Eksizyonel Biyopsi Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Eksizyonel biyopsi patolojik durumların açıklığa kavuşturulabilmesi için kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu yazımda eksizyonel biyopsi nedir, eksizyonel insizyonel biyopsi farkı, eksizyonel biyopsi nasıl yapılır gibi birçok soruya açıklık getireceğim. Haydi yazımıza başlayalım.

Eksizyonel biyopsi ne demek : Herhangi bir patolojik durumun tanı alabilmesi için vücudun bir bölümünden parça alınması yöntemiyle gerçekleştirilen tanı yöntemidir. Genelde deri, vulva gibi bölgelere kesiler atılır.

Total eksizyonel biyopsi ifadesi doğru mu? – Bu biyopsi türü zaten lezyonun tamamını çıkarma mantığına dayanır. Dolayısıyla fazladan total demeye gerek yoktur.

Eksizyonel Biyopsi Nedir?

Eksizyonel biyopsi, vücudun farklı bir bölümünde yer alan lezyonların ve anormal oluşumların çıkarılması ve tanı alabilmesi için kullanılan yöntemdir. Genellikle ciltteki malin melanom şüphesi taşıyan pigmentlerin bulunduğu lezyonlar için uygulanmaktadır. Bunun haricinde ise göğüs, lenf ve kas nodlarını içeren lezyonların alınmasında çok fazla kullanılır. Biyopsilerin genel mantığı, ilgili parçanın bir bölümünün alınıp bununla ilgili test yapılmasıdır. Fakat bu biyopside, kitlenin ya da lezyonun tamamı çıkarılır. Alınan parça daha sonra laboratuvara gönderilerek test edilir.

eksizyonel biyopsi
Eksizyonel biyopsi nedir ile ilişkili görsel.

Alınan parçanın üzerinde yapılacak olan araştırmalar sonucunda kanser ya da farklı bir durum tespit edilebilir. Bu aşamadan sonra ise bölgenin temizlenmesi için daha geniş çaplı bir cerrahi operasyona karar verilebilir. Ayrıca kanserin türü ve derecesine bağlı olarak uygulanacak olan tedavinin belirlenmesinde de eksizyonel biyopsi çok önemli bir rol oynar.

Eksizyonel insizyonel biyopsi farkı nedir? – Eksizyonel biyopside hekiminiz ilgili patolojik bölgenin tamamını çıkarır ve dikiş atılıp atılmayacağını lezyonun durumu belirler oysa insizyonel biyopside patolojik bölgeden sadece bir yumru çıkarılır ve laboratuvara gönderilir. Temel olarak insizyonel eksizyonel biyopsi farkı budur.

Eksizyonel Biyopsi Ne Zaman Yapılır?

Eksizyonel biyopsinin yapılabilmesi için bir takım belirtilerin ortaya çıkması gerekiyor. Özellikle deri üzerinde sonradan oluşan bir leke ya da kitle, bu belirtilerin en önemlisidir. Bu tür durumlarda eksizyonel biyopsiye başvurulur.

Bu biyopsi türü bazen bir tanı koymak için kullanılırken bazen ise koyulan tanının desteklenmesi için doktor tarafından istenebilir. Bazen ise bir sorunun tedavi edilmesi için de doktorlar tarafından bu yöntem kullanılabilir. Genellikle yapıldıktan belirli bir süre sonra sonucu çıkar. Eksizyonel biyopsi sonucu kaç günde çıkar sorusu hakkında bilgi almak için bağlantıyı takip ediniz.

Eksizyonel Biyopsi İçin Yapılacak Hazırlıklar

Doktorlar tarafından istenen eksizyonel biyopsi öncesinde bir takım hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Bunun için biyopsi yapacak olan doktorla görüşülmesi faydalı olacaktır. Bu görüşmede doktora kullanılan bütün ilaçların söylenmesi gerekiyor. Özellikle Aspirin, Coumadin ve benzer kan inceltici ilaçların söylenmesi çok önemlidir. Bu ilaçların biyopsi öncesinde alınması, kanamanın daha uzun sürmesine neden olabilir.

Biyopsinin yapılacağı alana bağlı olarak anestezi ya da lokal anestezi uygulanabilir. Eğer tüm vücuda anestezi yapılacaksa, eksizyonel biyopsiden yaklaşık 6-8 saat önce bir şeyler yememek gerekir. Dakat lokal anestezi yapılacaksa böyle bir durum söz konusu değildir.

Biyopsiye gelirken sonrasındaki süreç için birisiyle birlikte gelmek yararlı olacaktır. Alınacak kitle çok küçük olsa dahi bu bir cerrahi operasyon olup hazırlıklı olmakta fayda vardır.

Eksizyonel Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsi öncesinde hazırlıkların tam olarak yapıldığından emin olmak için biyopsi yapılacak olan kişiye bir şeyler yiyip yemediği ve aldığı ilaçlar sorulur. Burada bir sorun yoksa biyopsiye başlanır. Fakat biyopsi yapılacak olan kişi 18 yaşından küçük ise velisinin onay vermesi gerekiyor. Bu onay olmadan işleme başlanmaz.

Biyopsi yapılacak olan alan belirlenir ve burası kalemle işaretlenir. Bu aşamada X ışınları ve ultrason gibi görüntüleme sistemlerinden yararlanılabilir. Daha sonra ise eksizyonel biyopsi için şu adımlar izlenir:

  1. Hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanarak yapılan işlemleri hissetmemesi sağlanır.
  2. Eksizyonel biyopsi yapılacak olan antiseptik bezle temizlenir ve daha sonra delikli örtüyle örtülür.
  3. Deri üzerinde kesi açılır ve bisturi ile alınmak istenen parça dik bir şekilde tutularak alınır.
  4. Alınan parçanın bozulmaması için solüsyonlu su içerine bırakılır ve bu şekilde laboratuvara gönderilir.
  5. Oluşan kanamalar durdurularak açılan bölge dikişle kapatılır.
  6. Son olarak yaraya pansuman işlemi uygulanarak bandaj yapılır ve işlem tamamlanır.

Bazı patolojik durumlarda deri eksizyonel biyopsi 1-2 lezyon olması durumunda farklı 3 ve üstü lezyon olması durumunda farklı kesi ve çıkarım işlemleri

Memede Eksizyonel Biyopsi Yapılması

Memede öncelikle bir kesi atılması gerekmektedir. Bu kesi izi diğer iğne biyopsilerine göre daha belirgin kalacaktır. Diğer biyopsi çeşitlerinin aksine memede şekil değişikliği bile olabilmektedir. Bu biyopsi yapılacak olan hastalar kesinin yerini ve miktarını mutlaka cerrahları ile görüşmelidirler.

Özetle deri eksizyonel biyopsi işlemi sonrasında kesilmektedir. Belirli bir delik açılarak içerideki patolojik dokudan örnek alınmaktadır.

Eksizyonel Biyopsi Pansuman Uygulaması

İlgili parça patolojik sonuçların elde edilmesi için gönderildikten sonra hastada oluşan yaranın düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Bu süreçte en az 48 saat bir defa tekrardan izotonik temizliğinin yapılması gerekir. Ayrıca yaranın enfeksiyon kapmaması için antibiyotik de alınmalıdır. Dikişler alınana kadar bu işlemler periyodik olarak devam etmelidir.

Eksizyonel Biyopsi Sonrasında Oluşacak Durumlar

Biyopsi işlemi bittikten sonra yapılan işlemin büyüklüğüne ve hastanın genel durumuna göre doktorlar, hastaların eve gitmesine izin verebilecekleri gibi hastanede kalmalarını da isteyebilir. Biyopsi yapılırken verilen uyuşturucuların etkisi geçmeye başladıkça kişilerde acı hissi oluşacak ve bu giderek artacaktır. Bundan dolayı da ağrı kesici ilaçlara başvurulabilir. Ağrılar azalana kadar bu ilaçlar düzenli olarak alınmalıdır.

Eğer hastalar eve gönderilirse doktor tarafından alınması gereken ilaçlar ve sürecin nasıl gelişeceğine dair bilgi verilmesi gerekir. Yapılmaması gereken hareketler, oluşabilecek semptomlar ve bunlara benzer bilgiler sayesinde hastalar, süreci sorunsuz olarak atlatacaktır.

Eksizyonel Biyopsi Riskleri

Eksizyonel biyopsi, cerrahi bir işlemdir ve buna bağlı olarak çok fazla risk içerdiği söylenebilir. Bu riskler şunlardır:

  • Biyopsi sonrasında oluşacak olan yaranın enfeksiyon kapması
  • Yaranın dikiş tutmaması ya da dikişlerde olumsuz reaksiyon oluşması
  • Yara bölgesinde potluk ve kabarma görülmesi
  • Biyopsi bölgesindeki yağ dokusu ve kasların hasar alması
  • Aşırı kanama ya da pıhtı oluşumu
  • Anestezi sırasında farkı sorunların meydana gelmesi

Bu işlem son derece kolay olmasına karşın önemli riskler içermektedir. Bu risklerin en az seviyeye inmesi için mutlaka eksizyonel biyopsi işleminin alanında uzman hekimler tarafından yapılması gerekir.

Eksizyonel Biyopsi Sonucu

Alınan parçanın incelenmesi, yapılacak olan inceleme türüne ve yoğunluğa bağlı olarak farklı sürelerde tamamlanabilir. Buradan gelecek olan sonuçlara bağlı olarak uygun bir tedavi süreci başlayacaktır.

Referanslar:

  1. Excisional Biopsy of the Breast – Harvard Health

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 28 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 20 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Eksizyonel Biyopsi Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Merhaba,

    Bende 3-4 yıldır dermofibromlar vardı. kol bacak ve karın bölgesinde . 3 ü de eksizyon ile alındı. 6-7 dikişlik kesiler oldu.

    alınan yerlerde çukurlaşma oldu. normal mi?(özellikle iç kol)
    dikişler alındı ama kesi çevresi dikiş yerleri çok kızarık.
    alt bacaktaki dikişler patladı. tekrar dikildi.pansuman her gün yapayım mı?ve her gün kapatayım mı .?(yani dikişler alınana kadar)

    dikişleri alınmış olan yerlere (3 gün önce alındı) ne süreyim.? contractubex var elimde ama bunu hemen başlayayım mı?

    teşekkür ediyorum.

    saygılarımla.

    Yanıtla

Yorum yapın