Prifemyn DR: Hamilelikte Mide Bulantısı Hapı Kullananlar

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Prifemyn DR, hamilelik döneminde bulantı şikayeti olan gebelerde kullanılan içerisinde doksilamin süksinat ve piridoksin hidroklorür bulunduran etkili bir haptır. Özellikle hamile kadınlarda sabah uyanmayı takiben görülen bulantı ve kusmayı dramatik bir şekilde kesmektedir. Bu yazımda piyasa ismi PRİFEMYN DR 10 mg/10 mg değiştirilmiş salımlı tablet olan bulantı hapının ne işe yaradığını, kullanım şeklini, dozajını, yan etkilerini ve bilinmesi gereken her şeyi anlatacağım.

Prifemyn DR Nedir?

Prifemyn DR içerisinde bulundurduğu doksilamin süksinat ve piridoksin hidroklorür sayesinde hamilelik döneminin baş belası sabah bulantılarına çare olan bir ilaçtır. Bu etkisini etken maddeleri sayesinde göstermektedir.

Prifemyn DR İçeriği

PRIFEMYN DR etken maddesi doksilamin süksinat antihistaminik özellikte olup mideyi yatıştırır. Piridoksin hidroklorür ise B6 vitamini olarak da bilinir ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bu ilaç piyasada beyaz renkli, yuvarlak, çift taraflı eğimli, üzerinde çizgi olmayan film kaplı tablet şeklinde bulunmaktadır. Her tablette 10 mg doksilamin süksinat ve 10 mg piridoksin hidroklorür bulunur. İlacın 30 tabletlik blister paketleri vardır.

İçerisinde bulunan doksilamin süksinat, vücuttaki doğal kimyasal histaminin etkilerini azaltarak antihistaminik özellik gösterir. Bir diğer etken madde piridoksin hidroklorür ise B6 vitamininin bir formu olarak bilinmektedir. Her iki etken madde bir arada kullanıldığında gebelik bulantısında oldukça faydalı olmaktadır.

Prifemyn DR 10 mg/10 mg Ne İşe Yarar?

Prifemyn DR özellikle hamilelik sırasında ortaya çıkan ve diğer tedavi seçeneklerine dirençli olan mide bulantısı ve kusma semptomlarını gidermek için tasarlanmış bir ilaçtır. Bu ilaç doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkilidir.

Prifemyn DR Nasıl Kullanılır?

Prifemyn DR ilacını kullanma kararını kendi kendinize vermemelisiniz. Öncelikle kadın doğum doktorunuza muayene olmalı, gerekli görülürse kan tahlillerinize bakılmalı ve sonrasında hekiminiz uygun görürse bu ilacı başlamalıdır.

İlacın başlandığı hastalarda aksi belirtilmediği sürece tedavi sürecinin ilk gününde, uyku öncesi iki tablet alınması önerilir. Eğer bu başlangıç dozu semptomları yeterince kontrol altına alıyorsa, tedaviye bu şekilde devam edilir ve her gece 2 tablet alınır.

prifemyn gebelik bulantı ilacı
Gebelik dönemi bulantı ve kusmalarını yatıştırmaktadır.

İkinci günün ikinci yarısında semptomlar hala devam ediyorsa o gece standart iki tablet dozu alınır ve üçüncü gün sabahından itibaren günde üç tablet dozuna geçilir. Günde üç tablet dozuna geçen hastalarda gebelikle gece uyumadan önce üç tablet içmek yerine sabahları bir tablet ve gece yatmadan önce iki tablet şeklinde uygulanır ancak unutulmaması gereken bu kararı hekiminizin vermesi gerektiğidir.

Eğer dördüncü gün semptomlar devam ederse tedaviye günde dört tablet dozu ile devam edilmelidir. Gece uyumadan önce dört tablet içmek şekli yerine doktorunuz tarafından aksi belirtilmediği sürece sabah ve öğleden sonra birer tablet ve gece yatmadan önce iki tablet şeklinde uygulanır.

Prifemyn DR En Fazla Kaç Tane İçilir?

Günlük maksimum önerilen doz, sabah ve öğleden sonra birer tablet ve gece yatmadan önce iki tablet olmak üzere toplam dört tablettir.

Prifemyn DR Günde Kaç Kez Kullanılır?

İlaç günde maksimum 4 adete kadar doktorunuzun belirlediği ölçüde 2 tabletten başlanarak kullanılır.

Prifemyn DR Aç mı Tok mu Kullanılır?

İlacın genellikle aç karnına bir bardak su ile alınması önerilir ancak burada esas olan doktorunuzun size nasıl reçete ettiğidir.

Prifemyn DR tabletlerinin aç karnına bir bardak su ile alınması tavsiye edilir. Tabletlerin bütünlüğünün korunması gerektiği için, hastaların tabletleri kırmamaları, bölmeleri veya çiğnememeleri çok önemlidir.

Prifemyn DR Yan Etkileri Nelerdir?

Her ilaçta olduğu gibi bu hamilelik bulantı hapında da bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu ya etkileri sistemlere göre kategorize ederek aşağıda sizlere sunacağım. Bunlardan birinin ya da birkaçının sizde görülmesi halinde ilacı size başlaya hekiminize başvurmalısınız.

  • Uyku bozukluğu olan somnolans çok sık görülmektedir.
  • Psikiyatrik Hastalıkları: Anksiyete, oryantasyon bozukluğu, uykusuzluk, kâbuslar
  • Sinir Sistemi Hastalıkları: Baş dönmesi, baş ağrısı, migren, parestezi, psikomotor hiperaktivite
  • Göz Hastalıkları: Bulanık görme, görme bozuklukları
  • Bağışıklık Sistemi Hastalıkları: Aşırı duyarlılık
  • Kardiyak Hastalıkları: Solunum güçlüğü, çarpıntı, düzensiz kalp atışı
  • Kulak ve İç Kulak Hastalıkları: Vertigo
  • Gastrointestinal Hastalıkları: Karın şişliği, karın ağrısı, kabızlık, ishal
  • Deri ve Deri Altı Doku Hastalıkları: Hiperhidroz, kaşıntı, döküntü, makülopopüler döküntü
  • Böbrek ve İdrar Hastalıkları: İdrar zorluğu, idrar retansiyonu
  • Genel Bozukluklar: Göğüs kafesinde rahatsızlık, yorgunluk, sinirlilik, keyifsizlik.

Prifemyn DR 10 mg Uyku Yapar mı?

PRIFEMYN DR’nin içindeki doksilamin süksinat, uyuşukluk veya uyku hali oluşturabilir. Bu etki ilacın hamilelikte mide bulantısı ve kusmayı azaltmak için kullanılan bileşenlerinden biri olan doksilamin süksinatın bilinen bir yan etkisidir. Zaten internette kullanıcı yorumlarını okuduğunuzda birçok hamile kadının Prifemyn DR’nin uyku yaptığından şikayet ettiğini göreceksiniz ancak her kişinin ilaca verdiği tepki farklı olabileceğinden bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Prifemyn DR Hamileyken Kullanılır mı?

Hamilelik döneminde ilaç kullanımı konusunda çekincelerinizin olması oldukça doğaldır. Çünkü her ilacın gebelikte kullanılmayacağını bilmektesiniz. Bu noktada gebelik kategorisi A olan bu ilacı gebelik döneminde doktorunuzun önermesi halinde güvenle kullanabileceğinizi belirtmeliyim.

Prifemyn DR Hakkında Sık Sorulan Sorular

Prifemyn DR ile Prilam DR Arasındaki Fark?

Prifemyn DR ve Prilam DR, hamile kadınlarda geleneksel yöntemlerle tedavi edilemeyen mide bulantısı ve kusmayı önlemek için doksilamin süksinat ve piridoksin hidroklorür adlı etkin maddeleri içeren ilaçlardır. Bu iki ilacın arasındaki tek fark yardımcı maddeler ve ilacı üreten firmalardır.

Prifemyn DR Bebeğe Zarar Verir mi?

İlacı hekiminiz sizi muayene ettikten sonra reçete ettiyse endişe etmeden kullanabilirsiniz. Hekiminiz her zaman sizi değerlendirirken ve ilaç verirken kar-zarar dengesini gözetecektir.

Prifemyn DR Zararlı mı?

İlaç doktorunuz tarafından muayene edilip sonrasında reçete yoluyla size verildiyse güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Gebelik kategorisi A olan hamilelikte kullanımında sakıncası minimum olan ilaç grubundandır.

Prifemyn DR Aile Hekimi Yazabilir mi?

Evet aile hekiminiz bu ilacı size reçete edebilir. Uygun tanı kodu ile reçete ettiğinde SGK ilacı karşılayacaktır. Önermesek te reçetesiz bir biçimde eczaneden ücretli olarak ta alınabilir.

Prifemyn DR Etkisi Ne Kadar Sürer?

İlacın etkisi içilen doza da bağlı olarak genelde bütün gün sürmektedir.

PRIFEMYN DR, gebelikte mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı olan bir ilaçtır ve içinde bulunan doksilamin süksinat ve piridoksin hidroklorür sayesinde bu belirtileri yatıştırılır. Her ilaç gibi bunu da doktorunuzun önerisi ve reçetenize uygun şekilde kullanmanız gerekecektir. İlacın olası yan etkileri ve dozu hakkında bilgi sahibi olmalı ve yan etki yaşarsanız vakit kaybetmeden sağlık kuruluşunuza başvurmanız en doğrusu olacaktır. Prifemyn DR hamilelikte bulantı hapı, gebelik sürecinizi daha konforlu hale getirebilir ancak bunu sağlamak için akıllıca ve sorumlu bir şekilde kullanmanız şarttır.

Bu ilaçla ilgili aklınıza takılan bir husus olursa altta bulunan yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Yorumlara yazmanız halinde cevap vereceğim. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın