Havaların ısınması ile su sporlarına yönelişin artması özellikle yüzme havuzlarını tercih edenlerin sayısını da artırmakta. Havuz üyeliklerinde ise çoğu zaman havuz sağlık raporu istenmektedir. Özellikle küçük çocuklar için olan yüzme havuzlarında sağlık raporu alınması şart koşulmaktadır. Peki, yüzme havuzu için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır?

Yüzme Havuzları için Sağlık Raporu Neden İstenir?
Bilindiği gibi yüzme havuzları birçok kişinin birlikte kullandığı alanlardır. Suda her zaman tam hijyenin sağlanması mümkün olmadığı için havuz sürekli olarak yenilenerek temiz tutulmaya çalışılır. İnsanların teri ve diğer etkileri ile sürekli kirlenebildiği için özellikle çocuklar için tehlike arz edebilir. Havuzun kendi temizliğinin yanı sıra insanlarda bulaşıcı hastalıkların olması da büyük bir riski ortaya çıkarmaktadır. Bu ve benzeri durumlar öne sürülerek bazı kurumlar havuza girebilmek için sağlık raporu talep etmektedirler.
Bu noktada belirtmem gereken önemli husus yüzme havuzuna girmek için sağlık raporu istenmesine gerek yoktur. Yüzme havuzları için sağlık bakanlığı tarafından bu şekilde bir rapor uygun görülmemiştir. Sağlık bakanlığının bilgisi dışında hiçbir kurum bu şekilde bir istekte bulunmamalıdır.
Yüzme Havuzu için Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Yüzme havuzu kurumunun sağlık raporu istemesi durumunda çeşitli sağlık kuruluşlarına başvurularak sağlık raporu alınabilir(!) . Aile hekimleri tarafından alınabilecek sağlık raporları aynı zamanda devlet ve özel hastanelerden de alınabilmektedir(!). Ancak kişi yüzme branşı üzerine müsabakalara katılması için profesyonel sporcu olmak için sağlık raporu almak isterse sağlık raporu daha detaylı bir şekilde incelendikten sonra verilebilir.
Aile hekimlerine ya da çeşitli sağlık kurumlarına yaptığınız yüzme için sağlık raporu başvuruları uygun değildir. Bu başvuruların yasal hiçbir dayanağı yoktur.
Yüzme Havuzu için Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Yapılması gereken aile hekimlerine veya bir hastaneye başvurmaktır. Burada sizlerden bazı kan ve idrar tahlilleri istenecektir. Bu tahliller ile birçok veri alınarak özellikle bulaşıcı hastalıklar taşınıp taşınmadığına bakılır. Diğer yandan gerektiğinde görüntüleme sistemleri kullanılarak röntgen, ultrason gibi uygulamalar ile detaylı tetkikler yapılır.
İncelemeler sonrasında bu konuda yetkili olan doktor kişi için gerekli rapor bilgilerini doldurarak kişinin yüzme havuzunda bulunmasının sağlık açısından bir engel teşkil edip etmediği konusunda görüşlerini bildirecektir. Hazırlanan bu rapor ile yüzme havuzu için sağlık raporu alınmış olmaktadır. Şuanda Türkiye’de ne yazık ki uygulanan prosedür bu şekildedir. Aile hekimleri ve diğer sağlık kurumlarında çalışan hekimler sistemin anormalliği yüzünden bu duruma boyun eğmek durumunda kalmaktadırlar.

Özetle eğer bir havuz yetkilisi sizden rapor istiyorsa bu talebinin hiçbir resmi dayanağı olmadığını söyleyip bu talebini geri çevirmelisiniz. Eğer sporcu lisansı müsabakalara katılıyor iseniz durum sizin için farklıdır. Almanız gerek sporcu sağlık raporu hakkında bilgi almak için tıklayınız. Dilerseniz sağlık raporları hakkında genel bilgiler verdiğim sağlık raporu başlıklı yazıma göz gezdirebilirsiniz.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
(Bu yazı ilk defa 10 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. Ardından 1 Temmuz 2021, 2 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)
Havuza girmek için sağlık raporunun gerekli olmadığını öğrendim fakat bu yöneticinize anlatamiyoruz
Merhabalar doktor bey bana site yönetimi tarafından havuza girebilmek için sağlık raporu getirmem gerektiği söylendi fakat ben aile hekiminden bu raporu alamıyorum devlet hastaneleri malum randevu almak skinti özel hastaneler ise yüksek ücret taleb ediyoler tahliller testler vs,incelemelerimin sonucunda havuza girmek için sağlık raporuna ihtiyaç duyulması gibi öğrendim sağlık bakanlığı onaylı ama bunu yönetime anlatamiyorm nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler