Aile Hekimi Kaç Gün Rapor Verebilir? 10 Günle Sınırlı mı?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Bu yazımızda sağlık ocağında aile hekimi kaç gün rapor verebilir sorusunu açıklığa kavuşturmakla beraber bazı ince detaylar ve püf noktalardan bahsedeceğim. Aile hekimliği uygulaması Türkiye’de başladığından beri hastalar bu sistemle ilgili olarak birçok soru sormaktalar. Vakit kaybetmeden yazımıza geçelim.

Aile hekimleri günümüzde askerlik, evlilik, akli meleke, ehliyet, av tüfeği, işe giriş, sporcu lisansı, yüzme havuzu, memurluk, pansiyon ve daha birçok farklı durum için durum bildirir tek hekim raporları veriyorlar. Bu raporları verirken bazı kurallara bağlı kalmak durumundalar. Şimdi o kuralları teker teker inceleyelim.

Aile Hekimi En Fazla Kaç Gün Rapor Verebilir?

Aile hekimleri aslında aile hekimliği sertifikasına sahip pratisyen hekimlerdir. Acil servislerde çalışan pratisyen hekimlerle aynı statüdedirler. Dolayısıyla acilde çalışan bir pratisyen hekim kaç gün rapor verebilirse aile hekimi de o kadar rapor verebilir.

sağlık ocağında aile hekimi toplamda en fazla kaç gün rapor verebilir
Aile hekiminin tek seferde ve toplamda kaç gün rapor verebileceği önemlidir.

Soru : Aile hekimi en fazla kaç gün rapor verebilir?

Cevap : Aile hekimi hastasını muayene ettikten sonra en fazla 20 gün rapor verebilir.[1]Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge ve Hakem Hastane Listeleri (saglik.gov.tr)

Aile hekiminizin verebileceği tüm raporlar hakkında detaylı bilgi almak için hazırladığım bir diğer yazıyı okumanızı öneririm.

Aile Hekimi Tek Seferde Kaç Gün Rapor Verebilir?

Aile hekimleri ve diğer pratisyen hekimler hastalarını muayene ettikten sonra toplamda 20 gün rapor verebilirler. Bu noktada merak edilen husus bir seferde maksimum kaç gün rapor alınacağı hususudur.

Soru: Aile Hekimi Tek Seferde Kaç Gün Rapor Verebilir?

Cevap: Aile hekimi hastasını muayene ettikten sonra tek seferde en fazla 10 günlük istirahat raporu verebilir.

Eğer raporunuzda “kontrol önerilir” ibaresi yer alıyorsa aile hekiminizden 10 günlük rapor aldıktan sonra raporunuzun bittiği 11.günde tekrar aile hekiminize giderek muayene olursunuz. Bu muayenede uygun görülmesi halinde en fazla 10 gün daha olacak şekilde raporunuz uzatılabileceği gibi “çalışabilir” şeklinde de kanaate varılabilir.

Aile Hekimi En Az Kaç Gün Rapor Verebilir?

Aile hekiminiz muayene sonrası duruma göre 10 günde kadara rapor verebildiğini söylemiştik. 1 yıl içerisinde ise ilk 10 günü takiben ikinci 10 günlük raporu vererek toplamda 20 günlük rapor verebileceğini öğrendik. Peki en az kaç günlük rapor alınabilir? Mesela aile hekimi 5 gün rapor verebilir mi?

Aile Hekimi En Az Kaç Gün Rapor Verebilir?

Aile hekimi hastasını muayene ettikten sonra en az bir gün istirahat raporu verebilir. Duruma göre istirahat raporu vermeyebileceğini unutmayınız.

Aile hekiminin 10 günlük olarak verdiği raporun ardından bir on gün daha vermesi durumunda toplam 20 gün olmakta ve ilgili hasta daha fazla rapor alamamaktadır. Bu gibi durumlarda hastanın hastalığı devam ediyor ve istirahat etmesi gerekiyorsa heyet raporu alınması gerekebilir. Heyet raporu nasıl alınacağına dair yazıma linkten ulaşabilirsiniz.

Aile hekimlerini verebileceği rapor süreleri hakkında hazırlamış olduğum yazımı burada bitiriyorum. Aklınıza takılan soruları altta bulunan yorum bölümüne yazmanız halinde cevap vereceğim. Yorumlarınızı bekliyorum. Bu noktada size önerim sağlık raporu ile ilgili tüm püf noktaları öğrenmek için alttaki butona tıklayarak ilgili yazıma göz gezdirmeniz.

(Bu yazı ilk defa 24 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. Ardından 30 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Aile Hekimi Kaç Gün Rapor Verebilir? 10 Günle Sınırlı mı?” üzerine bir yorum

  1. Sayın Yavuz,
    Sayfanız oldukça bilgilendirici. Ben de defalarca faydalandım.Çabanız ve emeğiniz için çok teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.

    Cevapla

Yorum yapın