Büyüme Geriliğine Hangi Bölüm Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Yapılan çalışmalar sonrasında insanların anne karnından doğumuna oradan da ileri yaşlara kadar olan süreçte boy, kilo ve zeka gibi özelliklerinin hangi derecede olması gerektiği ortalama olarak bilinmektedir. Özellikle çocukların kilo ve boy ortalamaları her ay ve yıl ne kadar olması gerektiği konusunda da veriler vardır. Bazı nedenlerden dolayı büyüme geriliği kişilerde görülebilmektedir. Fiziksel veya zihinsel olarak karşılaşılan büyüme geriliği ise tespit edildiği anda doktora başvurulması gereken bir durumdur. Peki, büyüme geriliğine hangi bölüm bakar?

buyume geriligi hangi bolum
Büyüme geriliği sıkça karşımıza çıkabilen bir durumdur.

Büyüme Geriliği için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Günümüzde bebekler anne karnındayken dahi bazı testlere tutulabilmektedir. Anne karnında kilo ve boyutları öğrenilebilmektedir. Elde edilen bu veriler bireyin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürüp sürdürmediği konusunda çok ciddi veriler elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar sonrasında eğer bir büyüme geriliği tespit edilirse bu duruma göre tedaviler uygulanmaktadır. Peki, büyüme geriliği için ne zaman doktora gidilmelidir?

Büyüme geriliği genel olarak doğum sonrasında yapılacak olan testlerde teşhis edilebilmektedir. Ancak ilerleyen zamanlarda oluşabilecek büyüme geriliği için kesinlikle doktor muayenesi önemlidir. İleri yaşlarda bireyin kilosunda veya boyunda normalin altında bir büyüme fark edildiğinde bu duruma müdahale edilmesi gerekir. Bu konuda bireyler çocuklarının her yaşta ne kadar boy ve kiloya sahip olmaları gerektiği konusunda da bilgi sahibi olmaları erken teşhis için oldukça önemlidir.

Büyüme Geriliğine Hangi Bölüm Bakar?

Büyüme geriliğine hangi bölüm bakar konusunda bireyin yaşı önem kazanmaktadır. Bebek veya çocuk yaşta olan bireylerin bu konuda gerçekleştirilmesi gereken muayeneleri için Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Endokrinolojisi veya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümlerine başvurmaları gerekir. Diğer taraftan kişinin yaşının yüksek olması durumlarında ise İç Hastalıklar bölümü yani Dahiliye bölümüne başvurması gerekir.

Büyüme Geriliği için Hangi Doktora Gidilir?

Büyüme geriliği için hangi doktora gidilir konusunda yetişkin veya çocuk yapılarının farklı olması nedeni ile bölümleri de ayrılmaktadır. Bu konuda doğru doktora başvurmak oldukça önemlidir. Bölüm uzmanları öncelikle gerekli olan testleri yapacaktır. Bu testler kan tahlili, idrar tahlili veya bazı gerekli görüntüleme sistemlerinin kullanılması ile el edilen verilere dayanmaktadır. Elde edilecek olan bu veriler neticesinde büyüme geriliğine neden olan sağlık sorunları tespit edilebilmektedir.

Büyüme Geriliği için Hangi Bölümden Randevu Alınmalıdır?

Büyüme geriliği için hangi bölümden randevu alınmalıdır konusun tespit edilen sağlık sorunlarına göre gerekli tedaviler başlamaktadır. Bu tedaviler genel olarak ilaç tedavisi ile sürdürülmektedir. Ayrıca ebeveynlerinde bu konuda bilinçlenmesi ve özellikle bireyin beslenme konusunda yeterli destek vermesi gerekmektedir. Bu tip durumlarda sürekli kontrol önemlidir. Bu nedenle kişi sürekli olarak belirli aralıklarla gerekli kontrollerini yaparak büyüme geriliği ile ilgili gelişmelerin takip edilmesini sağlamaktadır. Doktorlar gerektiği zaman farklı bölümlerden de tıbbi destek alarak sağlık sorunlarının daha etkili bir şekilde çözüme ulaşmasını sağlayabilir.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Büyüme Geriliğine Hangi Bölüm Bakar?” üzerine 17 yorum

  1. Merhaba benim yasím 1982 40yasíndayím görünüm olarak 16. 18 yas araligi gibi görünüyor sakal falan çok az var ve ince tüy gibi bilek kalínlígí çocuk yani 16 18 yas gurubundan bile zayíf kendi yasítlarímín arasïna katílamíyorum insanlar onlardan ufak oldugumu zannediyor yasímí söyledigimde sasíríyorlar askere gittigimde 20yíl önce daha da küçük görünüyordum buhalim beni bunalíma sokuyor hergeçen gün evli deyilim zaten olmazda neyapmam gerek hangi doktora gitsem bu saatten sonra saygílar

    Yanıtla
  2. merhaba hocam yaş 12.5 boy 149 cm kilo 36 normalmi değilse hangi bölüme götürmeliyim tesekkürler

    Yanıtla
  3. merhaba hocam oğlum 12.5 yaşıda 36 kilo öncelikle boy ve kilo normalmi değilse hangi bölüme göturmeliyim tesekkürler

    Yanıtla
  4. Merhaba hocam benim yaşım 20 boyum 1.65 kilom 48 yaşıtlarıma göre boy ve kilom çok kötü bunun için hangi bölümde muayene olmam gerekiyor teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhabalar Tacettin Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Dahiliye bölümüne giderek tahlil ve tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  5. Merhabalar hocam kızım 2010 doğumlu ama boy 1.32 yaşıtlarına göre geridegiz ne yapabiliriz veya hangi bölüme gidebiliriz tskl

    Yanıtla
    • Merhabalar Leyla Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Pediatri bölümünden randevu alarak muayene olabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  6. İyi akşamlar doktor bey yaşım 36 ,yetişkinlerde büyüme geriliği için herhangi bir tedavi ya da ilaç varmı teşekkürler !

    Yanıtla
    • Merhabalar Süleyman Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Büyüme geriliğinin duruma ve kişiye göre tabi ki tedavisi var ancak öncelikle hastanın muayene edilmesi ve büyüme geriliğine neyin neden olduğunun bulunması gerekir. Altta yatan neden bulunduktan sonra ona göre tedaviler uygulanır. Detay verebilirseniz daha doğru yönlendirme yapabilirim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  7. İyi günler. Ben ibrahim. 20 yaşındayım. Ve boyum 1.60 kalıtımsal olarak 1.70 in üzerinde olmam gerekiyor. Bu yaştan sonra boyum uzar mı? Ve bunun için hangi bölüme başvurmam gerekir.

    Yanıtla
    • Hocam benim yaşım 20 mi boyum 1.55 bu yaştan sonra herhangi bir boy uzama olabilirmi ilaç yada ameliyat ne gerekli hangi doktora başvurmam gerekiyor cevap verirseniz sevinirim

      Yanıtla

Yorum yapın