Flair Nedir? Tıpta Nasıl Yorumlanır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Flair tıp biliminde manyetik rezonans yani MR ile beyin dokusunun görüntülemelerinde kullanılan bir tekniğin adına verilen isimdir. Açılımını inceleyecek olursak “fluid-attenuated inversion recovery” ifadesinin baş harflerinden oluştuğunu görürüz.

Flair Nedir?

Normalde MR, beynin ve vücudun diğer bölümlerinin detaylı resimlerini elde etmek maksadıyla kullanılan tıbbi bir görüntüleme tekniğine verilen isimdir. Flair ise bu görüntüleme metodunun bir versiyonudur.

tipta-flair-nedir
Temelde bir MR çekim tekniğidir.

Klinik teşhis ve tedavi planlaması yapılmasında çok kritik rolü vardır. Türkçe’ye “sıvı azaltılmış ters dönüşüm metodu” olarak geçmiştir.

Flair MR Tekniği Neyi Amaçlar?

Flair görüntüleme tekniğinde hekimlerin temel amacı beyin ventriküllerinde ve subaraknoid boşluklarda bulunun BOS sıvısının azaltılmasını sağlayarak görüntülemenin daha net olmasını sağlamaktır.

BOS sıvısı bazı durumlarda MR ile yapılan çekimlerde görüntünün kontrastını bozabilmektedir. Kontrast bozulunca beyindeki yapılar daha iyi görülememektedir.

Beyin omurilik sıvısı azalınca beyin zarı, lezyonlar ve diğer yapılar daha belirgin hale gelirler. Dolayısıyla hastalıkların teşhis edilmesi ve tedavi süreçleri daha kolay hale gelmektedir.

Özetle MR görüntülemesinin FLAIR sekansında, beyin dokusuna gönderilen radyo dalgaları, sıvıya gönderilen radyo dalgalarından farklı bir şekilde geri yansır. Farklı şekilde yansıyan bu radyo dalgaları bilgisayar tarafından işlenerek beyin dokusunun görüntüsü sıvı olmasına rağmen daha net bir biçimde oluşturulur.

Flair MR Hangi Hastalıklarda Çekilir?

Bu teknik sayesinde beyin dokuları daha net görülür ve hastalıkların teşhisi çok daha kolay hale gelir. Dolayısıyla bazı beyin hastalıkların flair teknik bize fayda sağlamaktadır.

Bu hastalıkların başında beyin tümörleri, multiple skleroz, beyin enfeksiyonları, vasküler lezyonlar ve diğer bazı beyin hastalıkları gelmektedir.

T1, T2 ve Flair Teknikler

Sonuç itibariyle flair sekansı, beyin görüntülemede güvenilir ve hassas bir tekniktir ancak bazı durumlarda diğer görüntüleme teknikleriyle birlikte kullanılması gerekebilmektedir.

Bu noktada ilgili ifadeleri arıyorsanız üzerine tıklayarak doğru konulara geçiş yapabilirsiniz:

  1. Flair hiperintens
  2. Flair hipointens

Ayrıca birçok hasta T2 ve Flair olarak arama yapmaktalar ancak bu ifadelerin her biri farklı manaya gelmektedir. Birbiriyle ilgisi yoktur. Aşağıdaki tablodan detaylıca karşılaştırabilir ve inceleyebilirsiniz:

ÖzellikT1-Ağırlıklı GörüntülemeT2-Ağırlıklı Görüntüleme
Kontrast ÖzelliğiYüksekYüksek
Yağ DokusuParlak görünürKoyu renkte görünür
Kullanım AlanlarıAnatomik detaylar, yapısal değerlendirme için.Ödem, beyin lezyonları, enfeksiyonları için.
Sıvı DuyarlılığıDüşükYüksek
Beyin Omurilik Sıvısı GösterimiAz Gösterim (Normal T1)Belirgin Gösterim (FLAIR)

Bu terimle alakalı olarak aklınıza takılanları veya rapor sonuçlarında yazanları bana yorumlatmak istiyorsanız alt tarafta bulunan yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Sizler için sonuçlarınızı değerlendireceğim. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Flair Nedir? Tıpta Nasıl Yorumlanır?” üzerine 16 yorum

  1. Çekim SWI protokolünde yapılmış olup,FLAİR ve SWI sekansları içermektedir.
    SAK,parankimol hemoraji ve majör yer kaplayan lezyon saptanmadı.Yorumlarsanız çok sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler hocam

    Yanıtla
    • Merhabalar Medine Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      SWI (Susceptibility Weighted Imaging) sekansı, dokuların manyetik yatkınlık farklarını kullanarak kontrast oluşturan, T1, T2, T2* ve proton dansitesinden farklı yeni bir MR sekansının adıdır.
      FLAIR (Fluid Attenuated Inversion Recovery) sekansı ise beyin omurilik sıvısının sinyalini bastırarak beyaz cevher lezyonlarının daha iyi görüntülenmesini sağlayan bir MR sekansıdır.
      SAK (Subaraknoid Kanama) ise beyin zarları arasında kanamayı ifade eder.
      Parankimol hemoraji ise beyin dokusu içinde kanama olmasıdır.
      Majör yer kaplayan lezyon ise beyin hacminde önemli bir bölümü işgal eden, kitle, kanama, enfeksiyon veya diğer patolojik oluşumları anlatır.
      Şimdi sizin raporunuza total olarak baktığımızda SAK, parankimol hemoraji ve majör yer kaplayan lezyon saptanmadı cümlesiyle MR tetkikinde beyin zarları arasında veya beyin dokusu içinde kanama olmadığını ve beyin hacminde önemli bir bölümü işgal eden bir lezyon bulunmadığını gösterir. Bu sonuç genel olarak beyin dokusunun büyük ölçüde sağlıklı olduğunu anlamına gelir. En doğru sonucu sizi muayene eden hekime başvurarak alabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Meraba hocam 6 yaşındaki kızıma mr çekildi ve sonucunda korpuz kallazumun gövde ve kuyruk kesimi oldukça incelmiş görünümdedir (Hipoplazi)
    Bilateral periventirikuler derin beyaz cevher alanlarinda FLAIR ve T2A serilerde hiperintens sıklıkla simetrik odaklar dikkati çekmiştir (iskemik odak)
    Sağ maksiller sinuste yoğun mukozal duvar kalınlaşması mevcuttur cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhabalar Naile Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanızın MR sonucunda korpuz kallazum hipoplazisi ve iskemik odaklar tespit edilmiş. Korpuz kallazum hipoplazisi, beynin sağ ve sol yarı kürelerini birbirine bağlayan sinir liflerinin yetersiz gelişmesi anlamına gelir. Bu durum doğuştan olabileceği gibi sonradan oluşan nedenlerle de ortaya çıkabilir. Korpuz kallazum hipoplazisi olan çocuklarda nöbet, beslenme sorunları, gelişim geriliği, el-göz koordinasyonunda bozukluk, görsel ve işitsel hafızada bozukluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir ancak bazı çocuklarda belirti vermeyebilir veya çok hafif etkileri olabilir. Belirtilerin şiddetine göre destekleyici tedaviler uygulanabilir.
      İskemik odaklar ise beyindeki küçük damarların tıkanması veya etkilenmesi sonucu oluşan beyaz cevher lezyonlarıdır. Bu lezyonlar aşırı alkol tüketimi, B1 vitamini eksikliği, migren, yağlı beslenme, şişmanlık, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kalp hastalığı, boyun damar tıkanıklığı, ailevi pıhtılaşma bozuklukları, anne karnında geçirilen hastalıklar, geçirilmiş enfeksiyonlar ve kafa travması gibi nedenlerle oluşabilir. Genellikle ilerleyici değildir, ancak takip edilmelidir. Tedavisi ise altta yatan nedenlere yöneliktir.
      Sağ maksiller sinüste yoğun mukozal duvar kalınlaşması ise sinüzit belirtisi olabilir. Sinüzit, sinüslerin iltihaplanmasıdır. Sinüzit belirtileri arasında baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde ağrı, ateş, öksürük, koku alma bozukluğu, diş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık gibi şikayetler sayılabilir. Sinüzitin tedavisinde antibiyotikler, ağrı kesiciler, burun spreyleri, alerji ilaçları, nemlendiriciler, buhar tedavisi gibi yöntemler kullanılabilir. Hastanızın durumunu daha iyi değerlendirmek için daha ayrıntılı bilgi ve muayene gereklidir. Benim söylediklerim olasılıklardan ibarettir ve yalnızca fikir vermesi içindir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. Bilateral korona radiatada derin beyaz cevherde flair ve T2 görüntülerde silik ödematöz sinyal degişik leri izlemiştir
    Bu ne demek acıklama yapabilirmisiniz hocam ne demek istemiş burda

    Yanıtla
    • Merhabalar Feride Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bilateral korona radiata, beyinde iki taraflı olarak bulunan ve korteksten beyin sapına giden sinir liflerinin oluşturduğu bir yapıdır. Derin beyaz cevher, beyinde miyelin kılıfı ile kaplı olan aksonların oluşturduğu bölgedir. Flair ve T2, MR görüntüleme yöntemleridir. Flair, beyin omurilik sıvısının (BOS) sinyalini bastırarak lezyonları daha belirgin hale getirir. T2, sıvı içeren dokuların daha parlak görünmesini sağlar. Ödematöz sinyal değişiklikleri, dokularda sıvı birikmesi nedeniyle oluşan anormal sinyallerdir.
      Sonuç itibariyle bu durum beyinde kan akışının azalması, iltihaplanma, enfeksiyon, travma, tümör, demiyelinizasyon gibi nedenlerle oluşabilir. Bu ifadenin kesin tanı anlamına gelmediğini, hastanın klinik bulguları ve diğer tetkikleri ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtmek isterim. Bu nedenle muayeneyi yapan hekime başvurmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • (yenidoğan) IV. Orta hatta ve normal genişliktedir serebellum pons mezensefalon dansitleri BT çözünürlüğü dahilinde dogaldır bazal ganglionlar ve talamuslar normaldir serebral parankim normal olarak degerlendirilmiştir serebral sulkus derinlikleri ve ventriküller sistem genişliği yaş ile uyumludur cavum septum pellucidum vardır Orta hat yapılarda shift izlenmemiştir kranial kemiklerde yer yer birbiri üzerine binme görülmektedir bu açıdan klinik korelasyon önerilir
        Hocam ne demek istemiş BT beyin kontrantsız

        Yanıtla
        • Merhabalar Kadir Bey, öncelikle geçmiş olsun.
          Genel olarak normal bir tomografi sonucu olarak görülüyor. Kafa kemiklerinde tespit edilen üstüste binme zaman içerisinde düzelebilir ancak bu durum hakkında hastayı muayene etmeden benim konuşmam yersiz olacaktır ve söyleyeceklerim olasılıktan ibaret olacaktır. Bu noktada rapor sonucunda da dediği gibi sizin yapmanız gereken hastanın tomografi sonuçlarını bir pediatri hekimine götürmektir.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla
            • Merhabalar Nazlı Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
              Bahsi geçen ifade muhtemelen beyin MR görüntülemesinde frontotemporal bölgedeki beyin dokusunun beynin dış yüzeyinden (dura mater) uzaklığının normalden daha fazla olduğunu gösterebilir. Bu durum, beyin dokusunda atrofi (küçülme) veya beyin omurilik sıvısında (BOS) artış gibi bulgulara işaret edebilir ancak bu söylediklerin yalnızca olasılıktan ibarettir. Hastanın muayene bulgularına vakıf olmadan net bir şey söylenemez.
              Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

              Yanıtla
  4. İlaçlı emardan çıkan sonuç hocam rica etsem yorumlar mısınız ?SAYIN MESLEKTAŞIM;
    Hastanızın Servikal MRG +C incelemesinde;
    Servikal aks düzleşmiştir.
    Kranioservikal bileşke oluşumları normaldir.
    Vertebra korpus yükseklikleri ve sinyal yoğunlukları normaldir.
    C2-C3, C3-C4, C4-C5, C5-C6, C6-C7 intervertebral diskte anterior subaraknoid mesafeye bası
    yapan posterior santral disk protrüzyonu izlendi.Bu seviyelerde disklerde T2 sekanslarda
    dejeneratif sinyal intensite kaybı izlenmektedir.
    Diğer düzeylerde intervertebral disk yükseklik ve sinyalleri tabii olup, posterior konturları düzenli ve
    herniasyon bulgusu, spinal korda ya da kök basısı izlenmedi.
    İntra ya da ekstra tekal kolleksiyon ya da kitle lezyonu saptanmadı.
    Paravertebral alanlarda patoloji saptanmadı.
    Kontrastlı serilerde patolojik kontrast tutulumu saptanmamıştır.

    Yanıtla
    • Nursel Hanım, öncelikle acil şifalar dilerim.
      Boyun MR raporunuzu gözden geçirdim. Raporunuzda boyun omurganızda yaşa bağlı olarak disklerinizde sertleşme ve şişme olduğu belirtilmiş. Bu durum omurilik ve sinirlerinize baskı yaparak boyun ve kolda ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Raporunuzda disklerinizin şişmesinin boyun omurganızın ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı kemikleri arasında omuriliğin önündeki boşluğa baskı yaptığı söylenmiş. Bu da disklerinizin yüksekliğinin azalıp esnekliğini kaybettiğini gösterebilir. Bu nedenle disklerinizin şişmesi daha kolay olabilir. Raporunuzda omuriliğinizin etrafında sıvı veya kitle olmadığı, omurga çevresindeki yumuşak dokularda sorun olmadığı ve enfeksiyon, tümör gibi hastalıkların olmadığı da belirtilmiş. Ancak bu raporun sonucunu muayene bulgularınızla birlikte değerlendirmek gerekir. Benim söylediklerim sadece olasılıklardır. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın