Griscelli Sendromu Nedir? Gümüş Saçlı Çocuklar

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Griscelli Sendromu sıklıkla hastaların derisinde ve saçında ortaya çıkan pigmentasyon bozuklukları ile karakterize kalıtsal hastalıklardan biridir. Saç tellerinde melanozom adı verilen ve saça rengini veren yapıların bozulması sonucunda oluşur. Hatta bu hastaların saç telleri mikroskop altında incelendiğinde bozulmuş melanozomların kümeleştiğini ve normalin dışında dağılım gösterdiğini görebiliriz. Hemen altta paylaştığım görselde saçın mikroskop altında incelenmiş halini göreceksiniz.

Griscelli Sendromu saç mikroskobisi
Griscelli sendromunda mikroskop altındaki saç görsellerini görmektesiniz. İlk görselde sağlıklı saç dokusunu görürken ikinci ve üçüncü görsellerde ise melanozomların hatalı dağılımı ve pigmentasyon bozukluğunu görmektesiniz.[1]JCI – Griscelli syndrome restricted to hypopigmentation results from a melanophilin defect (GS3) or a MYO5A F-exon deletion (GS1)

Melanozom adı verilen yapılar melanin pigmentinin üretilmesini sağlayarak deriye ve saça renginin kazandırılmasını sağlarlar. Melanin renk pigmentidir.

Griscelli Sendromu’nun ortaya çıkmasına neden olan temel etken MYO5A, RAB27A ve MLPH genlerinde görülen mutasyonlardır. Bu genler normal koşullarda melanozomların sorunsuz çalışmasını ve işlevini yerine getirmesini sağlarlar. Dolayısıyla mutasyona uğradıklarında dağılım ve hipopigmentasyon gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalınır.

Griscelli Sendromu TipiMutasyona Uğrayan Gen
Tip 1 MYO5A
Tip 2 RAB27A
Tip 3 MLPH
Yukarıdaki tabloda GS’ye yakalanan hastalarda ortaya çıkan mutasyonların hangi tiplerde görüldüğünü anlatılıyor.

Griscelli Sendromu belirtileri ise hastanın genel sağlık durumuna, ek hastalıklara ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterse de en sık olarak şu belirtilerle karşılaşırız:

  • Derinin renginde açılma olması
  • Saç renginde gri tona kayma görülmesi
  • Ateş, lenfadenopati gibi enfeksiyon bulgularının tespiti
  • Uyuşma titreme gibi bir takım börolojik bozukluklar

Hemen altta hastaların deri ve saç renginde görülen değişimleri net olarak fark edeceğiniz bir görsel paylaşacağım.

Griscelli Sendromu saç ve deri
Griscelli Sendromu hastalarında saç ve deride oluşan renk değişimini görüyorsunuz.[2]https://www.mdpi.com/434208

Bazı GS hastalarında zaman içerisinde hemofagositik lenfohistiositozis adı verilen ve bağışıklık sisteminin normalde fazla çalışarak kendine zarar verdiği hayatı tehdit edici bir durum görülebilir. Hastalığın prognozunun kötü seyretmesinin sebeplerinden biri de budur.

Griscelli Sendromu için uygulanan güncel tedavi prosedürlerinin başında kemik iliği nakli gelmektedir. Kemik iliği nakli yapılan hastalarda bağışıklık sisteminin hastanın kendi vücuduna zarar vermesinin önüne geçilmiş olur.

Ayrıca tedavi prosedürü içerisinde immün terapiler ve antibiyoterapilerde bulunmaktadır. Ortaya çıkan enfeksiyonların giderilmesi çok önemlidir. Ayrıca güneşten gelen zararlı ışınlardan cildi ve saçları korumak yardımcı önlemler arasındadır.

Griscelli Sendromu genel olarak nadir görülen genetik bir hastalıktır. Bu hastalık hakkında aklınıza takılan veya merak ettiğiniz hususlar varsa alttaki yorumlar kısmını kullanarak bana ulaşabilirsiniz. Cevap vermekten keyif alacağım. Haydi yorumlara…

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın