Pişik Tedavisi için Hangi Doktora Gidilmeli?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Pişik hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen bir cilt hastalığıdır. Genel olarak bebeklerde ve çocuklarda görülse yetişkinlerde de görülebilmektedir. Tıp dilinde pişiğin adı diaper dermatiti olarak bilinmektedir. Pişik bir çeşit cilt lezyonudur ve pişiğe neden olan mantarın adı ise candida albicans mantarıdır. Mantar dışında bakteriyel enfeksiyonlarda bir diğer pişik nedenidir.

pişik hangi bolum randevu
Pişik bebişler için oldukça huzursuz edici bir durumdur.

Vücutta genel olarak yaz aylarında daha sık olarak görülmektedir. Pişik görüldüğünde genel olarak eczanelerden alınabilecek kremler ile pişik önlenebilir. Ancak bazı durumlarda kişinin pişik nedeni ile doktora başvurması gerekebilir. Peki bu tip durumlarda pişik için hangi doktora gidilir?

Pişin için Ne Zaman Doktora Gidilir?

Bazı hastalıklar kolay bir şekilde atlatılabilmektedir. Bu nedenle hastalığın görüldüğü zaman hemen doktora gidilmesi gerekmeyebilir. Pişik sağlık sorunu da bu hastalıklardan biridir. Pişik görüldüğünde bazı durumlarda doktora gitme ihtiyacı ortaya çıkabilir.  Bu durumun özellikle bebeklerde çok iyi analiz edilmesi gerekir. Öncelikle ebeveynlerin çocuğun altının ıslak kalmamasına dikkat etmesi gerekir. Bebek bezi sık değiştirilmelidir. Bebeğin altı çok iyi kurulanmalı ve gerektiğinde pişik kremleri kullanılmalıdır. En sık bilinen pişik kremlerinden biri hametan krem ve fito kremdir.

pişik için hangi bölüme gidilir
Pişik görsellerine bakıyorsunuz.

Pişik için ne zaman doktora gidilmeli konusunda eğer ebeveynler bu önlemleri aldıkları hale pişik oluşumu devam ediyorsa doktora gitmeleri gerekmektedir. Ayrıca pişik için kullanılan kremlerde de dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise bazı pişik kremlerinde antibiyotik etken maddesi bulunmasıdır. Bir süre sonra bu kremlere karşı pişiğin direnç göstermesi söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle kremleri kullanmadan önce hekim tarafından bilgi alınması önemlidir.

Pişik için Hangi Doktora Gidilir?

Pişik için hangi doktora gidilir konusunda yetişkin ve bebekler doktor bakımından farklı bölümlere gitmeleri gerekmektedir. Eğer pişik görülen kişi bir bebekse yapılması gereken öncelikle çocuk hastalıkları ya da pediatri bölümüne başvurmaktır. Bu bölümde gerekli olan incelemeler yapıldıktan sonra gerek görülen tedavi uygulanabilmektedir. Ayrıca ileri seviyedeki durumlar için farklı uzmanlıklara sevk edilebilmektedir.

Pişiğe hangi bölüm bakar konusunda eğer söz konusun olan kişi yetişkin ise dermatoloji bölümüne başvurması gerekmektedir. Bu bölümde pişik incelenir ve eğer gerek görülürse bazı testler uygulanabilir. Yapılacak olan tetkikler sonrasında ise gerekli olan tedaviye başlanmaktadır. Tedavi genel olarak pişik önleyici kremler ile yürütülmektedir. Bu kremler ile yapılan tedavi ile pişik tamamen tedavi edilebilir.

Pişik için Doktora Gidilmezse Ne Olur?

Pişik tedavisi için zamanından doktora gidilmezse enfeksiyon ilerler. Bazı durumlarda süperenfeksiyon adını verdiğimiz mantar enfeksiyonunun üzerine bakteriyel enfeksiyonu binmesi durumu görülebilir. Bu durumda genelde kombine tedaviler uygulanmaya çalışılır.

bebekte pişikte bölüm seçimi
Bebeklerde pişik seviyelerini görmektesiniz. Ayrıca süperenfeksiyon lezyonları mevcuttur.[1]Infant presents with severe diaper dermatitis (healio.com)[2]Diaper dermatitis—a narrative review of clinical presentation, subtypes, and treatment | Wiener Medizinische Wochenschrift (springer.com)

Kombine tedaviler uygulanmasına rağmen geçmesi çok daha sancılı süreçler içerir. Bu nedenle zamanında doktorunuza başvurmanız yapacağınız en doğru başlangıç adımı olacaktır.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 2 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 13 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın