Nezle İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Nezle için Hangi Bölüme Gidilir?

Vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni burundan alırız. Havadan burnumuza giren bazı virüsler soluk borusuna yerleşir. Burnumuzda bulunan kıllar havadan gelen virüs ve mikropları süzse de bazı durumlarda bu virüsler soluk borusuna yerleşirler. Ortalama olarak kuluçka süreleri üç gündür ve soluk borusunu tıkarlar. Vücut ise bu duruma karşı tepsi vererek öksürme, hapşırma ve burun akıntısı gibi durumlar söz konusu olur. Nezle için hangi doktora gidilir ise nezlenin tedavi ile geçmesini isteyenlerin sorduğu bir sorudur.

nezle icin hangi doktora gidilir
Nezle için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Nezle Belirtileri Nelerdir?

Nezle her insanda aynı belirtileri göstermez. Bazı insanlarda belirtiler çok yüksek görülürken bazı insanlarda bu belirtiler hiç görülmeyebilir. Burada nezlenin oluşmasına neden olan virüsü vücudun nasıl yok ettiği önemlidir.

Bebeklerde oluşan nezle, iştahta azalmaya yol açar. Beslenirken zorlandığı görülür. Nefes almasında da değişiklikler görülür. Genel olarak sık ve hızlı nefes alırlar. Bu burun tıkanıklığı nedeni ile oksijenin tam olarak alınmamasından oluşabilir. Bebeklerde nezle nedeni ile ateşte yükselme görülebilir. Ancak yüksek ateş çoğu zaman görülmez. Bu belirtilerin dışında ağız kuruması, güçsüzlük, yüksek ateş gibi durumlarda başka hastalıklardan da şüphelenebilir.

Yetişkinlerde ise belirtiler hapşırma ve burun akıntısı olarak görülür. Boğazda kaşıntı hissi oluşturabilir. Bazı durumlarda kişilerde kusma da görülür. Ateş ilk zamanlarında yüksek olmakla birlikte zaman içerisinde ateşin düştüğü görülür. İshal ve iştahtaki düşüş görülebilen diğer belirtilerdir. Sağlıklı yetişkinler kısa süre içerisinde hastalığı atlatabilirler. Ancak bazı durumlarda nezle farklı hastalıklara dönüşebilir. Böyle durumlarda ise uzman bir doktora gidilmelidir.

Nezle için Hangi Bölüme Gidilmeli?

Genel olarak nezle kısa süreler içerisinde düzelebilmektedir. Ancak belirttiğimiz gibi uzun süren ve özellikle 10 günü aşan nezlelerde uzman doktora tedavi olunması önemlidir. Çünkü bu süreyi geçen nezlelerle birlikte yüksek ateş, balgam gelecek şekilde öksürük, kulakta ağrı ve işitmede azalma belirtileri kişinin bronşit veya zatürre olma ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.

Nezle için hangi doktora gidilir konusunda ilk başvuracağınız bölüm KKB yani Kulak Burun Boğaz bölümüdür. Bu bölümde alerjik nezle ve diğer nezle çeşitleri incelenerek gerekli tedavilere başlanmaktadır.

Nezle Nasıl Tedavi Edilir?

Nezlenin şiddeti çok ciddi olmadığı sürece kendiniz tedavi için bazı işlemler yapabilirsiniz. Bu konuda özellikle kış aylarında meyve ve sebze tüketimini artırmak vücudun direncini yükselterek burun yolu ile vücudumuza giren virüslerle daha rahat savaşmamıza zemin hazırlar. Bol sıvı tüketmekte oldukça önemlidir. Özellikle nezle olduğunuzda su tüketiminizi gözden geçirerek düşük olduğu zamanlarda su tüketimini artırmalısınız. C vitamini barındıran meyvelere daha çok yönelmelisiniz.

Eğer nezle için doktora başvurursanız doktorunuz bazı ilaçlar vererek nezlenin şiddetinin azalmasına yönelik tedavi uygular. Bu ilaçlar belirli bir süre sonra etkisini göstererek nezlenin ortadan kalktığı görülebilir. Ayrıca tedaviye destek olarak en büyük etkenlerden biri dinlenmektir. Enerjinizi toplayana kadar ağır işler yapmamanız ve belirli süreler dinlenmeniz hastalığı daha rahat atlatmanız için önemli bir faktördür.

Nezleden Nasıl Korunabiliriz?

Nezleden korunmanın en önemli şartı sağlıklı beslenmektir. Birey sağlıklı beslendiğinde vücudunda gerekli olan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemi güçlü olacaktır. Bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerde nezleye neden olan virüslerin vücut tarafından yenilmesi daha kolay olmaktadır.

Temizlikte nezleyi önlemede oldukça önemli noktalardandır. Özellikle toplumsal alanlarda bulunduktan sonra ellerin yıkanması, herkesin kullandığı eşyaları kullanmamak önemlidir. Nezle en çok kış aylarında görülen bir hastalıktır. Bu nedenle kış aylarında C vitamini destekli beslenmeye özen gösterilmelidir. Düzenli kullanılan bitki çayları da nezle oluşumuna engel olan unsurlar arasında gelmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın