Dressler Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dressler Sendromu Nedir?

Dressler Sendromu, perikard adı verilen kalbi çevreleyen yapının iltihaplanması durumuna verilen isimdir. Tıp dünyasında post perikardiyotomi sendromu veya post-miyokard enfarktüsü sendromu olarak ta bilinmektedir. Sıklıkla miyokart enfarktüsünden, yaralanmalardan ve bazı kalp ameliyatlarından sonra ortaya çıkmaktadır. Bazı bilim çevreleri tarafından bu olaylar sonrası gelişen bir immün mekanizma olduğu düşünülmektedir.

dressler sendromu nedir
Kalp ameliayatı öncesinde ve sonrasında çekilen filmlerde Dressler Sendromu oluşumu görülüyor.

İlk kez 1956 yılında tanımlanmıştır. Tüm akut miyokard infarktüsü vakalarının %3 veya %4 ‘lük bir kısmında görülmektedir.

Belirtileri

Dressler sendromu belirtileri kalp ameliyatlarını, travmaları ve kalp krizini takip eden haftalar ve aylar içerisinde ortaya çıkmaktadır.  Sıklıkla karşılaşılan semptomlar şunlardır:

  1. Yatarken ve derin soluk aldıkça kötüleşen göğüs ağrısı
  2. Yüksek ateş
  3. Yorgunluk hali
  4. İştah azlığı



Nedenleri

Dressler sendromu nedenleri henüz tam olarak ortaya çıkarılabilmiş değil.Kalp ameliyatları, kalp krizleri ve göğüs travmalarına takiben ortaya çıkma eğilimindedir. Kalp hasarına karşı oluşan bağışıklık tepkisi söz konusudur. Vücut otomatik olarak hasarlanan bölgeye onarıcı ve savaşçı proteinler göndermekte ve bu durum bazen aşırı iltihap oluşumuna neden olmaktadır. Postperokardiyotomi sendromu kalp ameliyatı geçiren her 4 kişiden 1 ini etkileyebilmektedir. Kalp pili takılması, stent ameliyatları gibi cerrahi durumlarda Dressler sendromunu tetikleyebilir.

Tanısı

Hekiminiz bir steteskop yardımıyla kalp seslerinizi dinlemekte dahil olmak üzere detaylı bir fizik muayene yapacaktır. Steteskop yardımıyla duyulan bazı sesler kalpte biriken sıvı olduğunu gösterebilir. Sıklıkla diğer hastalıkların ekarte edilebilmesi için bir takım testlere tabi tutulabilirsiniz. Bunlar:

  1. EKG
  2. EKO
  3. Röntgen
  4. Kan testleri
  5. Manyetik rezonans görüntüleme

Kan testleri içerisinde tam kan sayımı ve kan kültürü sonuçları Dressler sendromu tanısı için kıymetlidir.


Tedavisi

Tedavide temel amacımız ağrıyı azaltmak ve iltihabın kontrol altına alınmasını sağlamaktır. Hekiminiz aspirin,ibuprofen ve naproksen gibi ilaçları reçete edebilir. Bu ilaçlar ile kontrol altına alınmayan durumlarda şu ilaçlar faydalı olabilir:

  1. Kolşisin
  2. Kortikosteroidler

Sıklıkla yan etkilerinin şiddetli olması nedeniyle kortikosteroidler en son olarak tercih edilir.

[su_box title=”Dressler Sendromu Mail Grubu” box_color=”#6fe767″]Bu konu ile ilgili herhangi bir tedavi veya ilaç keşfi gibi yeni bilgiler eklendiğinde anında haberdar olmak için Dressler Sendromu Mail Grubumuza abone olabilirsiniz. [email-subscribers namefield=”no” desc=”” group=”dresslersendromu”][/su_box]

Komplikasyonları

Zamanında ve yeterli bir şekilde tedavi edilmeyen dressler sendromu vakalarında bir takım komplikasyonlar gelişebilmektedir. Komplikasyonlar şunlardır:

  1. Konstriktif perikardit
  2. Kalp tamponadı

Bu komplikasyonların gelişmesi halinde agresif bazı tedavi prosedürleri uygulanabilir.

[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

[/su_spoiler] [/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

[su_button url=”https://plus.google.com/share?url=https://doktordanhaberler.com/dressler-sendromu/” target=”blank” style=”flat” background=”#e91f34″ size=”8″ wide=”yes” center=”yes” desc=”Hemen Buraya Tıklayarak Google Plus Profilinizde Paylaşın.”]Gönderiyi Paylaşarak Bilginin Yayılmasına Öncülük Edin ![/su_button]

 

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın