Apış Arasında Kaşınma Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Vücudumuz cildimiz ile kaplıdır ve cildimizin her yerinde çeşitli hastalıklar nedeni ile kaşıntı problemi oluşabilir. Kaşıntı problemleri çoğu zaman basit tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir durumdadır. Bazı kaşıntılar ise farklı hastalıklar nedeni ile ortaya çıktığı için hem kaşıntıya yönelik hem de kaşıntıya neden olan hastalığına yönelik tedavi uygulanmalıdır. Apış arasında kaşınma neden olur konusu ise bu bölgede kaşıntı sorunu yaşayanları ilgilendirmektedir.

apis arasinda kasinma neden olur
Apış arasında kaşıntı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.

Apış Arası Kaşıntısı Neden Olur?

Hijyen Eksikliği

Ellerimiz, yüzümüz, ayaklarımız gibi bölgeler sürekli olarak temizlenmeye müsait olduğu gibi açıkta olabilmektedir. Bu nedenle temizlikleri kolaylıkla sağlanabilir. Ancak apış arası denilen bölge sürekli olarak kapalı olduğu için temizlenmesi diğer bölgelere göre daha zor olabileceği gibi nem sorunu ile karşı karşıyadır. Bu anlamda yeterli temizlik yapılmadığı zamanlarda kaşıntılar görülebilir. Özellikle bu bölgedeki kılların düzenli alınması gerekir. Aksi taktirde çeşitli bakterilerin yoğunluğu artacaktır.  Bu nedenle kaşıntılar oluşabilir.

Cilt Mantarları

Cilt sorunlarının başında mantarlar gelir. Çok fazla çeşidi bulunan mantarlar cilt yapısını bozabilir, kanayabilir ve en önemlisi ise kaşınabilir. Bu bölgede hijyen eksikliği veya diğer nedenlerden dolayı oluşan mantarlar kaşıntı sebebidir.  Mantar tedavisinde ise mantarın türünün doğru belirlenmesi çok önemlidir. Çünkü mantarlar farklı türde olduğu gibi ilaçları da farklılık gösterir.

Apış arası bölgesinde oluşan mantar hastalığının adı tinea inguinalis ya da tinea kruris olarak bilinmektedir. İlgili linke tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Cilt Alerjisi

İç çamaşırlarının temizlenmesi için kullanılan deterjanlara karşı cildin alerjisi olabilir. Özellikle hassas olan ciltlerde bu tür durumlar daha sık görülebilir. Yumuşatıcı veya deterjan nedeni ile kaşıntının oluşması mümkündür. Kullanılan temizlik maddelerinin yanı sıra iç çamaşırınızın kumaşı da kaşıntıya neden olan faktörler arasındadır. Özellikle hassas cilde sahip olan kişiler bu konuda kaliteli kumaşları tercih etmelidir.

Apış Arası Kaşıntısını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Hijyeni sağlamanız tek başına yetmez. Çünkü özellikle yıkandıktan sonra apış arası bölgesini nemli bırakmamanız gerekir. Apış arası kaşınma neden olur konusunda nem özellikle bakteri çoğalmasına ve mantar oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu konuda ayrıca terletmeyen kumaşlardan üretilen iç çamaşırlarını tercih etmenizde büyük fayda vardır. Diğer yandan kaşıntı apış arasında tahrişe yol açmaktadır. Kaşıma sonrasında kaşıntının yayılma ihtimali olduğu için doktora başvurmakta fayda vardır.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Nemi giderip temizliği sağladığınızda kaşıntı ortadan kalkıyorsa doktora başvurulacak bir neden yoktur. Ancak bu hususlarda dikkat etmenize rağmen devam eden bir kaşıntı varsa ve kaşıntı ile birlikte ciltte deformasyon, kanama, kızarıklık, şişlik gibi belirtilerde görülüyorsa bu durumda doktora başvurulmalıdır.

Apış Arası Kaşıntı için Hangi Doktora Gidilmeli?

Apış arası kaşıntısı için hangi doktora gidilir konusunda yapılması gereken Cildiye uzmanına görünmektir. Yapılan gözle muayene ile birlikte kan tahlili alınabilir. Ayrıca kaşıntının nedenine göre kişiden biyopsi örnekleri alınarak patoloji sonuçları alınarak kesin tanı konulabilir. Kaşıntı için gidilecek doktor bazı durumlarda değişiklik gösterebilir.

Apış Arası Kaşıntı Tedavisi

Apış arasında bulunan kaşıntının tedavisi tamamen hastalığın nedenine bağlıdır. Çünkü kaşıntı tek başına bir hastalık değil bir belirtidir. Örnek olarak mantar nedeni ile oluşan kaşıntılarda yapılan tedavilerde öncelikle mantarın türü belirlenmelidir. Daha sonra ise mantarın türüne göre kullanılacak ilaçlar ile sorun tedavi edilebilir. Bu aşamada krem ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi uygulanabilmektedir. Hijyen eksikliği gibi durumlarda ise bu konuda yapılması gerekenlere dikkat edilmesi kaşıntının ortadan kalkması için yeterli olacaktır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 10 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 3 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın