Genellikle üniversiteye giriş yapmaya hazırlanan kardeşlerim ve daha az sıklıkla yatılı olarak liselere kayıt yaptıran öğrencilerden istenen bu rapor ile birlikte “yurtta kalabilir” ya da “pansiyonda kalabilir” şeklinde çeşitli ibareler istenmektedir. Eğitim kurumları pansiyonlara, kyk yurtlarına veya özel yurtlara kayıt yaptıracak öğrencilere bu ibareleri zorunlu tutmaktadır. Yurtta kalabilir sağlık raporu almak isteyen öğrenciler bu raporu nasıl alacaklarını, nereden alacaklarını, rapor almak için ne gerekli olduğu gibi bilgileri doğru bir şekilde edinememektedir. Bu noktada bu yazıyı hazırlayarak heyecanlı öğrenci kardeşlerime yol göstermek istedim. Yazımda bu rapordan “pansiyonda kalabilir sağlık raporu” olarak bahsedeceğim ancak yurt, özel yurt ya da pansiyon için istenen tüm raporların aslında aynı rapor olduğunu unutmayınız. Haydi yazımıza geçelim.
UYARI: Aile hekiminizden pansiyonda kalabilir ibaresinin geçtiği rapor istemeyiniz. Bu talebinizin yasal bir dayanağı bulunmamaktadır. Aile hekiminizden sadece durum bildirir tek hekim raporu için talepte bulunabilirsiniz. Yazımın devamında bahsedeceğim şekilde yurtta kalabilir veya pansiyonda kalabilir raporu diye bir şablon ve rapor bulunmamaktadır. Bu şekilde bahsetmemin sebebi bu bilgiye ulaşma çabası içerisinde olan insanların aramalarda karşılarına çıkarak doğru bilgiye kolayca ulaşabilmesi içindir.
Pansiyonda Kalabilir Sağlık Raporu Nedir?
Pansiyonda kalabilir raporu milli eğitim bakanlığına bağlı olarak çalışan yurt, pansiyon gibi toplu yaşam alanlarında konaklayabilmek için çoğu zaman zorunlu olarak istenen bir sağlık raporu çeşididir.
Dikkat !
Milli Eğitim Bakanlığı bu raporu konaklama yapacak öğrencilere zorunlu tutmaktadır.
Yurtta kalabilir raporu, pansiyonda kalabilir raporu her ikisi de toplu alanlarda konaklayacak öğrenciler için geçerlidir.
Pansiyonda Kalabilir Raporu Neden İstenir?
Temel olarak yurtta kalabilir sağlık raporu kyk yurtlarında, özel yurtlarda, yatılı lise pansiyonlarında ve zaman zaman yatılı Kuran kurslarında kalacak öğrenciler için zorunlu tutulmaktadır.
Yurtta Kalabilir Raporu Neden Zorunlu?
Bu rapor ile konaklama yapacak kişilerin bulaşıcı hastalıklarının olup olmadığı, toplu yerlerde yaşamaya ve diğer insanlarla uyum sağlama kabiliyetinin olup olmadığı belirlenir. Akıl ve ruh sağlığının yeteri kadar olup olmadığı teyit edilir.
Bu rapor sayesinde yurtta kalarak kendisine ve çevresine zarar verebilecek bireyler ayırt edilir ve gerekliyse tedavileri sağlanır.
Yurtta Kalabilir Raporu Örneği
Yurtlarda ve pansiyonlarda kalacak öğrencileri nasıl bir rapor beklediğini kendi aile hekimliği sisteminden çıkardığım raporun görselini yükleyerek göstermek istiyorum. Rapor örneği aşağıdadır. Dikkatlice inceleyiniz.

Yurtta Kalabilir Raporu için Gerekli Belgeler
Eğitim için konaklamak isteyen öğrenciler bu raporu alabilmek için başvurdukları sağlık kuruluşlarına bazı belgeleri götürmekle yükümlüdürler. Bu belgeler kişinin işlemlerinin kolaylaştırılması ve hızlıca bitirilebilmesi için gereklidir. İşte o belgeler:
- Konaklama yapacağı yerden raporun istendiğine dair yazı
- Nüfus cüzdanı
Bu iki belge ile birlikte sağlık kurumuna başvurulduğunda hekiminiz muayenesi sonrasında raporunuzu verecektir.
Pansiyonda Kalabilir Raporu Nereden Alınır?
Bu raporu almak isteyen bireyler haliyle en hızlı ve kolay şekilde almak istemektedirler. Hatta bazı durumlarda öğrencinin anne ve babası gelerek öğrenciyi getirmeden rapor istemektedirler.
Dikkat !
Mutlaka ama mutlaka raporu alacak kişi sağlık kurumuna şahsen başvurmalıdır ve 18 yaşından küçükse yanında ebeveynlerinden biri olmalıdır.
Raporu almak için aile sağlığı merkezlerine veya hastanelere gidebilirsiniz.
Aile sağlığı merkezinde aile hekiminiz muayenesi sonrası raporunuzu verecektir.
Pansiyonda Kalabilir Raporu Muayenesi Nasıl Yapılır?
Öncelikle en yakın aile sağlığı merkezinde kendi aile hekimimize randevu oluşturuyoruz. Randevu günü ve saati geldiğinde önceki başlıklarda belirttiği belgeler ile şahsen aile hekimimize gidiyoruz.
Kan Tahlili Gerekli mi?
Toplu alanlarda beraber yaşama durumu söz konusu olduğu için hekiminiz sizi bazı bulaşıcı hastalıklar açısında taramak isteyebilir. Bazı hastalıklara karşı bağışık olup olmadığınızı test edebilir. Bu gibi durumlarda aile hekiminiz tarafından kan tahlilleriz yapılır ve raporunuz muayene sonrası verilir.
Kan Grubu Kartı Gerekli mi?
Bazı kurumlar konaklama için kan grubu kartını şart koşmaktadır. Öncelikle belirtmeliyim ki kan grubu kartı talep edilmesinin hiçbir resmi ve yasal dayanağı yoktur. Hekiminizden alacağınız durum bildirir tek hekim sağlık raporu yeterlidir.
Bu rapor hakkında aklınıza takılanları veya merak ettiğiniz hususları alt tarafta bulunan yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum. Bu yazımdan sonra aşağıdaki linke tıklayarak sağlık raporları hakkında hazırlamış olduğum genel yazıya göz gezdirmenizi şiddetle öneriyorum.
Hocam Sağlık bakanlığının “Sağlık raporları usul ve esasları hakkında yönergesi” ile doktorların VEREBİLECEKLERİ raporlar, standartları belirlenmiş ve aynı yönergenin son maddelerinde “tüm hekimler bu yönergeye uymak zorundadır” ibaresiyle de yönerge dışına çıkılmaması ihtar edilmiştir. Bu kapsamda verilebilecek raporlar sadece bakanlığın E-RAPOR sitesi üzerinden verilebilmektedir. Yukarıda örnek verildiği şekliyle elden rapor düzenlenememekte ve yönerge uygulamalarına ters düşmektedir. Bu bağlamda “pansiyonda kalabilir, yüksekten atlayabilir, satranç oynayabilir, voleybol oynayabilir” ibareli raporlar kesinlikle söz konusu değildir. Bakanlığın böyle bir raporu bulunmamakta ve doktorları yönergeye uymaya zorunlu kılmaktadır. Sizden ricam yazıyı tekrar güncellemeniz. Yönergeyi google dan bulup okuyabilirsiniz..teşekkürler..
Selamlar Doktor Bey, hoşgeldiniz.
Gerekli uyarıları yazıya iliştirdik ve yorumunuzu öne çıkardık. Katkılarınız için çok teşekkür ederiz.
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
Merhabalar Erhan Bey yatılı okumaya engel hastalıklarla ilgili bir liste var mıdır? Ya da “karışık anksiyete ve depresif bozukluk” tanısı olan bir öğrenci yatılı okuyabilir mi?
Merhabalar Sefer Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Sadece tanıya bakılarak bu değerlendirmeyi ne yazık ki yapamam. Yüksek olasılıkla engel teşkil etmeyecektir ancak hastanın muayene edilmesi gerekir. Muayene sonucunda karar verilir. Bu nedenle mutlaka muayene olduğunuz hekiminize sorunuz. En doğru bilgiyi ondan alabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Mrb hocam ….doğum sırasında oluşan kol sakatlanmasi ile dünyaya geldi kizim hic bir şekilde kolunu kaldiramiyo kullanamiyo pek fazla suan da .heyetten rapor almak istiyorum evde bakım … Alma şansım varmi
Merhabalar Tuğba Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Evde bakım hakkında net bilgiler alabilmek için hastanın muayene bilgilerine vakıf olmam gerekir. En net bilgiyi yakınınızda bulunan devlet hastanesine giderek evde bakım birimiyle görüşmeniz halinde edinebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba, kayıt yaptırdığım yurttan bu rapor istendi. Herhangi bir hastalığım yok. Aile hekimim covid19 aşısı olmadığım için raporu veremeyeceğini söyledi. Yurtla görüştüğümde aşı zorunluluğunun olmadığını söyledi. Bu raporu nasıl alabilirim?
Merhabalar Merve Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Aile hekiminiz bu şekilde uygun görmüş. Farklı bir aile hekimine giderek yeniden muayene olabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Tıbbi tavsiye çok güzelmiş. Toplu yaşanan alanlarda aşısız bulunmak uygun değildir diyebilmek bu kadar zor mu?
Merhabalar Kazım Bey, hoş geldiniz.
Toplu alanlarda aşısız bulunulmasını önermiyoruz ya da aşısız kalınabilmesi için yol göstermiyoruz. İlgili hastanın aşı olup olmayacağı sadece muayene sonucunda belirlenebilir bu nedenle hasta yanlışlık olduğunu düşünüyorsa farklı bir hekime giderek muayene olma hakkına sahiptir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.