Hastalar birçok hastalıkları ile ilgili olarak hekimlerinin talepleri doğrultusunda MR gibi ileri görüntüleme yöntemlerini çektirirler. MR çektiren hastalar daha sonra sonucunu almak üzere hastanelere başvururlar. Sonuçları aldıklarında ise bir problem vardır. Hipointens ne demektir?
Hipointens nedir sorusunun cevabına geçmeden önce hipointens ve hiperintens gibi terimlerin yer aldığı MR raporlarının tek başlarına değerlendirildiğinde bir anlam ifade etmeyeceğini belirtelim. Yani bir hekim hastasından muayene sırasında edindiği bulguları ve diğer yapılan tahlillerle beraber değerlendirilen rapor sonuçları daha gerçeği yansıtır. Oysa muayene bulguları ve tahliller bilinmeden sadece rapor sonuçlarına bakılarak yapılan yorumlar sadece olasılıktan ibarettir.
İçerik Başlıkları
Tıpta Hipointens Nedir?
Hipointens, genellikle manyetik rezonans görüntüleme gibi yöntemlerle çekilen grafilerde görülen, normal dokuya göre daha koyu alanlara verilen addır. Normalde MR çekilen ilgili bölgeler hipointens hat görünümünde değildir. Altta yatan bir patolojik nedenden ötürü bu bölgeler koyulaşır ve hipointens sinyal şeklinde dönüşür. Bunun tam olarak ne anlama geldiği ise sizden MR isteyen hekiminizin sonucu değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkacaktır.

MR terminolojisinde sıkça kullanılan tıp terimlerinden bir tanesidir. Üstteki resimde A bölmesinde yuvarlak lezyonlar hiperintens olarak yorumlanırken B bölgesindeki aynı lezyon hipo-intens görünmektedir. Hipo ve hiper intens terimleri intensite değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.
Yine alttaki resimde de görülen normal dokuya göre koyu alanlar hipo-intens olarak yorumlanacaktır.
Hipointens Görünüm Nedir?
Hipointens Görünüm, normal görünüme göre daha düşük yoğunluklu alanların olması ve bu alanların koyu bölgeler oluşturması sonucu ortaya çıkan tabloya verilen isimdir.

MR’da yer yer hipointens alan normal kabul edilebilir. Ancak sağlık profesyonelleri klinik ve mesleksel deneyimleri ile bunu ayırt edebilirler.
Eğer sizlerde rapor sonuçlarınızı yorumlamamı isterseniz yorum bölümüne raporunuzu yazabilirsiniz. Sorularınızı sıraya göre cevaplanacaktır.
Hipointens Lezyon Ne Demektir?
Hipointens Lezyon, MR yani manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri kullanılması sonucu verilen raporlarda sıkça geçen bir ifadedir. İlgili dokuda hipointens lezyon saptanması o bölgede normal çalışmayan dokuların bulunduğunu göstermektedir. Lezyonun bulunduğu bölgeye göre yaklaşım ve tedavi şekilleri değişmektedir.

Eğer raporunuzda hipo-intens lezyon ifadesi geçiyorsa bu bir şeylerin normal işleyişin dışına çıktığı anlamına gelir. MR da hipointens alan saptanması çoğu zaman tek başına anlamlı bir bulgu değildir. Genellikle hastalara bu bulguların klinik korelasyon ile değerlendirilmesi önerilir.Dilerseniz klinik korelasyon ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz.
Hipointens Kist Nedir?
Hipointens Kist, MR sonucunda vücudun herhangi bir yerinde genellikle içi sıvı dolu bir lezyonun görülmesine verilen isimdir.

MR da görülen bu kistler birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir.
Doktorunuz kliniğinizle beraber bu kisti değerlendirmeli ve altta yatan nedeni bulup tedavi başlamalıdır. Hemen hipodens başlıklı yazıma geçerek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sizde raporlarınızda yazan ifadeleri yorum bölümüne yazarsanız elimden geldiği kadar bilgi vermeye çalışacağım.
(Bu yazı ilk defa 21 Mart 2017 tarihinde yayınlamıştır. Ardından 18 Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.)
Sagital flair sekansta hipofiz sag yarisinda hipointens alan dikkat cekmistir hipofiz mrg önerilir raporda bu yaziyor neyiniz var anlayamadik
Merhabalar Ümit Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Hipofiz bezinizde olmaması gereken yoğunlukta ufak bir bölge göze çarpmış. Bunun daha detaylı bir şekilde incelenmesi adına manyetik rezonans görüntüleme istemişler. Bu raporda yazanlara göre bir şeyiniz var ya da yok demek mümkün olmayacaktır. Detaylı bilgi için sizi muayene eden hekiminizle görüşmenizde fayda var.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba hocam belim için emar çektim emarda not başliğiyla inceleme planina giren aklsiyal görüntülerde mide antrum ve pankreas başi komşuluğunda hipotintens 12×14 boyutunda alan izlenmiştir bu ne anlama geliyor acaba.
Sağ parietooksipital bölgede cilt altında büyüğü 8mm çapında T1A ve T2A görüntülerde hipointens iki adet nodüler lezyon izlenmiştir (fibrom?)
Kafa içerisinde bir bölgede yumuşak dokunun iyi huylu kitlesi olduğundan şüphelenilen iki adet lezyon tespit edilmiş. Bu lezyonların tam olarak ne olduğu tedavi gerektirip gerektirmediğini öğrenebilmek için sizi muayene eden hekiminize başvurunuz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Her iki saçtı iliak eklemde ekleme bakan şakrak iliak yüzlerde T1 veyag baskılı serilerde hipointens sklerotik dejeneratif dergisiklikler izlenmektedir sağ sakroiliak eklem proksimal inde ekleme bakan şakrak ve iliak yüzlerde ivkm enjeksiyonun ardindan subkondral minimal her iki sakroiliak eklem proksimalinde ekleme bakan şakrak iliak yüzlerde ivkm enjeksiyonun ardindan subkondral kontrastlama pateni izlenmektedir görünüm bilateral saroileit lehine
degerlendirilmisdir
Hastanizin yapilan Sakroiliak Eklem MR incelemesinde : Teknik: koronal oblik planda se t1, ts-t2, aksiyel oblik planda tse t2 agirlikli kesitler Bulgular: Bilateral sakroiliak
eklem araliklari ve eklem yüzleri tabii görünümdedir. Görüntü alanina giren alt lomber vertebra, sakrum ve iliak kemiklerde kortikomedüller yapida patolojik sinyal
izlenmedi. Inceleme alanina giren yumusak dokulara ait belirgin patoloji saptanmadi. Uterin korpus posterior duvarda büyügü yaklasik 20×12 mm boyutlarinda birkaç
adet T2A sekansta hipointens sinyal degisikligi izlendi.
Pankreas gövde kesim AP çapı artmış olup parankimde IVKME sonrası heterojen kontrastlanma mevcuttur orta kesimde 7 mm çapında vasküler yapı trasesinde net olarak ayırt edilemeyen ancak kontrast tutulumu göstermeyen tüm sekanslarda hipointens noduler lezyon mevcuttur pankreati ekartasyonu açısından klinik ve lab bulguları değerlendirme önerilir
Merhaba. Sağ serebellar hemisfer posteromedialinde; 14*20 boyutunda, T1-AGde de hipointens,T2-AGde hiperintens karakterde , FLAIR sekansta BOS ile benzer sinyal intensitede lokule sıvı intensitesi izlenmiştir. Bunun sonunca araknoid kist tanısı konuldu. Bulgular anneme ait , 44 yaşında. Ameliyat gerekecek boyutta bir problem var mı bunu bilmek istiyoruz.
Merh ocam çekilen mr sonucu sol temporal fossada foramenovaleden intrrakranial alana uzanan 40+20 boyutlarında T1AG hipointes T2AG heterojen hiperintens kitlesi sonucunu açılarsanız hocam şimdiden teşekürler
Merhaba hocam sağ süperior pedinküde 6x6x9.5 mm boyutlarda t2a flair ağırlıklı serelilerde t2a hipointens nodüler alan dikkati çekmektedir şimdiden değerlendirmeniz için teşekkür ederim saygılar
L3 vertebra seviyesinde spinal kanal içinde 3*1,5 cm boyunda hipointens yer kaplayan lezyon mevcuttur(nörofibrom?menengiom?) yazıyor MR sonucumda. Bu ne anlama gelir? Kanserli bölge mi var? Lütfen yardım edin.
Merhaba.Ben 19 yaşımdayım.İlk mr sonucumda”tektumumun superior kesiminde pneal glanda komşu 3,5×2,9mm ebadında T1A da hipointens,T2A da hiperintens kist oluşumu izlenmiştir.Tarif edilen görünümün çevre parankime bası etkisi ayırt edilmemiştir.” yazıyordu.3 ay sonra çekilen mr sonucumda da ise “Nazofarenks posteriosüperiorunda adenoid doku hipertrofiktir. Pneal bez lokalizasyonunda anterior kesimde 4×3mm ebadında ekspansiyon göstermeyen mm lık pneal kist açısından anlamlı sinyal değişikliği izlendi.” yazıyordu.Rica etsem yorumlar mısınız?
Selam. T1 hipointens, T2 izointens ne?
Hocam 5×3 mm ebatında t1 da hipointens t2 da hiperitens paranral kist diyo eklem içi sıvısında minimal artış diyo ne demek
Hocam sol kolum bu arada
Merhaba,
İlaçlı mr sonucumda koyu renkli yazan iki paragraf bulunuyor. Yorumunuzu rica ederim.. teşekkürler ,
‘Sella hipofiz anteriorunda saggital T2 kesitlerinde hafif intens bir alan izlenmektedir.’
‘Sağ temporal lobda temporal horn posteriorunda yaklaşık 5mm boyutunda içerisinde lateroğosterior bölümünde içerisinde küçük intens alan bulunan tüm sekanslarda hipointens olarak izlenen lezyon mevcuttur. IVKM Enjeksiyonundan sonra lezyonda kontrast tutulumu görülmemekte fakat çevresinde hafif silik sınırlı lineer minimal kontrast tutulumu görülmektedir. (Kavernom?)
Dinamik substraksiyonlugörüntülerde kuşkulu lezyonlara yönelik zaman sinyal eğrileri oluşturulmuştur.
Her iki meme yağ dokusundan zengin liposkleroze paranımdan yapısındadır.
Sol meme üst-dış kadran saat 1-2 hizasında T2A yağ baskılı imajlarda içerisinde hipointens odaklar barındıran,genel olarak izointens görünümde, düzensiz kontörlü, yaklaşık 15mm çaplı, T1A’da hipointens, içerisinde noktasal tarzda hiperintens alanlar barındıran ve nodüler sinyalsin sahalar izlenen, anteriorda retroareolar alana doğru uzanıp gösteren, ilk fazda hafif derecede kontrastlanan, ileri fazlarda yoğun kontrastlanan yer kapsayıcı oluşum ve patolojik sinyal alanı mevcuttur.
Takipte olduğu bildirilen olgunun yapılan kinetik eğrilerinde lezyon santralinde tip III kinetik eğriler elde olunmuştur. T2A sinyal özelliği de kuşkulu olup olgunun bir önceki MR ve US bulgularıyla korelasyonu, detaylı US değerlendirme ve yakın takip önerilir. Kinetik eğri ve T2A sinyali nedeniyle MR bulguları BİRADS 4A’dır.
Sağ memenin paranımdan morfolojisi ve sinyal intensitesi doğaldır. Konvansiyonel statik görüntülerde farklı sinyalde fokla kitlesel lezyon ayırt edilmemiştir.
Merhabalar Ayşe Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Bu raporda bir takım olmaması gereken şüpheli lezyonlar saptanmış. Bu şüpheli lezyonların ne olduğunun anlaşılabilmesi için takipli olduğunuz hastalığınıza ait önceki ileri tetkik görüntüleme sonuçlarınızla beraber değerlendirilmesi önerilmiş. Bu raporu en iyi sizi takip eden hekiminiz muayene bulgularınızla beraber değerlendirecektir.
Çok teşekkür ederim.
Sol internal akustik kanalda 7-8 kranial siniri saran milimetrik hipointens alan izlenmiştir. Deniliyor emar sonucunda ne anlama gelmektedir şimdiden teşekkürler
Merhaba Doktor bey , babamın raporlarında Sol böbrekte 15 mm çaplı T2 A sekanslarda belirgin hipointens izlenen lezyon alanı dikkat çekmektedir .US korelasyınu önerilir denmketedir . Bize bu konuda açıklama yapabilirseniz çok memnun olurum .
Saygılar
Merhabalar… 29 yaşındayım.Sol kulak üzerinde şakağa yakın bölgede şiddetli ağrım vardı. Yaklaşık 2 hafta kesintisiz ağrı çektim, doktora gittiğimde ağrıyı tanımlayabilmem için 2 haftalık bir süre verdi, düzenli olarak ağrının ne zaman başlayıp bittiğini, sol güzde burunda akıntı olup olmadığını not almamı istedi. bir de antidepresan ve magnezyum tablet verdi. ne bir mr ne de bir kan tahlili istemedi. yaklaşık 5 ay kullandığım antidepresan ağrılarımın sürekliliğini azalttı fakat tamamen geçmedi. farkli bir doktora gidip MR istedim ve sonucu bugun aldım. MR sonucu şu şekilde;
Supratentorial serilerde; sol frontoparietal lob bileşkesinde derin ak maddede ventrikül komşuluğunda silik sınırlı olup, yaklaşık 14×12 mm boyutlu, incelenerek korpus kollozuma ve orta hattın sağına doğru uzanan T1 hipo-izointens, FLAİR-T1 hiperintens lezyon izlenmektedir. Geniş yerinde lezyon santali FLAİR’da düşük sinyallidir. Diffizyon kısıtlılığı göstermeyen lezyon lateral ventrikül oksipital hornunda sağa göre asimetrik hafif genişleme nedenli hafif nedenli ilk planda iskemiğe bağlı gliozis ve ensefalomalazi olarak değerlendirilmiştir.
MR sonucunu değerlendirip benimle paylaşırsanız çok müteşekkir kalırım. İyi çalışmalar….
Sağ elde metakarp düzeyinde. T1ve T2 ağırlıklı sekanslarda hipointens ve önplsnda kompakt kemik adacığı ile uyumlu olduğu düşünülen lezyon efendim mr sonucumu değerlendirirmisiniz