Uyurgezerlik İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Uyurgezerlik İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Halk arasında uyurgezerlik olarak bilinen hastalık tıp dilinde somnambulizm olarak adlandırılmaktadır. Hastalığın kısa tanımı; hastanın beyni uyuyorken duyu organlarının uyanık olması durumudur. Genel olarak hasta olan kişi uykuya daldığında bilinç dışı olarak yataktan kalkmakta, yatağın dışına çıkarak evin içinde dolaşmakta ve hatta geri dönerek tekrar yatağına yatmaktadır.

uyurgezerlik icin hangi bolume gidilir
Uyurgezerlik için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Hasta bu evreyi yaşarken gözleri anlamsız ve boş bir şekilde bakar, sorulan sorulara genellikle cevap vermez, cevap verse bile saçma cevaplar olur. İleri boyutlara ulaşmış uyurgezerlik vakalarında hasta kendisine ve yakınlarına zarar verme durumları yaşamaktadır.

Uyurgezerlik Hastalığının Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Uyurgezerlik uyku bozukluğuna bağlı olarak gelişen bir hastalıktır ve uyurgezerlik için hangi doktora gidilmeli sorusunun yanıtı psikiyatri uzmanı doktorlar olacaktır. Çünkü uyurgezerlik psikolojik bir rahatsızlıktır ve psikiyatri doktorları bu hastalığa reçete verirler. Hasta ile görüşmeleri sonrasında hastaya bir takım testler yaparlar. Bu testler sonucu uyku testi yapılarak teşhis konulur. Tedavisi mümkün olan bu hastalık genellikle çevresel faktörlere bağlı olarak gelişir. Bazende kalıtsal olabilmektedir. Uyurgezer hastalığını yaşayan kişiler kesinlikle yataktan kalkıp gezindiklerini hatırlamazlar. Yeme, içme gibi faaliyet yapabilmektedirler. Uyurgezerlik yaşayan kişilerin araba bile kullandıkları bilinmektedir.

Uyurgezerlik İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Halk arasında sorulan sorulardan birisi de uyurgezerlik için hangi bölüme gidilir sorusudur. Uyurgezerlik psikolojik bir sorundur ve tıpta psikiyatri bölümünün uzmanlık alanına girmektedir. Psikiyatri bölümü uyku sorunu olarak değerlendirdiği bu hastalığın teşhisini koymak için hastayı uyurgezer olarak görmüş bir yakını aracılığıyla bilgi edinirler. Hastaya uyku odalarında uyku testleri yaptırılır.

Hastanın uyurgezerlik derecesi belirlenerek telkinlerde bulunulur. Hastanın aynı ev içerisinde yaşadığı kişilere almaları gereken önlemler anlatılır ve ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin yanı sıra terapi verilmeye başlanır. Tedaviler aşama aşama yapılır ve hasta üzerindeki değişimler hasta yakınları aracılığıyla gözlemlenir. Tedavi hastada tam düzelme olana kadar devam eder.

Uyurgezerlik Yaşayan Kişiler İçin Alınması Gereken Önlemler

Uyurgezerlik yaşayan bir hastanın yakını olan kişilerin yatmadan önce kapı ve pencereleri kilitleyerek anahtarı üzerinde bırakmamaları gerekmektedir. Hastanın kendine zarar vermesini önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

“Uyurgezerlik İçin Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. Merhaba benim tanıdığım uyurgezer geceleri kalktığı zaman bazen bağırır dışarı çıkmaya çalışır ve izin verilmediğinde sonuna kadar çığlık atar 2 yada 3 kişi zorla onu tutar bazen ayağa kalktım etrafına bakıp tekrar yatar
    Bunun için ne yapılmalı

    Cevapla

Yorum yapın