Nasır için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Nasır için Hangi Doktora Gidilir? Hangi Bölüm Bakar?

Nasır için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bilgiler verelim. Tıp literatüründe Callus olarak geçen nasır, zaman içinde dış etkenlere (aşırı sürtünme ya da baskı gibi) bağlı olarak el ve ayaklarda meydana gelen katmanladır. Görüntü olarak çıbana benzese de daha sert ve koyu bir görünüme sahiptirler.

Genellikle yoğun el işçiliğine sahip mesleklere yönelik kişilerde ortaya çıkan nasırlar, medikal ve bitkisel ilaç tedavileri ile çözülebileceği gibi günümüzde teknolojisinde cerrahi operasyonlar ile de çözülebilmektedir.

nasir icin hangi bolume gidilir
Nasır için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

El ve ayaklarda meydana gelen nasırlar, genelde sert bir katman yüzeyine sahip oldukları gibi çoğu enfeksiyonel durumlarda kaşıntı ve ağrıya da neden olurlar. Öte yandan nasır oluşumunu tetikleyen birçok etken tedavinin aksamasını, hatta cildin farklı yüzeylerinde nasır oluşumunun artmasına da ön ayak olurlar.

Nasır Oluşumunun En Yaygın Nedenleri Nelerdir?

Meslek doğası gereği el işçiliği nasır oluşumunda büyük rol oynar. Çiftçilik, inşaatçılık ve bahçe işleri gibi el işçiliğine dayalı zanaatların yanı sıra enstrüman ağırlıklı bir meslek sahibi iseniz nasır oluşumu zaman içinde kaçınılmazdır.

Kadınlarda yüksek topuk tercihi nasır oluşumunu tetikleyen en önemli faktörüdür. Topuklu tercihinin yanı sıra ayakkabı seçimi nasır oluşumunda da büyük rol oynar. Zira tercih edilen yanlış ve sağlıksız ayakkabı türleri, içerisinde yer alan zararlı kimyasallar nedeniyle nasır gibi kolayca üreyebilen bakterilerin çoğalmasına neden olurlar.

Sağlıksız seçimlerin yanı sıra büyük ya da küçük numara ayakkabı tercihleri ayak tabanının bazı bölgelerinde hassasiyet yaratarak bu noktalarda bakteri üretimine neden olurlar.

nasir icin hangi doktora gidilir
Nasır için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Yanlış ayakkabı tercihinin yanı sıra çorapsız ayakkabı ve terlik giymek de nasır üremesinin en önemli nedenleri arasında yer alır. Sürtünme ile meydana gelen terleme bakteri üretimini kolayca tetiklemektedir. Bu terleme bakteri oluşumuna ve nasır gibi katmanların üremesine neden olur.

Hangi Doktora Gitmeliyim?

El ya da ayak bölgenizde mesleğiniz ya da herhangi bir dış etkene bağlı olarak nasır oluşumu varsa gitmeniz gereken bölümler Dermatoloji (Cildiye) ya da Genel Cerrahi polikliniğidir. Doktorunuz ile randevu öncesi dikkate almanız gereken noktalara özen gösterin:

  • Ayakkabı ya da terlik tercihleriniz
  • Mesleki çalışma temponuz
  • El ve ayak sağlığınıza dikkat edip etmediğiniz
  • Kişisel hijyen alışkanlıklarınız

Bu noktada cildiye hangi hastalıklara bakar başlıklı yazımızı okumanız faydalı olacaktır.


Nasır için hangi doktora gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın