakalarda hastalar yoğun bakım ünitelerine alınarak tedavi edilirler. Temel tedavi mekanizması ortaya çıkan belirtileri ve komplikasyonları azaltmaya yöneliktir. Hastanede vital bulguları yakından izlenen hastalarda üç temel ilaç grubu kullanılır. Var olan sıvı ihtiyacının giderilmesi açısından iv yolla sıvı elektrolit çözeltileri verilebilir. Artmış intra kraniyal basınç tespit edildiğinde diüretik ilaçlar kurtarıcıdır. Karaciğer tutulumu söz konusu olduğunda ise kanama önleyici ilaçların kullanımı gerekebilir. Zamanında tedavi altına alınmayan hastalarda kalıcı beyin hasarı oluşabilir veya komaya girebilir.
Reye Sendromu Nasıl Önlenir?
Şimdi madde madde bu hastalığı nasıl önleyebiliriz konusuna değinelim.
- Çocuklara ve gençlere aspirin verilirken dikkatli olunmalıdır.
- Her ne kadar aspirinin 2 yaşından küçük çocuklarda kullanımı onaylanmış olsa da su çiçeği veya grip gibi hastalıklardan yeni çıkan bireylerde aspirin kullanımına dikkat edilmelidir.
- Çoğu hastanede küçük yaştaki çocuklar ve bebekler yağ asidi oksidasyon bozuklukları açısından taranmalıdır.
- Bilinen yağ asidi oksidasyon bozukluğu olan hastalar aspirin ürünlerini kullanmamalıdır.
- Bitkisel ilaçlar dahi kullanılacak ise mutlaka etiket aspirin etken maddesi açısından kontrol edilmelidir.
Reye Sendromu ve Aspirin
Reye sendromuna tetikleyici etki gösteren asprinin piyasa bilinen diğer isimleri şunlardır:
- Asetil salisilik asit
- Salisilik asit
- Asetil salisilat
- Salisilat
Yukarıda bahsetmiş olduğum risk faktörlerini taşıyan çocuklarınızda ilaç kullanırken etiketleri bu açıdan dikkatlice inceleyiniz.
[su_box title=”Reye Sendromu Mail Grubu” box_color=”#6fe767″]Bu konu ile ilgili herhangi bir tedavi veya ilaç keşfi gibi yeni bilgiler eklendiğinde anında haberdar olmak için Reye Sendromu Mail Grubumuza abone olabilirsiniz. [email-subscribers namefield=”no” desc=”” group=”reye”][/su_box]
Reye Sendromu Komplikasyonları
Zamanında tedavi edilmeyen Reye sendromu hastalığı vakaları bir takım komplikasyonların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir. Bunlar:
- Sıvı ve elektrolit bozuklukları
- Artmış intrakraniyal basınç durumu
- Diyabetes İnsipidus
- Uygunsuz ADH Sendromu
- Tansiyon düşüklüğü
- Kanama diyatezlerinde bozulma
- Pankreatit
- Solunum yetmezlikleri
- Hiperamonemi
- Aspirasyon pnömonisi
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
[su_button url=”//plus.google.com/share?url=//doktordanhaberler.com/reye-sendromu/” target=”blank” style=”flat” background=”#e91f34″ size=”8″ wide=”yes” center=”yes” desc=”Hemen Buraya Tıklayarak Google Plus Profilinizde Paylaşın.”]Gönderiyi Paylaşarak Bilginin Yayılmasına Öncülük Edin ![/su_button]