Uyku Bozukluğu için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Uyku Bozukluğu için Hangi Bölüme Gidilir?

Gün içerisindeki aktivitelerimiz sonucu yorulan vücudun enerji toplaması ve tekrar harekete geçmesi için uyku çok önemlidir. Yeterli uyku vücudun daha zinde olmasını sağlamaktadır. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda uykunun gelişimde önemi büyüktür. Uyku bozuklukları ise her yaşta insanda görülebilmektedir. Uyku bozukluğu için hangi doktora gidilir konusunda öncelikle hastalık ile ilgili genel bilgiye sahip olmanız ve sonra ilgili bölüme gitmeniz oldukça faydalı olacaktır.

Uyku Bozukluğu için Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Yeterli düzeyde uyku uyumayan kişilerin günlük hayatlarının kalitesi de düşer. Yetersiz uyku gün içerisinde hafıza kayıpları, öğrenmede güçlük, dikkat dağınıklığı, yüksek sinirlilik hali görülebilmektedir. Bu nedenle uykunuz ile ilgili herhangi bir bozukluk gördüğünüzde en kısa sürede doktora başvurmanız önemlidir. Çok az uyuduğunuz halde bu etkileri görmeseniz dahi doktor kontrolüne gitmenizde büyük fayda vardır. Çünkü etkilerin ne zaman görüleceği belli olmamakta.

Uyku Bozukluğu için Hangi Doktora Gidilir?

Uyku bozukluğu hastalığı tek bir bölüm ile çözmek çoğu zaman yeterli olmaz. Bunun nedeni ise uyku bozukluğuna neden olabilecek birçok etkenin var olmasıdır. Uyku bozukluğundan şüphelendiğinizde ilk olarak nöroloji bölüme başvurmanız gerekmektedir. Aynı zamanda tedavi psikiyatri bölümü ile de devam ettirilmelidir.

Her iki bölümde gerekli tetkikleri gerçekleştirdikten sonra eğer gerekli görürlerse sizi başka bölümler sevk ederek uyku bozukluğuna neden olan etkenlerin tespiti için tedaviye devam edecektir.

Uyku Bozukluğunda İlaçla Tedavinin Yeri

Uyku bozukluğu tedavisi için oldukça dikkatli davranılmalıdır. İlaç tedavisi uzman doktorların kontrolünde başlanması gerekir. Çünkü ilaç tedavisine başlandığında hasta ilk seviyelerde kolay uyur ve ilacın etkili olduğunu görür. Ancak vücut bir süre sonra ilacın tepkileri karşısında güçlenir ve ilaç uyku sorununu çözmez. Böyle durumlarda ilacın dozunun yükseltilmesi gerekir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için uyku sorununun altında yatan gerçek sorunu bulmak çok önemlidir. Farklı nedenlerin uyku sorununa yol açması durumlarında uyku ilacı tek başına tedavi getirmeyecektir.

Hasta psikolojik bir bozukluk nedeni ile uyuyamayabilir. Örnek olarak depresyon, panik atak gibi sorunlar nedeni ile uyumayan hastaya uyku ilacı vermeniz kısa süreli bir çözüm olacaktır. Ayrıca kullanılan uyku ilaçları psikolojik sorunun daha da artmasına da neden olabilmektedir.

Bu nedenle öncelikle altta yatan sorunu bulmak çok önemlidir. Tespit edilen hastalığa karşı tedavi uygulandığında uyku sorunu da doğal olarak çözülerek kişinin normal uykusuna kavuşması sağlanabilir.

Hayatınızın kalitesi uykunuz ile paralel ilerler. Uyku bozukluğu için hangi doktora gidilir konumuzda hastalığın tek bir çıkış noktasının olmadığını öğrendik. Bu nedenle nöroloji ve psikiyatri bölümlerinden yola çıkarak asıl nedene ulaşmak için farklı bölümlerde tetkikler ve tedaviler uygulanmalıdır. Dikkatli ve doğru yapılan araştırmalar sonucu uyku bozukluğuna ulaşılması ile hastalık daha hızlı ve verimli bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Uyku Bozukluğu için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 3 yorum

  1. Benim sorunum devamlı sağ tarafıma uyuyorum. Ancak sol tarafıma ve sırt üstü yatamıyorum sırt üstü ve sol tarafıma yattığım zaman boğuluyormuşum gibi hemen kalkıyorum. Bunun için ne tavsiye edersiniz ve hangi bölüm doktoruna gitmeliyim. Teşekkürler.

    Yanıtla
  2. İYİ GÜNLER BEN UYKU UYUDUGUMDA SUREKLI RUYA GÖRUYORUM UYANDIGIMDA BUTUN VUCUDUM UYUŞMUŞ GİBİ OLUYOR. VE 10 DK KADAR BİLE UYUSAM SUREKLI RUYA GÖRUYORUM SUREKLI YORGUN UYANIYORUM.
    NE YAPSAM BİTKİ CAYI KARANLIK ODA SESSIZ ORTAM HER SEFERİNDE GENE AYNI UZUN SUREDE UYUSAMDA 8 SAAT UYUSAMDA AYNI DEĞİŞEN BİRSEY YOK HEP UYKUSUZ HİSSEDİYORUM . BUNUN ICIN NE YAPABİLİM CEV BEKLİYORUM TEŞEKURLER.

    Yanıtla
    • Merhabalar Aysel Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Nöroloji bölümüne muayene olmaya gitmelisiniz. Muayene olmaksızın durumunuz hakkında net bilgiler veremeyeceğim. Muayene sonucuna göre uyku laboratuvarı sizin için faydalı olabilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın