İçerik Başlıkları
Yutma Güçlüğü ve Yutkunmada Zorluk için Hangi Doktora Gidilir?
Öksürük, boğaz kuruluğu gibi sağlık sorunları genel olarak geçicidir. Ancak bu tür rahatsızlıklar süreklilik gösteriyorsa araştırılmalı ve nedenleri öğrenilmelidir. Özellikle yutmada güçlük çekenler bu durumun kanser ile ilişkili olduğunu varsayarlar. Kişilerin bu konuda telaş yapmamaları ve en yakın hekime başvurmaları gerekir. Çünkü yutkunmada zorluk çekmenin birçok nedeni olabilmektedir. Peki, yutma güçlüğü ve yutkunmada zorluk için hangi doktora gidilir?

Yutma Güçlüğü Nedenleri Nelerdir?
Yutma güçlüğü çekmek çok basit nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi ciddi hastalıklar nedeni ile de kişilerde görülebilir. Buruk tıkanıklığı, susuz kalma gibi nedenlerden yutmada zorluk çekilebilir. Diğer yandan grip, nezle gibi enfeksiyon hastalıklar nedeni ile boğazda ağrı ve ayrıca ağrılı yutkunma oluşabilir. Tükürük bezi taşları, sinüzit gibi rahatsızlıklarda belirti olarak yutmada zorluk oluşmasına neden olabilmektedir.
Dil kökü, boğaz, gırtlak gibi bölgelerde oluşan tümörlerde yutmada güçlük çekilmesine neden olabilmektedir. Bir şiş halinde olan bu tümörler özellikle kişi beslenirken veya su içerken rahatsız eder ve zorluk çekmesine neden olur.
Ciddi nedenlerin yanı sıra çok basit nedenlerde görülebilmektedir. Diş problemleri, reflü, mide yanmaları yine yutmada zorluk nedenleri arasındadır.
Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?
Bir süredir yutma eyleminiz ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız ve yanında bazı belirtiler görüyorsanız doktora başvurmanızda büyük fayda vardır. Bu belirtiler özellikle ağızdan salya akması, boğaz ile birlik göğüste rahatsızlık, boğazda bir cisim varmış gibi hissetmek, boğazda takılma hissi, öksürük, beslenme bozuklukları ile birlikte gelen kilo kayıpları, tüketilen sıvıların soluk borusuna kaçması ve seste değişmelerin yaşanması doktora başvurmanız gerektiğini gösteren belirtilerdir.
Yutma Güçlüğü ve Yutkunmada Zorluk için Hangi Bölüme Gidilir?
Yutma güçlüğü ve yutkunmada zorluk için hangi doktora gidilir konusunda tek bir bölüm bu konuda yeterli olmamaktadır. Yutma işlemi vücudumuzda farklı organların çalışması ile gerçekleşmektedir. Beyin ile birlikte sinir sistemleri, kaslarımızın çalışması ile yutma işlevi görülür. Yutmada çekilen güçlük sinirsel sistemlerde görülen rahatsızlıklar nedeni ile oluşabileceği gibi diğer nedenlerden de oluşabilmektedir.
Farklı bölgelerde oluşabilecek rahatsızlıklar nedeni ile yutmada zorluk olabileceği için gidilmesi gereken bölümler Nöroloji, KBB, Genel Cerrahi, Gastroenteroloji bölümleri olabilir. Bu ayrım herhangi bir bölüm doktoru tarafından yapılabileceği gibi kişi yutma güçlüğü ile birlikte yaşadığı diğer belirtilerden yola çıkarak gitmesi gereken bölümü seçebilir.
Yutma Güçlüğü Tedavisi Nedir?
Tedavi tamamen yutmada zorluk oluşmasının nedenine bağlıdır. Eğer bir kist varsa öncelikle biyopsi yapılır ve iyi veya kötü huylu olup olmadığı takibi sonrasında gerekli tedavi gerçekleşir. Grip, nezle, soğuk algınlığı, sinüzit gibi hastalıklarda ise genel olarak ilaç tedavisi ile bu hastalıklar aşılmaya çalışılmaktadır. Mide sorunları ile oluşan yutma problemlerinde ise midede oluşan bu hastalıklara karşı ilaç veya cerrahi müdahaleler ile tedavi uygulanabilir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Kızım 10yasinda ve bir senedir katı birşey yiyemiyor çünkü yutkunma zorluğu yaşıyor boğazına takildigini söylüyor ne yapmam lazım