Vücudumuz cildimiz ile kaplıdır ve cildimizin her yerinde çeşitli hastalıklar nedeni ile kaşıntı problemi oluşabilir. Kaşıntı problemleri çoğu zaman basit tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir durumdadır. Bazı kaşıntılar ise farklı hastalıklar nedeni ile ortaya çıktığı için hem kaşıntıya yönelik hem de kaşıntıya neden olan hastalığına yönelik tedavi uygulanmalıdır. Apış arasında kaşınma neden olur konusu ise bu bölgede kaşıntı sorunu yaşayanları ilgilendirmektedir.

İçerik Başlıkları
Apış Arası Kaşıntısı Neden Olur?
Hijyen Eksikliği
Ellerimiz, yüzümüz, ayaklarımız gibi bölgeler sürekli olarak temizlenmeye müsait olduğu gibi açıkta olabilmektedir. Bu nedenle temizlikleri kolaylıkla sağlanabilir. Ancak apış arası denilen bölge sürekli olarak kapalı olduğu için temizlenmesi diğer bölgelere göre daha zor olabileceği gibi nem sorunu ile karşı karşıyadır. Bu anlamda yeterli temizlik yapılmadığı zamanlarda kaşıntılar görülebilir. Özellikle bu bölgedeki kılların düzenli alınması gerekir. Aksi taktirde çeşitli bakterilerin yoğunluğu artacaktır. Bu nedenle kaşıntılar oluşabilir.
Cilt Mantarları
Cilt sorunlarının başında mantarlar gelir. Çok fazla çeşidi bulunan mantarlar cilt yapısını bozabilir, kanayabilir ve en önemlisi ise kaşınabilir. Bu bölgede hijyen eksikliği veya diğer nedenlerden dolayı oluşan mantarlar kaşıntı sebebidir. Mantar tedavisinde ise mantarın türünün doğru belirlenmesi çok önemlidir. Çünkü mantarlar farklı türde olduğu gibi ilaçları da farklılık gösterir.
Apış arası bölgesinde oluşan mantar hastalığının adı tinea inguinalis ya da tinea kruris olarak bilinmektedir. İlgili linke tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Cilt Alerjisi
İç çamaşırlarının temizlenmesi için kullanılan deterjanlara karşı cildin alerjisi olabilir. Özellikle hassas olan ciltlerde bu tür durumlar daha sık görülebilir. Yumuşatıcı veya deterjan nedeni ile kaşıntının oluşması mümkündür. Kullanılan temizlik maddelerinin yanı sıra iç çamaşırınızın kumaşı da kaşıntıya neden olan faktörler arasındadır. Özellikle hassas cilde sahip olan kişiler bu konuda kaliteli kumaşları tercih etmelidir.
Apış Arası Kaşıntısını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?
Hijyeni sağlamanız tek başına yetmez. Çünkü özellikle yıkandıktan sonra apış arası bölgesini nemli bırakmamanız gerekir. Apış arası kaşınma neden olur konusunda nem özellikle bakteri çoğalmasına ve mantar oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu konuda ayrıca terletmeyen kumaşlardan üretilen iç çamaşırlarını tercih etmenizde büyük fayda vardır. Diğer yandan kaşıntı apış arasında tahrişe yol açmaktadır. Kaşıma sonrasında kaşıntının yayılma ihtimali olduğu için doktora başvurmakta fayda vardır.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Nemi giderip temizliği sağladığınızda kaşıntı ortadan kalkıyorsa doktora başvurulacak bir neden yoktur. Ancak bu hususlarda dikkat etmenize rağmen devam eden bir kaşıntı varsa ve kaşıntı ile birlikte ciltte deformasyon, kanama, kızarıklık, şişlik gibi belirtilerde görülüyorsa bu durumda doktora başvurulmalıdır.
Apış Arası Kaşıntı için Hangi Doktora Gidilmeli?
Apış arası kaşıntısı için hangi doktora gidilir konusunda yapılması gereken Cildiye uzmanına görünmektir. Yapılan gözle muayene ile birlikte kan tahlili alınabilir. Ayrıca kaşıntının nedenine göre kişiden biyopsi örnekleri alınarak patoloji sonuçları alınarak kesin tanı konulabilir. Kaşıntı için gidilecek doktor bazı durumlarda değişiklik gösterebilir.
Apış Arası Kaşıntı Tedavisi
Apış arasında bulunan kaşıntının tedavisi tamamen hastalığın nedenine bağlıdır. Çünkü kaşıntı tek başına bir hastalık değil bir belirtidir. Örnek olarak mantar nedeni ile oluşan kaşıntılarda yapılan tedavilerde öncelikle mantarın türü belirlenmelidir. Daha sonra ise mantarın türüne göre kullanılacak ilaçlar ile sorun tedavi edilebilir. Bu aşamada krem ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi uygulanabilmektedir. Hijyen eksikliği gibi durumlarda ise bu konuda yapılması gerekenlere dikkat edilmesi kaşıntının ortadan kalkması için yeterli olacaktır.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 10 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 3 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)