Sinüzit için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sinüzit, aslında rahatsızlık adından ziyade; kafatası içinde yer alan göz arkaları, alın ve yanak gibi hava ile dolu boş alanlara verilen sinüs isminden türemek sureti ile hayat bulmaktadır. Bu yazımda sinüzit için hangi bölüme gidilir ve sinüzit için hangi doktora gidilir gibi sorulara cevaplar vereceğim. Haydi yazımıza geçelim.

Normal şartlar altında, herhangi bir problem olmadığı müddetçe, genellikle kişiler elbette ki sinüslerinden haberdar olmamaktadır. Ancak bir sorun doğduğu takdirde, yaşanan rahatsızlığa dayalı olarak hasta kimseler; sinüslerin yapısı hakkında bilgi edinmek ile birlikte, sinüzit hastalığı ile de yakından tanışmış olmaktadır.

Sinüzit için hangi bölümden randevu alınır? – Sinüzit hastalığı için hastanın durumuna göre randevu alınan bölüm değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla bütün sinüzit hastalarına sadece şu bölümden randevu almanız gerekiyor demek doğru olmayacaktır. Hangi bölümlere başvurmanız gerektiğini yazımın devamında paylaşacağım.

Sinüzit Hastaları Neden Hastaneye Başvurur?

Sinüzit hastaları, başları içinde yoğun bir ağırlık hissi taşımanın yanı sıra; ağrıya nefes alıp vermenin zorluğu da eşlik edebilmektedir. Genel olarak, bakteri, virüs ve hatta mantar gibi etkenlerden de kaynaklanabilmekte olan sinüzit; sinüslerin iltihap kapması sonucunda meydana gelmektedir. Eğer sinüs olarak isimlendirilen hava boşlukları, sürekli olarak iltihaplanmak sureti ile sıkıntılar doğuruyorsa ve asla iyileşme de görülmüyor ise; hastanın kronik sinüzit yaşamakta olduğu kabul edilmektedir.

Buna nazaran, oldukça kısa zaman dilimleri içinde iyileşme sürecinin görülmekte olduğu vakalar ise akur sinüzit olarak adlandırılmaktadır. Akut sinüzit türü, genellikle grip ve nezle gibi soğuk algınlığı türevi enfeksiyonlar ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Nerede ise her insanın, yaşamının bir evresinde yakalanmasının mümkün olduğu, oldukça yaygın bir biçimde gözlenen sinüzit hastalığı; çoğu kişi için son derece kısa bir sürede atlatılabildiği gibi, uzun süreli kronik sinüzit atakları ise ilaç tedavileri ile dahi sona erdirilememektedir.

sinüzit için hangi doktora gidilir
Sinüzit hastalığı için yeşil okları takip etmelisiniz.

Sinüs boşluklarının içinde birikmeye başlayan be hacim kaplayan sıvılar, çeşitli baş ağrıları ile yüz çevresinde basınç hissi gibi olumsuz etkilere yol açmakta; yanaklar, göz ve burunda şişme eylemi ile nefes darlığı gibi şikâyetleri de doğurmaktadır. Tüm bunlara ek olarak; yüksek ateş, halsizlik ve ağız kokusu gibi nadir görülen rahatsızlık faktörleri ile karşılaşmak da yine sinüzitin neden olduğu etkenler içinde yer almaktadır.

Sinüzit Hastalığı için Hangi Bölüme Gidilir?

Özellikle zikredildiği üzere kronik bir etki de barındırmakta olan ve kişilerin yaşam kalitesinin düşmesi hususunda, son derece etkili bir rol oynayan sinüzit hastalığının teşhis ve tedavisi için hastanelerin ilgili polikliniklerine başvurmak ve ilgili uzman hekimler tarafından muayene olunmak gerekmektedir.

Sinüzit için Hangi Polikliniğe Gidilir?

Öncelikle bu rahatsızlık için gidilmesi gereken bölüm ilk etapta aile hekimliğidir. Aile hekiminiz muayene sonrasında tedavi verebiliyorsa verecek aksi durumda sevkinizi sağlayacaktır. Sevk edilebilecek bölümlerin başında kulak burun boğaz gelmektedir. Bazı tahlil sonuçlarına bağlı olarak enfeksiyon hastalıkları bölümüne de başvurulabilir. Eğer durumunuzu yorum kısmından bana yazarsanız sizin için değerlendirip gitmeniz gereken en doğru bölümün söyleyeceğim.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 28 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 27 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Sinüzit için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 2 yorum

  1. Kranik sunuzutum var 1 kaç aydır gözde anıl bolgesinde şişlik var devam etmiyor geçiyor tabiki ilaçlarla göz kapağındaki şişlik sürekli tekrar ediyor elmacık kemiklerim de ağrı ve baş agrisida oluyor burun akıntısı hiç yok piskirma var sürekli ağız tavanında yara da oluşuyor hangi Dr gitmem gerekli şimdide teşekkür ederim hocam

    Cevapla
    • Merhabalar Ayşe Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu şikayetleriniz için ilk olarak aile hekiminize gidebilirsiniz. Eğer uzman bir hekime görünmek isterseniz dahiliye bölümüne gidebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın