Çeşitli hastalıkların takibi ve tanısının konulabilmesi amacıyla vücuttan parçalar alınabilir. Bazen anestezi uygulaması altında yapılırken bazen anesteziye gerek duyulmaz. İşte punch biyopsi de bu tekniklerden biridir. Peki punch biyopsi nedir?
Punch Biyopsi Nedir?
Punch biyopsi, genelde dermatologlar tarafından yapılan bir biyopsi çeşididir. Deri hastalıklarının doktor tarafından incelenmesi ve daha sonrasında kesin tanı konulması için uygulanan biyopsi yöntemidir. Uygulaması oldukça kolaydır. Öncelikle lokal anestezi uygulanır. Anestezi sonrasında dokunun alınacağı bölgede 2 veya 6 milimetre çaplarında silindir şeklinde doku alınır. Yuvarlak bisturi yardımı ile alınan doku örneği patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir ve gerekli incelemeler gerçekleştirilir.

Punch biyopsi cerrahi bir müdahaledir ve çapı çok küçük olabileceği gibi doktorun kararına göre çapın büyümesi de olasıdır. Küçük çaplı işlemlerde herhangi bir dikişi işlemi uygulanmaz ve açılan yaranın kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Alınan doku örneğinin çapı eğer büyükse bu durumda tek dikiş atılarak yararnın sağlıklı bir şekilde kapanması sağlanır.
Punch Biyopsi Sonrasında İz Kalır mı?
Biyopsi doku alma işlemi olduğu için kesiler ile doku alınır. Deri hastalıkları için kullanılan bir biyopsi çeşidi olan punch biyopsisinde belirli çaplarda deriden doku alınmaktadır. Doktorun kararına göre alınacak olan çap genişleyebildiği gibi çok küçükte olabilmektedir. Biyopsi sonrasında açılan yarar birkaç ay içerisinde iyileşmektedir. Küçük çaplı biyopsilerde yara içi çok az belli olabilecek şekilde kalabileceği gibi hiç belirginde olmayabilir.
Punch Biyopsiyi Kim Yapar?
Her biyopsi çeşidi farklı hastalıkları araştırdığı için biyopsiyi yapacak doktor ve analiz edecek doktor ayrıdır. Punch biyopsi ise sıklıkla deri hastalıklarının tespiti için tercih edildiği için biyopsi dermatolog doktorlar tarafından yapılmakta ve incelenerek tanı konulmaktadır.
Punch Biyopsi Öncesinde Nasıl Hazırlanılır?
Biyopsi uygulaması öncesinde işlemin yapılacağı yerde gerekli temizlik ve gerekli donanımların hazırlanması işlemleri gerçekleştirilmelidir. Standart olarak hastanın preoperatif değerlendirmesi yapılmalıdır. Hastaya önceden yapılacak olan işlemler hakkında bilgi verilmeli işlemin aşamaları, komplikasyonları hakkında gerekli bilgiler verildiği gibi yazılı imzası da alınmalıdır. Biyopsiyi yapacak doktor eldiven, maske ve diğer koruyucu önlemlerini almalıdır.
Punch Biyopsi Nereye Yapılır?
Bu biyopsi çeşidi vücudun ilgili patolojinin durumuna göre herhangi bir bölümüne yapılabilir. Deri üzerine uygulanır.
Punch Biyopsi Zor mudur?
Der lezyonlarının tanısı için kullanılan punch biyopsi sık kullanılan ve kolay bir şekilde gerçekleştirilen bir işlemdir. Yapılan biyopsinin çok küçük bölgelerde yapılması ile kozmetik olarak da sorunlara neden olmamaktadır.
Diğer Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
- Eksizyonel Biyopsi
- Stereotaktik Biyopsi
- Kolposkopik Biyopsi
- Likit Biyopsi
- İnsizyonel Biyopsi
- Pipelle Biyopsi
- Endoskopik Biyopsi
- İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi
Punch Biyopsi Nasıl Yapılır?
Öncelikle biyopsi yapılacak olan alan kalemle belirtilir. Hastaya lokal anestezi yapıldıktan sonra biyopsinin yapılacağı bölge ve 5cm’lik çevresi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Temiz ve delikli örtü biyopsinin yapılacağı bölgeye örtülür. Doktorun karar verdiği çapa göre punch seçimi yapılır ve iki parmak ile doku alınacak bölgedeki deri gerildikten sonra punch biyopsi aleti dik bir şekilde deriye uygulanır. Bu alanın büyüklüğü 2 mm, 3mm, 4 mm, 10 mm veya duruma göre belirlenerek çeşitli boyutlarda olabilir. Biyopsi forsepsi veya punch biyopsi aleti kullanılır.
Vertikal basınç ile punch döndürülür ve deriden alınan doku zarar görmeden alınır. Dokunun zemini bir bisturi veya makas ile kesilerek işlem tamamlanır. Açılan yara eğer büyük ise tek dikiş atılır ve krem veya pomad sürülür. Sonrasında gazlı bez ile kapatılarak üzeri bantlanır.
Yapılan bu cerrahi müdahale sonrasında alınan doku gerekli analizlerin yapılması için ilgili birime götürülür.
Punch Yan Etkileri Nelerdir?
Yapılan biyopsi sonrasında hastada çeşitli yan etkiler görülebilmektedir. Görülebilecek yan etkiler arasında kanama, keloid, hipertrofik skar gelişimi, enfeksiyon, dikişlerde açılma, damarlarda veya sinirlerde hasar oluşması gibi yan etkiler görülebilir. Bu tarz durumlarla karşılaşıldığında acil olarak doktorunuza ya da bir acil servise başvurmanız gereklidir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.Yorumlarınızı bekliyorum.
Kaynakça: 1. Vikipedia - Biyopsi Erişim Tarihi: 07.01.2022 (Bu yazı ilk defa 24 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 7 Ocak 2021 tarihinde güncellenmiştir.)