Balgam sorunu birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir ve sıklıkla tek başına bir sağlık sorunu olarak yani bir hastalık olarak görülmemelidir. Çünkü balgam farklı bir sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkan bir belirtidir. Bu nedenle balgam ile ilgili sorun yaşayan bir kişinin balgama neden olan hastalığı araştırılmalıdır. Balgama neden olan sağlık sorunu belirlendikten sonra ise teşhis edilen hastalığa göre tedavi uygulanarak balgam sorunu da tedavi edilmiş olur. Peki, balgam için hangi doktora gidilir?
Uzmanlık Alanı | Açıklama |
---|---|
Aile Hekimliği | İlk başvuru noktası genelde burasıdır. |
İç Hastalıkları | Solunum sistemi sorunlarına bakar. |
Göğüs Hastalıkları | Akciğerle ilgili rahatsızlıkları inceler. |
KBB (Kulak Burun Boğaz) | Üst solunum yolu sorunlarını değerlendirir. |
Allerji ve İmmünoloji | Allerjik reaksiyonlarla ilişkili sorunları araştırır. |
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon | Solunum egzersizleri balgam temizliği için yardımcı olabilir. |
Acil Servis | Ani şiddetli balgam şikayetleri için başvurulabilir. |
Balgam için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Balgam genel olarak solunum yollarında oluşan sümüğümsü maddenin vücut tarafından dışarı atılması sonucu oluşur. Bu nedenle kişide bazı dönemlerde balgamın görülmesi normal olarak kabul edilebilir. Özellikle kış aylarında insanların sıklıkla yakalandığı soğuk algınlığı gibi hastalıklar nedeni ile de balgam oluşması normaldir. Balgam ile beraber bazı belirtilerin görülmesi durumunda doktora başvurulmasında fayda vardır.
Balgam miktarının sürekli olarak artmasının yanı sıra balgamda renk değişiklikleri varsa bu durumda doktora başvurulmalıdır. Bu tür belirtilerin yanı sıra balgam renginde değişmeler, siyah balgam, geceleri terleme, halsizlik, balgam çıkarmada zorlanma gibi sağlık sorunları görülüyorsa da bu durumda ciddi bir sorun görülme ihtimali olduğu için kısa süre içerisinde doktora başvurulması çok önemlidir.
Balgama Hangi Bölüm Bakar?
Balgam için hangi doktora gidilir konusunu merak eden kişi öncelikle Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurabilir. Bölüm uzmanları balgamın neden olduğu sağlık sorununu tespit etmek için bir dizi tetkik yaparak teşhis koyarak tedaviye başlamaktadır. Burada teşhisin doğru bir şekilde konulması çok önemlidir. Yapılan kan, idrar tahlillerinin yanı sıra hastanın hikayesi dinlenerek balgam ile birlikte farklı olarak hangi belirtileri yaşadığı dinlendikten sonra balgamın neden olduğu hastalık daha iyi bir şekilde tespit edilebilmektedir.
Yapılan tetkik ve tedavi işlemlerinde hastalığın türüne göre farklı bölümlere de hastanın sevki söz konusudur. Tedavi tamamen hastalığın türüne göre ilerletilir. Genel olarak ilaç tedavisi ile balgama neden olan hastalığın tedavi edilmesi için gerekli çalışmalar yapılır. Çok ileri düzey hastalıklarda ise cerrahi operasyon gerektirebilmektedir.
İlk etapta aile hekiminize başvurursanız doğru bölüm seçimi için size yardımcı olacaktır. Eğer balgam aşırı çoksa ve nefes dahi almanıza engel oluyorsa hızlıca acil servise başvurmanız faydalı olabilir.
Eğer atopi kaynaklı bir balgam var ise immünoloji bölümünde muayene olmanız doğru seçim olacaktır. Bazen KBB’de balgam şikayeti ile ilgili hastalıklara bakmaktadır.
Sigara kullanan kişilere gerekli tedavi uygulansa da sigara kullanmaya devam edildikçe balgam sorunu ile karşılaşma riski her zaman kendini gösterecektir. Bu nedenle tam bir tedavinin gerçekleşmesini isteyen kişi eğer sigara kullanıyorsa sigarayı bırakmalıdır. Ayrıca doktor tarafından verilen tavsiyelere uyarak balgam sorununa yol açabilecek davranışlardan uzak durmalıdır. Balgama neden olan etkenler ortadan kalktığında balgam sorunu da çözülecektir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 21 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 8 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)
Assalomu aleykum
Benim bebeğim 2 aylik balgami var
Oksuruncu Biraz moğariyor
Ilaç veriyorum
Biraz zor çikmiyor
Şimde yene ne yapabilirim
İyi günler efendim.
Bende yaklaşık olarak 10 yıldır boğazda balgam birikmesi sorunu var. ve bu balgamı burundan değil ağzımdan atıyorum.
Balgam bazen koyu yeşil, bazen açık yeşil, bazen şeffaf şekilde oluyor. Cevap verirseniz ve yol gösterirseniz sevinirim.
Selamun aleykum hocam bende siyah balgam çıkıyor ve bazende parca halinde hangi bölüme gitmeliyim şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar Fatih Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Bahsettiğiniz durumun çok farklı sebepleri olabilir. basit bir enfeksiyondan kaynaklanabileceği gibi kompleks hastalıklardan dolayı da görülebilir. Bu nedenle sizin yapmanız gereken dahiliye ya da göğüs hastalıkları bölümüne randevu alarak muayene olmaya gitmenizdir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.